שתף קטע נבחר

לבנת: הכסף בוועידה והניצולים לא נעשים צעירים

דיון סוער התקיים בוועדה לביקורת המדינה בעניין ועידת התביעות - הגוף המשמש צינור להעברת כספים מגרמניה לניצולי השואה - שאינה עומדת תחת ביקורת. בעקבות התחקיר על כספים שאינם מגיעים לניצולים, דרשו חברי הכנסת להעמיד אותה לביקורת המבקר. ח"כ לבנת אמרה בדיון: "הכסף שם, והאטימות צריכה לעבור מן העולם"

לאן הכסף של ועידת התביעות הולך? הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת קיימה היום (ב') דיון מיוחד על פעילות ועידת התביעות, בעקבות סרט ששודר ביום השואה, בנושא העברת הכספים על-ידי הוועידה - שמגיעים בין היתר גם למוסדות חרדים. ח"כ לימור לבנת אמרה בדיון: "הנושא מעורר תחושה קשה. קשה להבין איך ועידת התביעות אינה מסכימה לביקורת. אין זמן, ניצולי השואה אינם נעשים צעירים יותר. הכסף שם, והאטימות צריכה לעבור מן העולם לפני שניצולי השואה ייעברו מן העולם".

 

ועידת התביעות היא גוף שהוקם לפני 55 שנה, במטרה לשמש צינור בין גרמניה לניצולי השואה. על-פי המנדט שניתן לגוף על ידי הממשלה, והעומד בראשה דאז דוד בן גוריון, הגוף מתנהל ללא שום פיקוח.

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ זבולון אורלב (האיחוד הלאומי-מפד"ל) אמר בפתח הישיבה: "מדי יום הולכים לעולמם עוד ועוד ניצולי שואה. ברור שבתוך שנים מעטות דור השואה יילך וייעלם מהעולם. אם נותרו לנו שנים מעטות - יש לאפשר לניצולי השואה לחיות בכבוד, תוך קיום מערכת חיים רגילה של תזונה, בריאות וחימום בחורף, כפי שראוי שמדינת העם היהודי תאפשר לניצולי השואה".

 

יו"ר הוועד המנהל של ועידת התביעות, ראובן מרחב, השיב לו: "אני לא נמצא בוועידת התביעות בשביל תגמול. אני נמצא שם בהתנדבות. ועידת התביעות השיגה מאז שנת 1952 ממשלת גרמניה 70 מיליארד אירו, שהועברו ישירות ל-600 אלף ניצולי שואה בכל העולם. מתוך זה 30 מיליארד לניצולים בישראל. זה כסף גרמני. מהכסף הזה לא נשאר שום דבר בוועידת התביעות".

 

הוא פירט את  תהליך העברת הכספים. "כל הסיפור של הכסף החופשי של ועידת התביעות, הוא הכסף שהושג ממכירת רכוש יהודי מזרח גרמניה שאין לו יורשים".


מרחב ואורלב בוועדה (צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ אורלב שאל: "יש טענה שאומרת ש-100 אחוזים מהכספים הם של ניצולי שואה. מה הבסיס המוסרי שוועידת התביעות מחליטה שהיא הופכת להיות גוף פילנטרופי שמחליט לתרום - אפילו אם זה לדברים מאוד חשובים". מרחב הגיב: "הצדק היה איתך לו היה מדובר בכסף של ממשלת גרמניה. זה לא כסף של ממשלת גרמניה ולא כסף של ניצולים. זה כסף שהושג ממכירת רכוש יהודי בקהילה מסוימת".

 

דבריו של יו"ר הוועד המנהל של ועידת התביעות עוררו סערה באולם. הוא הגן על עמדתו ואמר: "הכסף עמד לצרכים חיוניים של העם היהודי".

 

ח"כ שלו: מחכים שלא יישארו ניצולים

ח"כ שרה מרום-שלו (הגמלאים), ניצולת שואה, תקפה את הוועידה: "הם מחכים שלא יישארו ניצולי שואה". ח"כ שלו אמרה: "אני תמהה לשמוע שהכסף לא שייך לניצולי השואה. כל מדינת ישראל התפתחה מהכסף הזה". מרחב אמר כי הכסף משמש לסיוע למי שלא הוכרו לניצולים. "מדובר באנשים שלא הוכרו כניצולים, במובן שהם לא מקבלים כסף כל חודש. לכן יש שימוש בכסף ממכירת הרכוש בשביל לעזור לאנשים האלה".

 

בהמשך הדיון נגע ח"כ אורלב בנקודה כי הוועידה לא נמצאת תחת ביקורת בארץ. "מדינת ישראל היא מדינת העם היהודי ורוב ניצולי השואה גרים כאן, ולמרות שאתם גוף שאינו כפוף לביקורת של מבקר המדינה - מדוע אי אפשר להסכים שלמרות זאת מבקר המדינה יבדוק את ועידת התביעות? יכין דוח", זה גוף שמקובל על כל העם היהודי. מדוע ועידת התביעות לא יכולה? זה היה מסיר הרבה מאוד שאלות וקושיות. זה היה מבהיר הרבה מאוד דברים. זה יהיה מהלך ציבורי ראוי ונכון שיזכה לתמיכה רבה". מרחב סירב שהמבקר יבדוק את הוועידה ואמר כי היא מצויה תחת ביקורת.

 

השר רפי איתן הציג את הבעייתיות של הקשר בין ישראל לוועידת התביעות, עליה אחראי משרדו. הוא אמר כי אין בוועידה דברים "מתחת לשולחן" אבל ההקצאות הן למעשה סוג של חותמת גומי. השר איתן הוסיף: "ממשלת גרמניה היתה מאושרת לראות את ממשלת ישראל רבה עם ועידת התביעות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבנת. האטימות צריכה להיעלם
צילום: יואב גלאי
אורלב. למה הם החליטו לתרום?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים