שתף קטע נבחר

לדור: טלנסקי חושש ששליח של אולמרט יפגע בו

בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל את בקשת היועץ המשפטי לממשלה, לגבות עדות מוקדמת ממשה (מוריס) טלנסקי. פרקליט המדינה אמר לשופטים, כי טלנסקי "הביע חשש באוזניו של שוטר, לפיו אולמרט ישלח אדם לפגוע בו". טרם נקבע תאריך למתן העדות. נדחתה בקשת המדינה לגבות את העדות בדלתיים סגורות

פרסום ראשון: בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל בצהריים (יום ו') את בקשת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לגבות עדות מוקדמת ממשה (מוריס) טלנסקי. פרקליט המדינה, משה לדור, טען בבית המשפט כי טלנסקי "הביע חשש באוזניו של שוטר, לפיו אולמרט ישלח אדם לפגוע בו". השופטים דחו את בקשת המדינה לגבות את עדותו של טלנסקי בדלתיים סגורות.

 

 

בית המשפט מציין בהקשר זה כי פרקליט המדינה אמנם הדגיש, כי "לא עולה על דעת המבקשת ליחס למי מהמשיבים כוונה להשפיע על העד או להרתיעו ממתן עדות בבוא היום. ואולם, בהינתן העובדה כי זו תחושתו הסובייקטיבית של העד, הרי שיש חשש שהדבר יניאו מלחזור למסור עדות". טרם נקבע תאריך למתן העדות. בהחלטה המשתרעת על-פני 12 עמודים, קיבלו השופטים את עמדת המשטרה והפרקליטות.

 

עו"ד לדור הוסיף כי "קיים חשש שחלוף הזמן יקהה את נכונות העד להגיע מרצונו החופשי למתן עדות, במיוחד בשים לב לכך שמדובר בעדות נגד מי שלאורך שנים הייתה לו עמו היכרות חיובית". פרקליט המדינה ציין, כי "אין ללמוד מיחסם של עדים שהיו קורבנות למעשה פלילי, שעשוי להיות להם עניין לחזור לישראל ולהעיד נגד מבצע העבירה, לנכונותו של העד במקרה הנוכחי, לחזור לישראל ולמסור עדות במשפט על עבירות שהוא לכאורה שותף להן".

 

הליך עדות מוקדמת דומה להליך גביית עדות בפני שופטים במהלך ניהול תיק רגיל בבית משפט - כלומר התובע מנהל חקירה ראשית, והנאשמים עורכים חקירה נגדית. פרקליט המדינה ציין כי הוא ער לאפשרות של גביית עדות בארה"ב באמצעות כינוס וידיאו, חיקור דין, וכיוצא באלה, אך אם העד לא ישתף פעולה, המהלך הזה יסוכל.


משה טלנסקי. עדות מוקדמת בדלתיים פתוחות (צילום ארכיון: גיא אסיאג)

 

העדות תיגבה בדלתיים פתוחות

מנגד, טען פרקליטו של אולמרט, עו"ד אלי זהר, כי "גביית העדות המוקדמת מעצימה את הפגיעה בחשוד ובהגנתו. במקרה זה, מועלה החשוד לדרגת "מעין נאשם" וזאת עוד בטרם הוחלט על הגשת כתב אישום וכאשר קיימת אפשרות שבסופו של יום כלל לא יוגש כתב אישום". בעניין הפגיעה האפשרית באולמרט ובזקן, הבהיר פרקליט המדינה כי "אני מדגיש שמדובר בחשדות ולא ביותר מכך, שעדיין אינם מגובשים בעיננו לחלוטין. אנחנו כולנו נמצאים בשלב מוקדם מדי לכך".

 

פרשת טלנסקי - הסיקור המלא:

 

השופטים, נשיאת בית המשפט מוסיה ארד, צבי זילברטל ומשה סובל, דחו את בקשת לדור לגבות את העדות בדלתיים סגורות: "לאחר ששקלנו את טענות המדינה, הגענו לכלל מסקנה כי אין מקום לשמיעת העדות המוקדמת בדלתיים סגורות. כידוע, סגירת הדלתות פוגעת בזכות היסוד של הציבור לדעת ובחופש העיתונות הנגזר מזכות זו. לפיכך נקבע כי אין מקום לסטות מעקרון פומביות הדיון אלא בהתקיים עילה חוקית לכך ו"רק לאחר שקילה זהירה ועל דרך הצמצום".

 

הפרשה הסבוכה נסובה סביב חשד שראש הממשלה, אהוד אולמרט, קיבל לאורך זמן מעטפות עם כסף מזומן - ככל הנראה מאות אלפי דולרים - מגורם או מגורמי חוץ לאורך תקופה ממושכת, חלקם במישרין וחלקם בעקיפין. הכספים הועברו על-פי החשד משנת 1993, אז התמודד אולמרט לראשונה על ראשות ירושלים - ועד לתקופה בה כיהן כשר התמ"ת.

 

אחד העדים המרכזיים בפרשה הוא משה טלנסקי, תושב ואזרח זר, שהגיע לארץ לביקור בחג הפסח ועדותו נגבתה במהלך שהותו. העד זומן לחקירה לאחר שמעורבותו לכאורה בהעברת הכספים עלתה מחומרי חקירה שהשיגה המשטרה במסגרת חקירה אחרת. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה טלנסקי. יעיד בבית המשפט
צילום: גיא אסיאג
אולמרט. "מעולם לא קיבלתי שוחד"
צילום: גיל יוחנן
פרקליט המדינה, משה לדור. דיון בדלתיים פתוחות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים