שתף קטע נבחר

אחרי התקף-לב: איך מתבצע השיקום והחזרה לשגרה

זה מגיע בהפתעה, ואם מדובר בפעם הראשונה - הבילבול, החששות והפחדים תופסים מקום של כבוד בחיים של מי שעבר התקף-לב. אבל מה קורה אחרי? מהימים הראשונים אחרי השחרור מבית החולים ודרך החזרה לשגרה - מהן תכניות השיקום? כמה תכסה קופת החולים? איך תעזור הרפואה המשלימה הסינית? באיזו מידה יושפעו יחסי המין? מהיום ב-ynet סדרת כתבות חדשה: מה עושים אחרי התקף לב. מתחילים בשיקום

זה יכול לקרות בכל רגע - לחץ בחזה המקרין לצוואר ולזרועות, קשיי נשימה, זיעה קרה. אתם מזמינים ניידת טיפול נמרץ ומכשיר האק"ג מראה - אתם בעיצומו של התקף לב. הימים הבאים נראים מבהילים: בתוך כמה שעות אתם מובלים לצנתור, ובהמשך אישפוז ותוך כדי כך עשרות תהיות, דאגות וחששות על העתיד לבוא.

 

המהלך הראשוני כל כך מהיר, ואתם נותרים עם השאלה המנקרת - מה יהיה. לא הספקתם להרהר והרופא המטפל ממהר לשחרר אתכם מהמחלקה ולפנות את המיטה לחולה הבא, רגע לפני שמסדרון המחלקה הפנימית שוב יתמלא בחולים.

 

אבל אפשר להירגע: ישראל היא בין המדינות הבודדות בעולם המקיימת את פרוייקט שיקום הלב, במסגרתו כל חולה שלקה בהתקף לב זכאי לשהות במלון החלמה למשך חמישה ימים. והשהות הזו עושה הבדל עצום. הנתונים מראים כי שיקום הלב מקצר את משך ההחלמה ומאפשר חזרה מהירה יותר לשגרה.

 

וכך הליך השיקום מתבצע: בתחילת האישפוז בבית החולים, מודיע המטופל טלפונית או באמצעות הקרובים על דבר מחלתו לקופת החולים ולבית המלון בו הוא חפץ להתארח לאחר השחרור מבית החולים. זמן קצר לאחר האישפוז, בכפוף לזמינות החדרים, עובר המטופל אל בית המלון שם מתחיל תהליך השיקום. בתום חמשת ימי השהות במלון (אותם ניתן להאריך גם עד ל-12 יום, בתוספת תשלום מוזלת) ולאחר שהמטופל שב לביתו, מתחיל תהליך השיקום הממושך במכון השיקום, הנמשך מספר חודשים במהלכו הוא נבדק, מקבל ייעוץ, הדרכה, מעקב, בדיקות שונות וטיפול על ידי צוותי רופאים, אחיות, דיאטניות, פיזיותרפיסטים ופסיכולוגים.

 

בישראל מצויים שלושה מרכזי החלמה עיקריים. הגדול בהם הוא המלון הרפואי "שי-לב" בתל השומר. מכבי מעמידה לרשות מבוטחיה את מלון בזל ברח' הירקון בתל אביב שם מקיימת חברת "פרוקרדיה" את שירותי השיקום. מלון "מרקיור" בבת ים מאכלס חולי לב בתוכנית השיקום של חברת "פרולייף".

 

"שיקום לב הוגדר כמכלול האמצעים הגופניים התרופתיים הנפשיים שמסייעים לאדם לחזור לחיים פעילים לאחר אירוע לבבי" מסביר פרופ' אהוד שוומנטי, מנהל שיקום הלב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, "לצורך זה נדרש צוות רב מקצועי שכולל רופאים, אחיות, דיאטניות, פיזיולוג של המאמץ, מאמני כושר, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים שכולם יוצרים תוכנית המקטינה את גורמי הסיכון ומחזירה את האדם לשגרה".

 

- מדוע התקף לב גורם לפגיעה קשה כל כך בשגרת החיים?

שוומנטל: "ברוב המקרים אדם שעובר התקף לב, עד אותו יום חשב שהכל בסדר. ואז מתרחש התקף הלב הפתאומי, האדם נכנס לבית חולים ומוצא עצמו אחרי שלושה ימים בחוץ עם כותרת: יש לך בעיה בלב. החולה מבולבל לחלוטין, ויוצא מבית החולים כשהוא לא יודע מה עכשיו. החרדות – איך יפרנס את המשפחה, האם החיים יחזרו למה שהיו, מה עם חיי המין, כולם נובעים מהאישפוז הקצר והפתאומיות הגדולה".

 

- מה מציע המלון הרפואי לחולים?

שוומנטל: "בית המלון הוא השלב הראשוני של השיקום שבו קיימת אווירת בית מלון עם שלוש ארוחות ביום וצוות רפואי שמסתובב בלי חלוקים. הימים מלאים פעילות: הרצאות, טיפולים פרטניים אצל אחות ורופא, הדרכות על טרשת עורקים, מדידת לחץ דם ביתית, חזרה לפעילות גופנית ומינית, הדרכות תזונה ופעילות גופנית מפוקחת בחדר הכושר תחת ניטור לב".

 

- האם חמשת ימי האישפוז מספיקים?

שוומנטל: "מהנסיון שלנו, למרות הפעילות המגוונת העמוסה, חמשת הימים מספיקים בהחלט. יש כאלה שמבקשים להאריך ליומיים נוספים, ואחרים שממשיכים עד 12 ימים. מעטים האנשים שחוששים לעזוב את המלון, ובמקרה כזה אנחנו מטפלים בהם באופן פרטני ומנסים להשיב אותם לשגרת חייהם".

 

לאחר השחרור מבית המלון מתחיל כאמור הפרק הבא בחזרה לשגרה של מי שעבר התקף לב - שלב השיקום הממושך והמשמעותי, שבו חולה הלב נדרש לשוב לשגרה תוך התאקלמות הדרגתית למצב החדש אליו הוא נקלע. "במכון שיקום הלב החולים מתעמלים פעמיים עד שלוש בשבוע לאחר מבחן מאמץ והתאמת תוכנית אימונים. בהמשך אנחנו מלמדים אותם להשתמש בשעון דופק לניטור עצמי כדי שיוכלו לבצע בקרה על הפעילות. אנחנו דואגים לתרופות שלהם בשיתוף הרופא בקהילה, מוודאים שהם במינון הנכון ושבדיקות המעבדה ולחץ הדם הגיעו ליעד".

 

ושיקום הלב הוכיח את עצמו: מספר מחקרים גילו כי אלה שעברו את תוכנית שיקום הלב חוו שיעור נמוך יותר של סיבוכים, פחות התקפי לב חוזרים ונדרשו למינונים נמוכים יותר של תרופות. "חשוב לדעת שכל אדם במדינת ישראל זכאי לשלושה חודשים שיקום לב בכיסוי מלא של הקופה", מסכם שוומנטל, "עם הביטוחים המשלימים ניתן להאריך בעוד 6 חודשים בתנאים שונים. שיקום הלב עושה הבדל עצום והוא בשורה גדולה לחולים".

 

  • מחר בסדרה "החיים אחרי התקף לב" - השוואה: מה מציעות הקופות לחולי לב?
  • יש לכם שאלות נוספות? היכנסו לפורום שיקום לב

 

הכותב הוא רופא מתמחה בביה"ח לילדים ספרא והכתב הרפואי של ynet
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
שיקום אחרי התקף-לב. ישראל מציעה הרבה יותר ממדינות אחרות
צילום: שי רוזנצוויג
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים