שתף קטע נבחר

חזקת הגיל והתרגיל

האם אב גרוש באמת יהיה מסוגל לקבל את החזקה על ילדיו, על כל המשתמע מכך? סביר יותר שהוא יעשה זאת כדי להתמקח על גובה המזונות וחלוקת הרכוש

המלצות ועדת שניט לביטול חזקת הגיל הרך הן אמנם המלצות בלבד, אך כולי תקווה כי שר המשפטים לא יקבלן, כדי שהאיזון הקיים כיום בין המינים לא יופר, או שלפחות לא יופר לרעת הנשים.

 

הוועדה לבחינת ההיבטים של האחריות ההורית בגירושים המליצה לשר לבטל את סעיף "חזקת הגיל הרך", הקובע כי נשים שהתגרשו מקבלות חזקה אוטומטית על ילדים עד גיל 6. במקום זה, ממליצה הוועדה לתת משקל מועדף ל"טובת הילד", כדי להבטיח את התפתחותו התקינה.

 

אם כבר נדרש שינוי במצב הקיים, הוא צריך היה להשתנות לכיוון של הקלה בתהליך הגירושים לטובת הנשים. הליך זה הפך להיות קשה מאוד, ושלובים בו מאבקים כלכליים ופסיכולוגיים. ההמלצות הנוכחיות רק יקשו עוד יותר על ציבור הנשים.

 

זהו אותו ציבור שעיקר הטיפול בילדים מוטל עליו, ובמיוחד על הנשים העובדות. הסקרים והמחקרים מוצאים שרק מיעוט מבוטל של גברים מתחלקים בנטל או נושאים בחלק יותר גדול ממנו. שאלה לגבי חזקת הילד כלל לא התעוררה, כיוון שאם עיקר הטיפול בו הוא של האם, טובת כל ילד קטן היא שהוא ימשיך להיות אצלה. אם יש כיום בעיה, היא מאוד מצומצמת ונמצאת בשוליים. גם כיום בודקים בתי המשפט את טובת הילד, ובמקרים יוצאי דופן, כשהאם לא כשירה לטפל בילדיה, חזקתם עוברת לאב. 

 

כעת בא האב ואומר שהוא רוצה לקחת את הילד בן השנתיים כדי שיגדל יחד איתו. אך האם הוא יטפל בו כפי שעשה עד כה, כשהאם נמצאת בסביבה? האם יהיה לו פנאי לכך? הנשים שנושאות בעיקר הנטל של הטיפול בילדים, נתקלות בקשיים גדולים לשלב זאת עם ההתמודדות בשוק העבודה, וקשה להניח שגברים יוכלו לעשות זאת טוב יותר. סביר להניח כי אותו גבר ייעזר בשירותים חיצוניים כדי להמשיך ולהחזיק בילדים ברשותו. אבל הטענה שהוא רוצה בהם תשמש אותו ככלי מיקוח בהליך הגירושים. ואת המצבים הללו אנו מכירים היטב.

 

הגברים צפויים להתמקח כעת על חלוקת הרכוש ועל גובה המזונות או משך התשלום שלהם, בהתאם לבקשה לחזקה על הילדים: אותו אב יוכל כעת לאיים על האם כי אם תרצה בחזקה על ילדיה, הוא יסכים לכך רק בתמורה להפחתת התשלומים או לחלוקת רכוש לא הוגנת. מדובר במאבק כלכלי שנפתח על גבם של ילדי ישראל. ייתכן שהשלב הבא יהיה שגברים ידרשו בעצמם תשלומי מזונות מגרושותיהם.

 

לעומת זאת, המלצת הוועדה לפיה הסדרי הראייה יהיו חובה ולא זכות, היא מבורכת. אב חייב לראות את ילדיו כמו שהוא חייב במזונותיהם. הוא חייב זאת כדי לשמור על קשר טוב איתם. הסדרי ראיה קבועים מאפשרים לאם לעבוד שעות נוספות או ללמוד, לנצל את הימים שבהם ילדיה אצל אביהם לפעילות פנאי ולקבלת תמיכה.

   

נושא חזקת הגיל הרך לא מצריך שום שינוי, כיוון לא נתגלו בו כשלים או קשיים. אך אם המלצות הוועדה יתקבלו, ולחצם של ארגוני הגברים יטה את הכף, תגיע לפתחנו בעיה רחבה מאוד.

 

עו"ד טליה לבני, יו"ר נעמ"ת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל מלובני
טליה לבני
צילום: ישראל מלובני
מומלצים