שתף קטע נבחר

יוזמה: לחייב רופאים לחדש רשיונם כל 5-10 שנים

האם בקרוב ייאלצו רופאים בישראל להיבחן מחדש בכל חמש או 10 שנים כדי לחדש את רשיונם? הנושא הטעון נידון בכנס ים המלח ותומכיו מביאים דוגמאות דומות מחו"ל. שר הבריאות תומך, ההסתדרות הרפואית מתנגדת, אולם פתוחה לפשרות בנושא

רופא, את הרישיונות בבקשה: האם בקרוב רופאים יצטרכו לחדש את רישיון העיסוק שלהם כל חמש או עשר שנים? זו לפחות המלצה שנידונה אתמול (ד') בכנס ים המלח של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות. בהסתדרות הרפואית כבר הביעו התנגדות, אולם בנאומו, קידם שר הבריאות יעקב בן-יזרי בברכה את היוזמה ואמר כי בכוונתו לקדם את נושא הרישום מחדש לרופאים, ללא הידברות עם האיגודים המקצועיים.

 

השר הקים ועדה שבראשה עומד ד"ר יצחק ברלוביץ', מנהל בית החולים וולפסון, שתמליץ על שינוי פקודת הרופאים כך ששר הבריאות יוכל להתקין תקנות שיחייבו רופאים להרשם במשרד הבריאות מדי כמה שנים כתנאי לחידוש הרשיון.

 

חידוש רישיון רופא קיים במקומות רבים בעולם

בעולם כבר נוהגים כך שנים - בארצות הברית, למשל רופא פנימאי מחדש את רישיונו כל עשר שנים, לאחר שעבר לימודי המשך ובחינת בטיחות. פסיכולוג אמריקני נדרש להשלים מכסה של לימודי המשך כל שנתיים ומי שלא עומד בכך רישיונו מוקפא. בהולנד מחודש רישיון של רופא ילדים אחת לחמש שנים ורק לאחר שהשלים לימודי המשך בהיקף של 300 שעות. בישראל לעומת זאת, מהרגע שרופא קיבל את רישיונו בתום הלימודים הוא לא נדרש לעמוד בשום תנאי. רק במקרה שהרופא הורשע בדין פלילי או על ידי ועדת משמעת של משרד הבריאות, רשאי שר הבריאות לשלול את רישיונו.

 

עם זאת, בשל אופי העבודה, עוברים רופאים רבים השתלמויות מקצועיות במהלך עבודתם. אם אכן יוסדר רישוי ורישום של הרופאים יהיו למשרד הבריאות לראשונה נתונים על מספר הרופאים והתמחויותיהם, נתון שכיום מבוסס על הערכות בלבד והדבר יאפשר לתכנן את כוח האדם במערכת הבריאות. הוועדה שדנה בנושא העלתה מספר אפשרויות רישוי, מרישום מנהלי בלבד ועד לאפשרות שכתנאי לחידוש רישיון יידרש רופא ללימודי המשך ובחינות או אפילו יצטרך לעמוד בתנאים של בקרת איכות ודיווח על תביעות רשלנות רפואית שצבר או תלונות של מטופלים נגדו.

 

"אנחנו צריכים לבצע מהלכים שיבטיחו שהציבור יקבל את השירות הטוב ביותר מהאנשים הטובים ביותר באופן איכותי וראוי. היום אין לנו מידע לגבי איכות כוח האדם שלנו", אמרה ד"ר אורית יעקובסון משירותי בריאות כללית שעמדה בראש צוות החשיבה בנושא, "אי אפשר לבחור רופא מנתח אם אין שקיפות ואין בקרה. אין במערכת מידע כמה ניתוחים רופא עשה וכמה מהם הסתבכו".

 

ההסתדרות הרפואית מתנגדת: "זה משפיל ופוגע"

רוב ההצעות שהועלו זכו להתנגדות מצד האיגודים המקצועיים ומצד ההסתדרות הרפואית. מנכ"לית ההסתדרות הרפואית, עו"ד לאה ופנר אמרה: "אנחנו מתנגדים לכך שרופא יצטרך לחדש רישיון, אין לזה אח ורע ברוב המקצועות וגם לא אצל עורכי דין או רואי חשבון. רופאים לומדים שנים רבות וממשיכים להשתלם גם אחר כך ולא רוצים שוב לעמוד למבחן. זה יכול להיות משפיל ופוגע, הבחינה היא לא זו שקובעת את הידע של הרופא. עם זאת בהסתדרות הרפואית הסכימו לאפשרות של קביעת מנגנון מסודר של השתלמויות ובתנאי שהרופאים יזכו עבורן לתיגמול הולם ומסכימים גם לקיים רישום של רופאים אך במאגר שינוהל על ידי ההסתדרות הרפואית או שיהיה בידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כך שהעברת המידע לגופים כמו משרד האוצר לא תתאפשר.

 

יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר יורם בלשר ציין: "אני מסכים להסדרה של מערכת תיגמול על נקודות השתלמות שעוברים הרופאים ורק לאחר מכן לכך שצבירת נקודות תהפוך לחובה לצורך חידוש הרישיון". עוד אמר בלשר כי הוא מתנגד בנחרצות לאפשרות שרופאים ייבחנו מחדש מדי כמה שנים על חידושים בתחום התמחותם. "בחינה הופכת לכלי שוט בידי מעסיקים", אומר בלשר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ויז'ואל/פוטוס
האם יאלצו לחדש רשיונם אחת לכמה שנים? רופאים
ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים