שתף קטע נבחר

הישראלי שהגיע לעזה בים: הם זקוקים לחירות

בשיחה מעזה סיפר ל-ynet פרופ' ג'ף הלפר, הישראלי היחיד שהיה על הספינות שהגיעו לעזה, על המסע שנמשך יום וחצי: "היתה תחושת שליחות ובעיקר שותפות מלאה של החברים על האוניה. הרגשנו שנגענו בעצב"

פרופ' ג'ף הלפר, מרצה לאנתרופולוגיה לשעבר באוניברסיטת בן-גוריון ויו"ר "הוועד הישראלי נגד הריסת בתים", הוא הישראלי היחיד שהיה על הספינה שהגיעה אמש (שבת) לעזה. הוא הסביר בשיחה עם ynet מעזה, מדוע בחר יחד עם פעילי שמאל נוספים לשבור את המצור: "יש כאן אנשים שצמאים לדבר איתנו, לחיות איתנו. הם זקוקים לחירות, בדיוק כמו שאנו נזקקנו. כל האיסורים וההגבלות הם לא רק בשביל הביטחון. זהו סימפטום למשהו עמוק יותר". 

 

לאחר שנים רבות בלב העשייה הפוליטית למען השלום ונגד הכיבוש, רתם הלפר כמה עשרות פעילים מהקהילה הבינלאומית והניע קדימה את רעיון המשט שיפרוץ את המצור, לדבריו, על רצועת עזה. פעילות זו של הלפר התגבשה מתוך ראייה כי הממשלות, בהן ממשלת ישראל בפרט וממשלות העולם בכלל, לא פועלות נגד המצור. בסופו של דבר הגיעו איתו עוד 43 פעילי שמאל מהעולם לחוף עזה.

 

על המצב בעזה, סיפר: "אני רואה את הנמל ההרוס שהיה פעם יפה, שאנחנו הרסנו אותו וכעת הוא מלא ביוב. הרסנו משהו שיכול להיות יפה. אני רוצה להעביר לעם את עזה, את האנשים בעזה, את החיים כאן".

 

כאשר הרעיון לפרוץ את המצור קרם עור וגידים, הגיע שלב ההכנות. הפעילים התאגדו, גייסו כמה מאות אלפי דולרים וקנו ספינות ישנות ביוון, אותן שיפצו והעבירו לקפריסין - נקודת המוצא של המשט.


הלפר בקפריסין, לפני צאתו לעזה (צילום: AFP)

 

המשט עצמו ארך יום וחצי: "היינו די מנותקים באונייה. קיבלנו רמזים שהעניין הופך להיות סיפור גדול בעולם. חשתי תחושת אחריות, העצמה. הרבה אנשים מרגישים חלשים ביומיום - מצביעים בחצי לב, מתמרמרים על עוולות ושחיתות וכאן יש תחושה של התעלות, שעושים משהו יפה, שהוא צודק נגד מדיניות מכוערת. היתה תחושת שליחות ובעיקר שותפות מלאה של החברים על האוניה והרגשנו שנגענו בעצב".

 

לקראת המשט, וגם במהלכו, למדו פעילי השמאל להיות ימאים: "ביום הראשון, כמעט כולנו חלינו במחלת ים בעקבות הים הסוער - לא דברים חמורים חס וחלילה. ביום השני כבר היינו בסדר. לפני המשט לא ידענו הרבה על ספינות ואיך להיזהר שלא ליפול לתוך המים. למדנו שחשוב כשמישהו נופל לתוך הים אתה מצביע עליו ולא מנתק את מבטך, כי אם אתה מסתובב ואתה מאבד איתו קשר עין, הוא ייעלם. הפכנו להיות ימאים במובן מסוים, למדנו כישורים שבדרך כלל לא לומדים בחיים וזו הייתה באמת חוויה. היה כיף בים עם כולם, בתחושת השליחות היצירתית הזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים