שתף קטע נבחר

"איך הכי טוב להתאבד עם M16"?

ערן אדרת ז"ל, חייל צה"ל צעיר ומתוסכל, פירסם את השאלה הזו בחדר צ'ט באינטרנט, קיבל תשובה מפורטת ומילא אחריה במדויק. לאחר התאבדותו הקים אביו, ד"ר אבשלום אדרת" את עמותת אשנ"ב, שנועדה להגביר את המודעות לגלישה בטוחה ברשת. פורום חדש שהקימה העמותה מבקש לסייע לצעירים שנחשפו לצדדים האפלים של הרשת להחלץ מהתסבוכת

האם מישהו יודע מה הדרך הטובה ביותר להתאבד עם רובה M16? לאן עלי לכוון? לראש? מאיזה כיוון יש לכוון את הרובה לראש? אנא היו ספציפיים..."

 

את השאלות הללו פירסם ערן אדרת בפורום באינטרנט, ועד מהרה קיבל תשובה מפורטת. "אם אתה מחפש ירייה בראש, פשוט שב, ו..." - כאן בא הסבר מפורט כיצד להניח את הרובה ולאן לכוון. "הקפד לעשות את זה נכון", כתב המשיב האלמוני, "ל-M16 יש הדף מגעיל אם לא עושים את זה נכון...". ערן ביצע את ההוראות בקפידה.

 

התאבדותו הביאה את אביו, ד"ר אבשלום אדרת, לייסד את עמותת אשנ"ב (אנשים למען שימוש נבון באינטרנט), ששמה לה מטרה להגביר את מודעות הציבור להשפעות החיוביות והשליליות שיש לשימוש באינטרנט על החברה וערכיה.

 

"בני ערן נקלע מיד עם תחילת שירותו הצבאי למצוקה נפשית קשה, על רקע רצונו העז לעסוק במחשבים והשיבוץ שלו לאפסנאות, לעבודה פיזית קשה של פירוק והעמסת משאיות", סיפר אבשלום. "שרשרת התעללויות, לאו דווקא פיזיות, ועוינות מצד חבריו ליחידה, דחפו אותו לשים קץ לחייו. את העידוד להחלטה גורלית זו, ואת ההנחיות כיצד לבצע אותה באמצעות רובה קיבל ערן בחדר צ'ט. אלה היו, כנראה, 'הקש ששבר את גב הגמל'".

  

"רציתי להביע במעשה את הרגשתי, שגם אנשים שברגע של חולשה איומה שמו קץ לחייהם - ראויים להנצחה ולא לנידוי", מסביר אדרת. "כמובן שאין הם ראויים להערצה או תשבחות על המעשה הנורא שעשו במו ידיהם, כשסבלם נראה בעיניהם קשה מנשוא. הם רצחו את האפשרות של תקווה בחייהם, וגרמו בעצמם לסבל מתמשך לבני המשפחה וחברים. חשוב מאד שהצעירים ידעו את זה, באופן ברור ובשפה חד-משמעית", הוא מוסיף.  


פעילות של אשנ"ב

 

"גם צעירים סובלים אלה, ראויים שיזכרו אותם. הסטיגמה החברתית האיומה שיש אצלנו לגבי מתאבדים ולגבי משפחותיהם, שגוררת קשר נוראי של שתיקה סביב הנושא הכאוב הזה, חייבת להיעלם", אומר אדרת. "הכאב והעצב של הוריו של צעיר שהתאבד אינם פחותים מאלה של מי שבנם מת מוות הרואי בקרב, או נספה בתאונת דרכים. עבור כולנו, מותם של ילדים תמימים אלה, שבקושי הספיקו לטעום את טעם החיים, הוא פספוס אחד גדול ושברון לב לכל החיים".

 

קו לאשנ"ב - סיוע ברשת למי שנפגעים ממנה

לאחרונה השיקה אשנ"ב שירות אינטרנטי חדש וייחודי מסוגו, לסיוע והכוונה עבור אנשים המבקשים ייעוץ כיצד להימנע מפגיעה כתוצאה משימוש ברשת, או למי שנפגעו ממנה. הפורום, שנקרא "קו לאשנב", פונה לגולשים בכל הגילאים, הנתקלים בהצקות, הטרדות, פגיעות, רמאויות ואלימות - גם אלימות מילולית, ברחבי הרשת.

 

את הפורום מפעילים מתנדבים המכירים היטב את העולם המקוון, שבנוסף עברו הכשרה מקצועית במשך שלושה חודשים על ידי מומחים בתחומי האינטרנט, משפט, פסיכולוגיה וגורמי אכיפה. הם לומדים להתמודד עם דילמות מורכבות בנושאי זכויות אדם, זכויות יוצרים, אחריות של בעלי אתרים, פרטיות, התחזות ועוד.

 

"האנונימיות היחסית, הזמינות של הרשת, כמו גם אופן השימוש בה, מאפשרים סוג תקשורת בינ-אישית וקבוצתית שונה, שעלולה לעיתים להיות מנוכרת". מסביר ברוך הינוך, יושב ראש העמותה. "הבנת התקשורת הזו נותנת למתנדב כלים הן לדיבור ברשת והן להקשבה ברשת".

 

"עסקתי באינטרנט וחינוך, ובקהילות מקוונת שנים רבות", מספרת הדס מטס, אחת המתנדבות, "ונחשפתי פעמים רבות לבני נוער שנפגעו באינטרנט - התעללות של בני כיתה בתלמיד, הודעות התאבדות, הטרדות מיניות ובלדרות סמים. אנשים לא תמיד מודעים לרמת החשיפה האישית עקב שימוש ברשת, ולהשלכות שלה עליהם".

 

"'קו לאשנב'  מבקש להיות מקום מפגש, מכוון, אמפטי ותומך בכל הקשור למבוכות הרגשיות באינטרנט. מוסיף הינוך. "אין ספק כי פורום אינטרנטי, המציע אנונימיות ואינטימיות יחסית, מהווה כתובת זמינה ופשוטה לכל מי שזקוק לאוזן קשבת".

 

  • באשנ"ב זקוקים למתנדבים נוספים שיוכשרו לפעילות ברשת לקראת שנת הלימודים הבאה. לפרטים לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך לא ליפול ברשת. אילוסטרציה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים