שתף קטע נבחר

המגיפה של המאה ה-21: הקשר בין השמנה לסוכרת

שתי צרות בניתוח אחד: מספר חולי הסוכרת עולה בהתמדה, וכך גם כמות הסובלים מהשמנת יתר. ניתוח לקיצור קיבה, המשמש לטיפול בהשמנת יתר חולנית, נמצא כטיפול היעיל ביותר לחולי סוכרת מסוג 2

השמנה, כך נראה, הפכה למגיפה בארץ ובעולם. ואולם מעבר לפן האסתטי, כאשר עודף המשקל עומד על עשרות ק"ג, עלולות להתפתח מחלות לב וכלי דם, סרטן לסוגיו, דום נשימה בשינה, בעיות בפוריות ועוד. כתוצאה מההשמנה ומהמחלות הנלוות, נפגעת איכות החיים פגיעה קשה ועולה הסיכון לתמותה בגיל צעיר. אחת המחלות הכרוניות הקשות הקשורה עם עלייה משמעותית במשקל היא סוכרת מסוג 2 שגם היא אחת ממגפות המאה ה- 21 ונמצאת במגמת עלייה.

 

רק בארה"ב עלה שיעור חולי סוכרת מסוג 2 בכ- 50% בעשור האחרון ובישראל כחצי מליון איש חולים בסוכרת סוג 2.

 

מחקרים רבים הוכיחו קשר בין השמנה, במיוחד באזור הבטן, לבין התפתחות סוכרת מסוג 2. ההסבר לקשר בין עודף משקל רב לבין המחלה קשור בהשפעה על תהליך התנגודת לאינסולין ממנה סובלים החולים. אי הסבילות לאינסולין גורמת לתגובה מופחתת של תאים (בעיקר תאי שריר, שומן וכבד) לאינסולין המופרש מהלבלב. לכן, בשלב הראשון למחלה נמצאות בגוף כמויות גדולות של אינסולין וגלוקוז, למרות שתפקיד האינסולין הוא להפחית את רמת הגלוקוז בדם. עם התקדמות המחלה, יתרחש ברוב המקרים גם הרס של תאי הבטא בלבלב אשר אחראים לייצר אינסולין.

 

הניתוח לטיפול בהשמנה יעיל גם נגד הסוכרת

לאחרונה פרסם המגזין הרפואי JAMA מחקר לפיו ניתוח להצרת קיבה בקרב חולי סוכרת מסוג 2 גרם להיעלמות מלאה או חלקית של המחלה ולאיזון ברמת הסוכר בדם, לצד הפחתה גדולה במשקל. התוצאות שהושגו בניתוח היו טובות

 מהטיפולים המקובלים לטיפול במחלה ולירידה במשקל. נתונים אלה מצטרפים למספר רב של מחקרים מהשנים האחרונות, המצביעים על כך שניתוחים לטיפול בהשמנת יתר מסייעים לשיפור רב, ואף להיעלמות, תופעות מחלת הסוכרת.

 

במסגרת המחקר הנוכחי, נערך מעקב של שנתיים אחר חולים בסוכרת מסוג 2 שסבלו מהשמנה או השמנה חולנית, ומדדי מסת הגוף שלהם (BMI) היו בין 30 ל-40. החולים חולקו באקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה טיפול תרופתי לאיזון הסוכרת ותוכנית של דיאטה ופעילות גופנית, ואילו החולים בקבוצה השנייה עברו ניתוח טבעת להצרת הקיבה וטופלו בתרופות לאיזון מחלת הסוכרת.

 

המחקר הראה כי אצל 73 אחוזים מהקבוצה השנייה (ניתוח להצרת קיבה) חל שיפור או העלמות של הסוכרת, לעומת 13 אחוזים מהקבוצה הראשונה (תרופות, דיאטה ופעילות גופנית). מעבר לכך, הירידה הממוצעת במשקל והשמירה עליו לאחר שנתיים היתה גבוהה יותר אצל החולים שנותחו.

 

בעקבות השפעת הניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית על מחלת הסוכרת, מבצעים היום בעולם מחקרים שמטרתם לבדוק את השפעת הניתוחים על מחלת הסוכרת גם אצל מטופלים שאינם סובלים מהשמנת יתר חולנית (BMI גבוה מ-35). כך שבעתיד הלא רחוק ייתכן וניתוחים אלו יהיו חלק מסל הטיפולים המוצעים לחולי סוכרת סוג 2, גם אם אינם סובלים מהשמנת יתר חולנית. 

 

ישנן שתי סיבות עיקריות לכך שניתוחים להצרת קיבה מהווים היום פתרון יעיל בטיפול בהשמנת יתר קלינית ובהשמנת יתר קלינית המלווה בסוכרת:

א. הניתוחים כרוכים בירידה של יותר ממחצית מהמשקל עודף, ירידה הנשמרת לאורך שנים. יש קשר ברור בין ירידה במשקל ושמירה על משקל נמוך ויציב, לבין ריפוי או שיפור במחלות רבות הנלוות להשמנה, בייחוד בסוכרת סוג 2.

 

ב. חלק מהניתוחים להצרת הקיבה תורמים להחלמה מלאה או לשיפור ניכר במחלת הסוכרת זמן קצר לאחר הניתוח ועוד לפני שהחולה הספיק לרדת באופן משמעותי במשקל. אך המנגנונים הביולוגים והפיזיולוגים המשפיעים על שיפור/ריפוי בסוכרת אינם ידועים עדיין די צורכם.

 

בעבר הסתייגתי מהפניית מטופלים לניתוחים אלה וחששתי מהסיבוכים העלולים להתפתח מהניתוח. בשנים האחרונות אנו עדים לשכלול ושיפור משמעותי בטכניקה של הניתוח, יחד עם ניסיון מצטבר בארץ במרכזים רבים. כל אלה הביאו לצמצום משמעותי להופעת סיבוכים, עד כדי שהניתוח הפך לאחד מהניתוחים הבטוחים ביותר.

 

בנוסף, כיום אנו עדים לתוצאות של חולים שעברו ניתוחים לפני מספר שנים. ניתן לראות בבירור את השיפור במצב הבריאות המתבטא באיזון מצוין של סוכר, לחץ דם ושומנים בדם, לצד שמירה על משקל יציב יחסית, ללא תנועות היו-יו שמאפיינות חולים אלה ללא ניתוח.

 

לדוגמא, מטופלת בת 63 כיום, עברה ניתוח לפני חמש שנים כאשר שקלה יותר מ- 120 ק"ג (BMI 36). מאז הניתוח היא ירדה במשקל בצורה מתונה וכיום שוקלת 85 ק"ג, הסוכרת שלה מאוזנת והיא לא נזקקת לזריקות אינסולין, ואינה נוטלת עוד תרופות לאיזון לחץ הדם. ללא ספק הארכנו חייה ושיפרנו את איכותם באופן משמעותי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר חוליו וינשטיין
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
הקץ לזריקות האינסולין?
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים