שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סערה חשמלית: בקרוב טורבינות רוח על הגגות

משרד התשתיות הכריז כי בקרוב יוכלו אזרחי ישראל להציב על גגות בתיהם טורבינות לייצור חשמל מאנרגיית הרוח. את החשמל שייצרו הטורבינות ניתן יהיה לנצל לשימוש ביתי ואת העודפים למכור לחברת החשמל בתעריף רווחי

אנרגיית הרוח, המנוצלת כיום בעיקר באמצעות טורבינות ענק ברמת הגולן, עומדת להפוך לשימושית עבור הצרכנים הפרטיים. משרד התשתיות מקדם אפשרות במסגרתה יוכלו צרכנים פרטיים להציב על גג ביתם טורבינת רוח, להפיק באמצעותה חשמל ולמכור אותו לחברת החשמל, בדומה לאפשרות ייצור החשמל הפרטי באמצעים סולאריים.

 

את הבשורה הרוחנית חשף היום (ב') השר לתשתיות לאומיות, בנימין (פואד) בן-אליעזר, במהלך סיור באתרי מקורות אנרגיה מתחדשים בצפון הארץ. לדבריו, הפרויקט יצא לדרך "תוך ארבעה חודשים", ויכלול בשלב הראשון 20 אלף יחידות ייצור חשמל קטנות.


בקרוב על גגות הבתים? טורבינות הרוח ברמת הגולן (צילום: יעל עברי-דראל)

 

רוח רווחית יותר משמש

לדברי השר, כמות הייצור ההתחלתית שתופק בפרויקט תעמוד על כ-50 מגהוואט, ובמידה ותוכח הצלחתו של הפרויקט - יגדל היקף ייצור החשמל בשיטה זו. "בהמשך, כל בית שירצה יוכל להקים 'מיני' תחנת כוח, אנחנו במשרד נעודד את זה", אמר בן-אליעזר.

 

עוד על ייצור חשמל מאנרגיית הרוח:

 

במשרד התשתיות ציינו כי בהנחיה טמון היבט משמעותי נוסף, והוא קשור לקביעת התעריף האטרקטיבי של ייצור החשמל הביתי, אותו יוכלו היצרנים הפרטיים למכור לרשות החשמל. 

 

"המנגנון שיוקם בפרויקט טורבינות הרוח דומה מאוד למגנון של אנרגיית השמש, במובן של מכירת העודפים לחברת החשמל", הסביר ל-ynet סגן יושב ראש רשות החשמל, ד"ר אילן סולימאן. במקרה הסולארי, צפויה חברת החשמל לרכוש מהציבור את החשמל במחיר של 2.04 שקלים לקוט"ש - לעומת 50 אגורות לקוט"ש שאנו משלמים לה עבור החשמל שהיא מספקת. לדברי סולימאן, בשלב זה פועלת רשות החשמל כדי לאמוד את הפוטנציאל הטמון במשק הביתי בתחום אנרגיית הרוח - ולגבש את התעריפים של החשמל במסגרת התוכנית.

 

ייצור חשמל באמצעות אנרגיית הרוח נחשב לנקי מזיהומים ובר-קיימא, אך ישנם גם מתנגדים. אלה טוענים כי הרוח אינה מקור אנרגיה אמין ויציב ולפיכך אי אפשר לסמוך עליו לאספקת חשמל.

 

אולם סולימאן מעדיף להזכיר את הרווחיות שטמונה בטכנולוגיה הזו, שהיא לדבריו גבוהה יותר מהטכנולוגיה הפוטו-וולטאית, המשמשת לניצול אנרגיית השמש. "טורבינות הרוח עולות פחות כסף ומייצרות יותר חשמל", הוא מבהיר. על פי נתוני משרד התשתיות, קילווואט מותקן שמקורו באנרגיית רוח עולה כ-2,200 דולר - לעומת קילווואט מותקן המיוצר מתאים פוטו-וולטאים, שעלותו נאמדת בכ-7,500 דולר.

 

אתר טורבינות הרוח ברמת הגולן הוא האתר המסחרי היחידי בישראל, ומייצר כ-6 מגה וואט חשמל. במשרד התשתיות ציינו כי פרויקט זה, הפועל משנת 1992, צפוי להתרחב בשנה הקרובה להספק כולל של כ-13.5 מגהוואט.

 

צעדים אלה ננקטים כחלק מהנסיון לעמוד ביעדים שהציבה הממשלה, להעברת 10 אחוזים ממשק החשמל בישראל למקורות מתחדשים עד שנת 2020; הניסיון אינו עולה יפה לפי שעה, ושיעור הניצול של מקורות אנרגיה מתחדשים בישראל עומד על כאחוז אחד בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק בגלל הרוח. הטורבינות בגולן
צילום: יעל עברי-דראל
מומלצים