שתף קטע נבחר

אסד בוועידת דמשק: ישראל סרבנית שלום

פסגת הליגה הערבית בדמשק נפתחה בצל ההיעדרויות. הנשיא אסד, שנאם בפתח הוועידה, תקף את ישראל וטען כי היא דוחה יוזמות שלום כבר שלושה עשורים. מזכ"ל הליגה הערבית איים כי אם ישראל לא תפעל ברצינות לקידום השלום, הערבים יאלצו לקבל "החלטות כואבות"

פסגת הליגה הערבית נפתחה היום (שבת) בדמשק על רקע היעדרותם הבולטת של כמחצית ממנהיגי מדינות ערב. רק 11 מנהיגים ערביים משתתפים בפסגה, לאחר שעשרה מנהיגים ערביים ובהם מלך סעודיה, מלך ירדן ונשיא מצרים הודיעו כי ייעדרו.

 

נשיא סוריה, בשאר אסד, פנה בפתח הוועידה לבאי הכינוס והצהיר: "כולנו בסירה אחת אל מול הסופה ואין לנו אלא להתייעץ ולנהוג בסולידריות איש עם רעהו. אין ספק שישנם מכשולים המונעים מאתנו להגיע לאחדות. אם המלחמות והכיבוש היו האתגרים שניצבו בפנינו בעשורים הקודמים, כעת הקרב על השלום אינו קל יותר".


אסד וקדאפי (צילום: AFP)

 

אסד ניצל את ההזדמנות כדי לתקוף את ישראל ואמר כי ארצו "מאמינה בשלום צודק וכולל. אנחנו אומרים את זה כבר שלושה עשורים, מאז ועידת מדריד ועד היום – בתנאי שישראל תביע את רצונה לכך. קיבלנו את היוזמה הערבית לשלום בשנת 2002, אך מה היתה התגובה הישראלית ליוזמת השלום הערבית? פלישה לגדה המערבית והרג נשים וילדים. היא בנתה עוד התנחלויות, בנתה את הגדר ההפרדה הגזענית, ודחפה את האזור לקיצוניות.

 

"ישראל מנצלת כל הזדמנות כדי להוכיח את סרבנות השלום שלה", הוסיף אסד. "כל זאת אל מול עיני העולם שלא עושה דבר. אנו מדגישים כי לא יושג ביטחון לאיש אלא באמצעות השלום ולא באמצעות המלחמה. השלום יבוא רק באמצעות נסיגה מאדמות ערביות שנכבשו והשבתן במלואן".

 

עוד אמר אסד כי סוריה העניקה לישראל הזדמנות לשלום בוועידת אנאפוליס, אך זו "הוכיחה שוב שהיא אינה מעוניינת בשלום. השאלה העולה היא אם אנו צריכים להשאיר את תהליך השלום ואת יוזמות השלום כבנות ערובה בידי ממשלות ישראל השונות, או שמא עלינו לחפש אלטרנטיבות כדי להשיג שלום צודק וכולל? האם עלינו להציג יוזמות בלתי מותנות מהם הם יוכלו לבחור מה שהם רוצים ומתי שהם רוצים?" 

 

נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), אמר בנאום שנשא כי "העם הפלסטיני עודנו אוחז באדמתו, אך גם בשלום ובחלום שתי מדינות, אולם ישראל ממשיכה לבנות את ההתנחלויות. אנו דורשים מאחינו הערבים לשקול ברצינות לספק הגנה ערבית ובינלאומית לעמנו הנצור".

 

מוסא: מה השגנו באנאפוליס?

מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, לקח את דבריו של הנשיא אסד, צעד אחד קדימה. הוא איים כי אם ישראל תמשיך בסחבת, ולא תתקדם ברצינות בתהליך השלום, אז יאלצו הערבים "לקבל החלטות כואבות". לדבריו, "קיבלנו את ההצעה האמריקנית, הלכנו לאנאפוליס, ומה היתה התוצאה? שום דבר. ישראל ממשיכה בתמרוניה כדי להשיג נירמול עם הערבים בחינם. ישראל ממשיכה בהתנחלויות בשטח".

 

עוד אמר מוסא כי הערבים מתוסכלים מכך שמאז ועידת אנאפוליס לא הושגה אף התקדמות. "המשא ומתן עומד במקום. אם תהיה אז התקדמות חיובית, יהיה עלינו לעבוד ולהמשיך קדימה, אולם אם העניינים לא יתקדמו, כרגיל, או-אז נצטרך לקבל החלטות שיתאמו את המצב. אולי יהיו אלה החלטות כואבות, כפי שאומרים, משום שהאפשרויות המדיניות, גם אם אינן רבות, עדיין קיימות". 

   

שרי החוץ הערביים החליטו שלשום לאשרר את יוזמת השלום הערבית. המהלך אומץ לראשונה בפסגה הערבית בביירות במארס 2002. אולם דיווחים ערב הפסגה טענו כי ישנה אפשרות שהליגה הערבית תקבל החלטה, לפיה יש להתנות את יוזמת השלום בסנקציות כלשהן נגד ישראל, אם זו לא תאותת כי בכוונתה להתקדם בתהליך. דברים אלה של אסד ומוסא רומזים כי בחודשים הקרובים עלולה להתקבל החלטה ברוח זו.

  

קדאפי: יש לחקור את מות ערפאת

שליט לוב, מועמר קדאפי, תקף את מדינות ערב על כך שהן קוראות לישראל לסגת רק לקווי 67'. "הכיבוש לא החל בשנת 1967 ופלסטין אינה רק הגדה המערבית ורצועת עזה", אמר קדאפי. בהקשר אחר אמר כי אש"ף צריך לכלול את כל הארגונים הפלסטיניים באשר הם.

 

קדאפי שב והציג את יוזמתו להקים מדינה אחת לישראלים ולפלסטינים בין ירדן לים התיכון. אל מדינה זו ישובו כל הפליטים הפלסטינים, היא תפורק מנשק גרעיני ויערכו בה בחירות דמוקרטיות.

 

באותה נשימה קרא שליט לוב למועצת הביטחון לחקור גם את מותם של יאסר ערפאת וסדאם חוסיין. "אם מועצת הביטחון של האו"ם חוקרת את ההתנקשות ברפיק אל-חרירי, מדוע היא אינה חוקרת את מותו של ערפאת ואת הוצאתו להורג של סדאם חוסיין? הוא הרי נתלה בידיים ערביות". מנהיגי ערב חייכו לשמע נאומו וחלקם, כמו אמיר קטאר, אף פרצו בצחוק גלוי.

 

ועידה בצל היעדרות המנהיגים

במשך חודשים ארוכים עמלו הסורים מבחינת מדינית ואף מבחינת התשתית על הפקת אירוע נוצץ ומוצלח. לצערם של הסורים, לחץ אמריקני כבד על מספר מדינות ערביות הביא לכך ששמונה מדינות שלחו נציגים זוטרים, שייצגו אותן ואילו לבנון החליטה להחרים את הפסגה. נראה כי מדובר בניסיון כיפוף ידיים מאחורי הקלעים בין ארה"ב מחד לאיראן מאידך.

 

על סדר היום של הוועידה עומדים שני נושאים בוערים: הפילוג בין חמאס לפתח בזירה הפלסטינית, וכן נושא מפתיע יחסית שיעלה לדיון בעקבות הצעתה של לוב - ההידרדרות ביחסים הבין-ערביים, כפי שפסגה זו מייצגת אולי יותר מכל. את השידורים מדמשק מלווה הפרשן של רשת "אל-ג'זירה", ד"ר עזמי בשארה.

 

אתמול הודיעו ירדן ותימן כי מנהיגיהן לא יגיעו לוועידה, בעקבות הודעה מוקדמת של מצרים וסעודיה. עוד נעדרים מהפסגה גם נציג מטעם לבנון, זאת בגלל החלטה של פואד סניורה, הזועם על הקשיים שמערימה סוריה על בחירתו של נשיא חדש ללבנון. כמו כן, נעדרים נשיא עיראק, מלך מרוקו, מלך בחריין, נשיא סומליה וכן הסולטן של עומאן.

 

מי שכן הגיע לבסוף לפסגה, בראשה עומד המארח בשאר אסד, הוא יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן; עוד יבואו שליט האמירויות, נשיא סודן, נשיאי תוניסיה, אלג'יריה, לוב, מאוריטניה, איי קומורו, וכן אמיר כוויית ומנהיג ג'יבוטי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אסד. תוקף
צילום: AFP
צילום: איי פי
מוסא. החלטות כואבות
צילום: איי פי
קדאפי. מדינה אחת לשני עמים
צילום: איי אף פי
הפרשן החדש של אל-ג'זירה: בשארה
צילום: איי אף פי
מומלצים