שתף קטע נבחר

סרביה: עימותים פרצו אחרי עצרת למען קרדז'יץ'

שוב מהומות בבלגרד: עימותים בין מפגינים לשוטרים פרצו בשולי הפגנה שנערכה בבירה הסרבית במחאה על הכוונה להסגיר את רדובאן קרדז'יץ' לבית הדין לפשעי מלחמה בהאג. המשטרה השתמשה באמצעים לפיזור הפגנות. בהפגנה עצמה קראו לאומנים סרבים קריאות למען מי שבעינם הוא "גיבור סרבי" ונגד הממשלה הפרו-מערבית

עימותים פרצו אמש (יום ג') בין עשרות לאומנים סרבים קיצונים, שהגיעו לבירה הסרבית בלגרד כדי למחות על הכוונה להסגיר את המנהיג הסרבי-בוסני לשעבר רדובאן קרדז'יץ, לבין כוחות המשטרה. המפגינים החלו להתעמת עם השוטרים בשולי עצרת שהתקיימה במרכז העיר שאירגנה מפלגת אופוזיציה לאומנית.

 

מפגינים יידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר שוטרים וניפצו שמשות של חנויות. השוטרים הגיבו באמצעים לפיזור הפגנות - גז מדמיע וירי כדורי גומי, וכמה עשרות מפגינים נפצעו באורח קל. מוקדם יותר התכנסו אלפים, נשאו ושלטים וקראו קריאות נגד מעצרו והסגרתו של מי שבעינם הוא "גיבור סרבי" ובעיני רבים אחרים הוא פושע מלחמה האחראי לרצח עם.

 

כוחות גדולים של משטרה התפרסו עוד קודם לכן בבירה הסרבית, שאל רחובותיה רוקנו אוטובוסים מפגינים לאומנים קיצונים מרחבי סרביה ובוסניה, לרגל עצרת שנערכה תחת הכותרת "חירות לסרביה". מפגינים רבים נשאו שלטים וענדו סיכות עם שמו ותמונתו של קרדז'יץ'. חלקם שרו וקראו קריאות נגד הנשיא הפרו-מערבי בוריס טדיץ'. היו גם כאלה שקראו למותו.

 

להערכת המשטרה, רק כ-15 אלף מפגינים הגיעו לעצרת, מספר קטן בהרבה מזה שמארגני האירוע צפו. ההפגנה הלאומנית הגדולה האחרונה במדינה, שאורגנה בפברואר בעקבות הכרזת העצמאות של קוסובו, משכה 150 אלף והובילה למהומות אלימות

 


עימותים עם כוחות הביטחון הסרבים בבלגרד (צילום: AP)

 

את העצרת שנערכה הערב ארגנה המפלגה הסרבית הרדיקלית, מפלגה לאומנית קיצונית שהאשימה את ממשלתו החדשה של טדיץ' בבגידה בעקבות מעצרו של קרדז'יץ' בשבוע שעבר. פשוע המלחמה המבוקש נמלט מהחוק במשך קרוב ל-13 שנים.

 

מנהיג המפלגה אלכסנדר ווצ'יץ' קרא להדחת הממשלה. "תודה לכם שהראתם שסרביה לא מתה, למרות שהיא נהרגת על-ידי בוריס טדיץ'", אמר ווצ'יץ' למפגינים. "גנבים ושודדים שולטים בסרביה. נאבק למען סרביה וסרביה תהיה חופשית", אמר לקול תשואותיהן הרמות של אלפי המפגינים.

 

המחאה מהווה מבחן חשוב לממשלתו של טדיץ', שהנה יותר פרו-מערבית מקודמתה. מוקדם יותר הזהיר טדיץ' את הימנים הקיצונים לבל יתפרעו. "לכל אחד יש זכות להפגין, אך עליהם לכבד את החוק והסדר", אמר טדיץ'.


שוטרים סרבים מתפרסים ברחובות בלגרד, היום (צילום: AP)

 

השגרירות האמריקנית העריכה כי כ-100 אלף מפגינים יגיעו בסופו של דבר להפגנה וקראה לאמריקנים להימנע מלהגיע למרכז בלגרד. ההפגנה הלאומנית שנערכה בפברואר גלשה אף היא לאלימות. אז הופנה הזעם כלפי השגרירות האמריקנית, שנשרפה חלקית. מפגינים שכעסו על הכרת ארה"ב בקוסובו יצאו אז למסע ביזה שכלל ניפוץ שמשות של כמה חנויות וסניפי מקדונלדס בעיר.

 

קרדז'יץ' הואשם בהעדרו בהאג לפני יותר מעשור ב-11 סעיפים של פשעי מלחמה, בהם רצח עם וקשירת קשר לביצוע רצח עם. הוא נאשם כי תיכנן את הטבח שאירע בעיירה סרברניצה ב-1995, שבו נספו 8,000 גברים ונערים מוסלמים, וכי יזם את המצור בן 3.5 השנים על סרייבו, שבו נהרגו יותר מעשרת אלפים תושבים.

 

אי הבהירות בעניין הערעור על הכוונה להסגירו נותרה היום בעינה. דוברת בית המשפט לפשעי מלחמה בסרביה הודיעה כי הערעור נגד הסגרתו לא התקבל. ואולם עורך דינו של קרדז'יץ', סווטוזר וויאצ'יץ,' אמר כי שלח את הערעור לבית המשפט באמצעות הדואר ביום שישי בערב, זמן קצר לפני חצות, המועד האחרון להגשת הערעור. לפי החוק הסרבי, אם ערעור אינו מוגש - או אם נשלח בדואר אך לא הגיע לבית הדין בבלגרד - יכול שופט להחליט על הסגרה בלי להתחשב בערעור.


פורסם לראשונה 29/07/2008 21:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העימותים בבלגרד
צילום: AP
מפגינים למען קרדז'יץ'
צילום: AP
קרדז'יץ' לפני מעצרו
צילום: AP
מומלצים