שתף קטע נבחר

פריצת דרך: נמצאה תרופה המעכבת אלצהיימר

חוקרים בריטיים מצאו כי התרופה "רמבר" עיכבה את התקדמות מחלת האלצהיימר ביותר מ-80 אחוז. שיווק התרופה צפוי להתחיל עוד שלוש שנים. נוירולוגית ב'בילינסון': "מדובר בתוצאות משמעותיות ביותר, זה רווח ניכר של איכות חיים לחולה ולמשפחתו"

התקדמות משמעותית בטיפול באחת המחלות הקשות ממנה סובלים בני האדם. חוקרים בריטיים הצליחו לפתח תרופה המעכבת משמעותית את התקדמות מחלת האלצהיימר. תוצאות המחקר בתרופה "רמבר" הציגו עיכוב של עשרות אחוזים בפגיעה המוחית אצל החולים שטופלו בה. המדענים מצפים כי התרופה תשווק בתוך כשלוש שנים. 

 

תוצאות המחקר החדש בתרופה הוצגו השבוע בכנס הבינלאומי לאלצהיימר. בניסוי השתתפו 321 חולי אלצהיימר שחולקו לארבע קבוצות: שלוש מהן טופלו במינונים שונים של התרופה (30, 60 ו-100 מיליגרם ליום), והקבוצה הרביעית שימשה כבקרה וטופלה בתרופת פלצבו (תרופה ללא חומר פעיל).

 

החוקרים מצאו כי במהלך 50 שבועות של הניסוי הקבוצה שטופלה במינון 60 מיליגרם הראתה את השינוי המשמעותי ביותר: ההידרדרות המוחית של החולים עוכבה בשיעור של 81% בהשוואה לנבדקים בקבוצת הבקרה. השפעת התרופה נמשכה 19 חודשים.

 

התרופה רמבר (ובשמה הרפואי: methylthioniniom chloride) היא אחת מקבוצות התרופות החדשות המטפלות באחד משני סוגי המשקעים החלבוניים הנוצרים אצל חולי אלצהיימר. משקע זה, הקרוי "טאו", הורס את מבנה תאי העצב (נוירונים) והופך אותם לדמויי חוטים.

 

המרכיב הפעיל בתרופה רמבר נתגלה לפני 20 שנה, כאשר אחד החוקרים טפטף אותה על משקעי החלבון "טאו". תוך זמן קצר נעלמו משקעי החלבון ההרסניים. עובדה זו הובילה לפיתוחה של התרופה.

 

עתה מתכוננים החוקרים לניסוי רחב היקף שיתחיל בשנה הבאה, בו תיבחן שוב יעילותה של התרופה על חולים, וגם יכולתה למנוע את התפרצות המחלה באנשים בריאים. באם יצליח המחקר צופים המדענים כי שיווקה של התרופה יתחיל בשנת 2012.

 

"תוצאות המחקר משמעותיות מאוד", אמרה ל-ynet ד"ר תרז טרבס, נוירולוגית ומנהלת מרפאת הזיכרון בביה"ח בילינסון, "מדובר בתרופה אחת בקבוצת תרופות חדשות שמטפלות ישירות בגורם למחלה - המשקעים החלבוניים במוח. כיום מטפלות התרופות ב'דלק' של המוח, הוא המעביר העצבי אצטילכולין שמעוכב אצל החולים. התרופות החדשות פוגעות במשקעים החלבוניים. התוצאות מראות שהסימפטומים לא מחמירים במהלך 19 חודשים וזה רווח משמעותי של איכות חיים לחולה ולמשפחתו".

 

השבוע דיווח כתב העת הרפואי Lancet על תוצאות מוצלחות של מחקר בתרופה חדשה נוספת לאלצהיימר – דימבון. במחקר בו השתתפו 183 חולי אלצהיימר במצב קל עד בינוני, מחציתם טופלו בתרופה דימבון והמחצית השניה שימשה קבוצת בקרה שטופלה בפלצבו נמצא כי אלה שקיבלו את התרופה החדישה זכו בעיכוב הידרדרות המחלה על פני תקופה של 12 חודשים.

 

בישראל: אחד מכל חמישה קשישים סובל מדמנציה

דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהדרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר -

מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להדרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

 

אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, גדלה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החוקרים יבדקו האם התרופה יעילה גם במניעת אלצהיימר
צילום: ויז'ואל פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים