שתף קטע נבחר

קייטנת הורים בכוננות "אבא, מתי מגיעים?"

בזמן שאתם עושים תוכניות לכל דקה של זמן-ילדים בחופשה שלכם - אל תשכחו לכלול גם תוכניות לשעות הנסיעה במכונית. אם תבואו מוכנים - יכול להיות שהילדים יהיו עסוקים כל הנסיעה. ובמקרה היותר טוב: אולי הם פשוט יירדמו

יוצאים לטיול. לקחנו כובעים, מים, קרם הגנה, כריכים לבוקר, אוכל לפיקניק בצהריים, מצלמה ומה עוד? שכחנו משהו? אתם מתארגנים ליציאה וחושבים על כל פרט, מגלגלים בראש איפה תהיו ומה תצטרכו שם. אבל – הי, מה עם השעתיים הקרובות? אלו שתבלו עכשיו במכונית? בדרך כלל אנחנו מתעלמים ולא מתכננים מראש את זמן הנסיעה. במקרה הטוב זורקים למכונית כמה שקיות חטיפים כדי שיהיה שקט במושב האחורי. לפניכם כמה רעיונות שיעזרו לכם לנצל את זמן הנסיעה לבילוי מהנה ומעניין.

 

עוד כתבות בסדרה:

 

נווטים צעירים

הילדים יכולים לקחת על עצמם את תפקיד הנווטים בנסיעה. כך הם ילמדו שימוש במפה, התמצאות בדרכים, גיאוגרפיה והכרת מקומות בארץ. טוב, בינינו - לא מומלץ להסתמך על הניווט שלהם באופן בלעדי. כדאי שיהיה גיבוי של מפה נוספת הנמצאת אצל אחד ההורים אלא אם כן זו דרך שאתם מכירים היטב.

 

איך הופכים את הילדים לנווטים צעירים?

 

מתחילים בתכנון המסלול

יום לפני הנסיעה, נותנים לילדים משימה – לתכנן בעצמם את מסלול הנסיעה. משימה זו מתאימה לילדים שכבר יודעים לקרוא. משתמשים במפת כבישים מפורטת או אטלס כבישים. קודם כל מסבירים לילדים איך מחפשים את שמות המקומות במפתח האתרים ואיך מוצאים את המקום במפה בעזרת המשבצות של הקואורדינאטות.

 

אם לא ניסיתם זאת עד היום – תתפלאו עד כמה משחק זה מלהיב את הילדים, ומבלי להרגיש הם מתחילים להכיר את הארץ. לאחים הקטנים, שעדיין לא קוראים, אפשר לתת משימות אחרות, כמו לחפש איפה הים, לגלות סמלים במפה או כבישים בצבעים שונים וכד'.

 

עכשיו – מתחילים בתכנון. קודם כל, הילדים מחפשים את נקודת ההתחלה - הישוב בו אתם גרים ואת נקודת הסיום - יעד הטיול. אחרי שמצאו את שתי הנקודות הם מתכננים את דרך הנסיעה. האם אפשר למצוא יותר מדרך אחת? איזו דרך נראית להם קצרה יותר? (אפשר למדוד בעזרת חוט). בשלב זה מומלץ לקחת נייר שקוף, להניח מעל המפה ולצייר את הדרך שנבחרה. כשהילדים סיימו, בידקו את הדרך שהם מציעים כדי לוודא שזו אכן הדרך שבה תרצו לנסוע מחר. ציינו על השרטוט את מספרי הכבישים ורישמו שמות של צמתים בדרך.

 

התמצאות בדרך

ביום הטיול, יוצאים לדרך עם המפה ועם השרטוט על הנייר השקוף. כשתצאו מהעיר, הראו לילדים את השלטים המציינים את מספר הכביש בו אתם נוסעים. עכשיו - תנו להם לנווט את הנסיעה, כלומר – להודיע מראש לאיזה צומת מתקרבים עכשיו ולאן נפנה בצומת. לאחר כל פנייה בקשו מהם לחפש שלט עם מספר הכביש כדי לוודא שמספר הכביש זהה למספר בשרטוט שלהם. כך, במקום לצעוק כל הדרך "משעמם לנו", הילדים ייהנו, ירגישו אחריות ובגרות ואתם תרגישו שניצלתם גם את זמן הנסיעה לפעילות איכותית.

 

חידון-טיול

למי שמוכן להשקיע קצת יותר, הנה רעיון לפעילות נוספת שאפשר לעשות בזמן הנסיעה, שיכולה לתרום לשדרוג של הטיול עצמו. לאחר שבחרתם את יעד הטיול, חפשו עליו מידע (באינטרנט או בספר טיולים) ורישמו על דף כל מיני עובדות הקשורות למקום. עכשיו, היפכו את העובדות לחידון אמריקאי – כלומר לכל שאלה 3 או 4 תשובות שרק אחת מהן נכונה.

 

בזמן הנסיעה שואלים את החידון וכל ילד אומר את התשובה שלדעתו היא הנכונה. לאחר שכל הילדים אמרו, מגלים להם מהי התשובה הנכונה. בדרך זו אפשר להעביר לילדים מידע רב לגבי המקום אליו נוסעים מבלי להרצות להם הרצאה משעממת. החידון יעורר את סקרנותם לגבי המקום ובזמן הטיול הם ישמחו לגלות בעצמם דברים שלמדו בדרך, במהלך החידון.

 

חידון לדוגמא – ראש הנקרה:

א. בראש הנקרה יש:

  1. מצוקים שיורדים לתוך הים.
  2. יער בראש הגבעה.
  3. שטח גדול שבו ציפורים מנקרות.

 

ב. את המצוק של ראש הנקרה יורדים ב:

  1. אופניים.
  2. מגלשה ענקית.
  3. רכבל.

 

ג. הנקרות בראש הנקרה הן:

  1. תקרות עם נקודות.
  2. מערות בסלע שנוצרו מגלי הים.
  3. סלעים קרים.

 

ד. בראש הנקרה יש משהו המכונה "רגל הפיל". זהו בעצם:

  1. פסל גדול המוצב בראש המצוק.
  2. שקע באדמה בצורת טביעת כף רגל של פיל.
  3. סלע ענק של המצוק היורד למים הדומה בצורתו לרגל של פיל.

 

ה. צבע המצוקים היורדים לים בראש הנקרה הוא:

  1. לבן.
  2. שחור.
  3. חום-אדמדם.

 

ו. כשמטיילים בתוך הנקרות אפשר לראות:

  1. קירות עשויים מקרח.
  2. את מי הים הזורמים בקרקעית הנקרה.
  3. נטיפים היורדים מן התקרה.

 

התשובות הנכונות: א'-1, ב'-3, ג'-2, ד'-3, ה'-1, ו'-2.

 

תוכלו להכין חידון כזה לכל מקום שבו תרצו לטייל. מומלץ להכין לפחות 10 שאלות.

 

מה אפשר לעשות בדרך?

יש כמובן את כל הרעיונות הרגילים והמוכרים להעביר את זמן הנסיעה:

 

מוסיקה

כדאי לבחור מראש דיסקים שאוהבים. צריך להסביר לילדים שבמכונית כולם נמצאים ביחד ולכן צריכים למצוא מוסיקה שכולם נהנים ממנה, או לעשות פשרה ולהביא דיסק אחד שהילדים אוהבים ואחד שההורים בוחרים. זו תהיה הזדמנות לכולם ללמוד לכבד זה את זה ולהתחשב אחד בשני. גם במקרה זה ה"טריק" הוא להתכונן מראש ולבחור בנחת במקום להתחיל מלחמות במכונית.

 

חטיפים

אין מה לעשות, ילדים (וגם הורים) אוהבים לנשנש חטיפים בנסיעה. כדי להפחית את הנזק, אפשר להכין לדרך גם חטיפים בריאים כמו פירות וירקות חתוכים.

 

יצירה

אמנם צביעה היא כמעט בלתי אפשרית בטלטולי הדרך, אבל מדבקות הן עיסוק נפלא לנסיעה. לוקחים משטח קשיח לכל ילד, דפים ומדבקות צבעוניות. אפשר להציע לילדים ליצור תמונת נוף בעזרת המדבקות ולקבל רעיונות מן הנופים הנשקפים מחלון המכונית.

 

משחקים

"ארץ-עיר-חי-צומח-דומם" הוא משחק אידיאלי לנסיעה. למי ששכח – אחד המשתתפים אומר "אל"ף" ומתחיל להריץ בלי קול את כל אותיות האל"ף-בי"ת, עד שמשתתף אחר אומר לו "עצור". המשתתף הראשון אומר לאיזה אות הגיע ואז המשתתפים האחרים צריכים למצוא מילים המתחילות באות הזו, כל פעם לפי נושא: ארץ, עיר וכו' ואפשר להוסיף נושאים משלכם כמו: שמות, כלי נגינה, מאכלים ועוד.

 

עם הקטנים יותר אפשר לשחק במשחק הצבעים – אומרים שם של צבע וצריך לחפש אותו בחוץ: בנוף, בצמחים, במכוניות החולפות, בתמרורים וכו'.

 

אפשר גם לשחק במשחקי מילים. למשל, אומרים מילה וצריך למצוא לה חרוז מצחיק או אומרים מילה וצריך להגיד מילה בעלת משמעות הפוכה (חם-קר, שחור-לבן).

 

  • מירי לשם-פלאי היא סופרת ומאיירת לילדים, מחברת סדרת רבי המכר "פרופסור פצפונטבע" וספרים נוספים. מנחה מפגשים, שעות סיפור, טיולים וסדנאות לילדים ברחבי הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הם מרוכזים במפה ולכם יש קצת שקט
צילום: מירי לשם-פלאי
מומלצים