שתף קטע נבחר

מחסור באחיות: אקדמאים יוסבו לעבוד בחדרי ניתוח

ממתינים שבועות ארוכים לניתוח? ברוב המקרים הסיבה היא מחסור חמור באחיות חדרי ניתוח. באיכילוב מצאו פתרון חירום - בחודש הבא יפתח שם קורס מזורז שיכשיר אחיות חדרי ניתוח. שכר גבוה ותנאים מעולים - מובטחים

המחסור באחיות גרם ל"השבתת" שני חדרי ניתוח במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב). לבית החולים שני חדרי ניתוח שהפעלתם מתעכבת בשל המחסור באחיות, דבר שגורם לעומס על חדרי הניתוח הקיימים ולהתארכות תורים. גם בבתי חולים נוספים מתארכים תורים לניתוחים בגלל מחסור באחיות וישנם מקומות בהם אף נסגרו חדרי ניתוח בשל כך. קורס חדש להסבה מקצועית לאקדמאים, שיפתח בחודש ספטמבר באיכילוב עשוי לפתור חלקית את הבעיה. הקורס יכשיר למעלה מ-30 אחיות חדרי ניתוח תוך שלוש שנים. בבית החולים יש מי שקורא לקורס הזה "מסלול ישיר לטייס". 

 

"כואב לנו שאנשים ממתינים לניתוחים. יש לנו תשתית פיזית שאנחנו לא מצליחים להפעיל בגלל בעיה של מצאי אחיות", אומרת דבורה גורן, מנהלת הסיעוד באיכילוב. "היינו יכולים להגדיל את מספר הניתוחים ולצמצם תורים אם היינו מפעילים עוד שני חדרי ניתוח". 

 

לדברי פרופ' גבי ברבש, מנהל בית החולים, "המחסור באחיות הוא בעיה עולמית ולא רק בעיה ישראלית. המצוקה העולמית משליכה על ישראל כאשר ציידי ראשים פועלים כאן במטרה להביא אחיות למדינות כמו ארצות הברית ואוסטרליה".


בתי החולים הפרטיים מציעים לאחיות תנאים טובים בהרבה (צילום: פוטוס)

 

השוק הפרטי קורץ גם לאחיות

אולם הגירה של אחיות, שהיקפיה מוערכים בכ-60 עד 70 אחיות מדי שנה, היא רק גורם אחד למחסור. האחיות, בעיקר אחיות חדרי ניתוח, מבוקשות מאד בבתי

 החולים ובמרפאות הפרטיים. בשנים האחרונות עזבו את בית החולים איכילוב כ-30 עד 40 אחיות לטובת השוק הפרטי. לדברי פרופ' ברבש, "בתי החולים הפרטיים מציעים לאחיות משכורות גבוהות יותר, תנאים טובים ופחות עומס עבודה".

  

שיעור האחיות בישראל עומד על 5.8 לאלף נפש והוא מהנמוכים במדינות המערב. מדו"ח שהוכן במשרד הבריאות ב-2007 עולה כי ללא התערבות או הגדלה של מסגרות ההכשרה, ירד שיעור האחיות עד ל-4.9 לאלף איש בשנת 2020. ועדת קורן שדנה במצב כוח האדם בתחום הסיעוד מצאה כי יהיה צורך להכשיר 1,350 אחיות ב-2008 ומספרים גבוהים יותר בשנים הבאות.

 

לדברי ראש מנהל הסיעוד במשרד הבריאות, ד"ר שוש ריב"א, "כדי לשמור על שיעור זה יש צורך בתוספת של 800 אחיות בשנה, מעבר למסגרות ההכשרה הקיימות". בשנים האחרונות נפתחו במכללות עוד מסגרות הכשרה לאחיות ובשנה הקרובה מתוכננות להיפתח עוד שתי מסגרות כאלו. לצד אלו מציעים במשרד הבריאות שני קורסים להסבה מקצועית לשני תחומים מבוקשים: אחיות חדרי ניתוח (שיתקיים באיכילוב) ומיילדות (שיתקיים בבית החולים "שיבא").

 

לדברי ריב"א, "בחדר ניתוח יש מצוקה גדולה של כוח אדם. במיילדות, לעומת זאת, יש יותר ביקוש למסגרות הכשרה ממה שאנחנו יכולים להציע. מסלול ההתמחות במיילדות הוא לא קל והחלטנו לעשות ניסיון ולבנות מסלול ישיר למצטיינים".

 

כל אדם בעל תואר אקדמי כלשהו שיעמוד בדרישות הקבלה יוכל תוך שלוש שנים לעבוד כאח או אחות מוסמכים בחדר ניתוח או בחדרי לידה. לשם השוואה, במסלולים הקיימים להסבת אקדמאים התהליך אורך 4.5 שנים וסטודנטים שמתחילים את לימודי הסיעוד ילמדו ויעבדו במשך שש שנים עד שיגיעו לסוף התמחות-העל.

 

"שיקול דעת זה לא התחום שלך"

אולם מצוקת כוח האדם נובעת גם מהתדמית הנמוכה שיש לעבודת האחיות ולמעמדן בהיררכיה של הצוות הרפואי. בכנס בנושא מקצוע הסיעוד שהתקיים לפני כחודשיים בתל-אביב אמרה ריב"א כי "אין מועמדים שרוצים לבוא ולעשות הכשרה בסיעוד. אנחנו לוקחים את הבנות הכי טובות, עם בגרות מלאה, עם פסיכומטרי

 גבוה. הן לומדות ארבע שנים ובסוף אומרים להן 'שיקול דעת זה לא התחום שלך'. זה קשה מאד לעבוד ככה". 

 

דבורה גורן, מנהלת הסיעוד באיכילוב מסכימה שהמצב הקיים בו אחות נדרשת לקבל חתימה מהרופא על כל המלצה שלה הוא "לא ראוי", אך מסבירה שהמצב בקרב אחיות חדרי הניתוח שונה לגמרי. "להיות אחות חדר ניתוח זה סטטוס מאד רציני ונחשב, ששכרו בצידו. מסגרות העבודה מוגדרות כך שאחות חדר ניתוח מרוויחה יותר בתוך בית החולים. בחדר הניתוח התפקידים מאד מוגדרים. אחות חדר ניתוח מנהלת את עבודת כל הגורמים בתוך החדר. יש לה סמכות מאד גדולה ואין שאלות בנושא סמכויות שעולות לפעמים במחלקות האחרות. התפקיד של אחות חדר ניתוח לא גורם לאחיות להיות מתוסכלות בנושא קבלת החלטות", היא מבטיחה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחות חדר ניתוח - סטטוס רציני ונחשב, ששכרו בצידו
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים