שתף קטע נבחר

זירת הקניות

שינוי האקלים מגביר את ההוריקנים? לא בטוח

המומחים חלוקים בשאלה האם התחממות כדור הארץ תורמת להתגברות עוצמת ותדירות ההוריקנים. מחד הם טוענים שאוקינוסים חמימים יותר יוצרים יותר סופות חזקות. מנגד אומרים חוקרים אחרים שטמפרטורה חמימה יותר דווקא מחלישה ומפחיתה את תדירות הסופות

הוריקנים הם לבטח בין תופעות הטבע ההרסניות ביותר, והתרחשותן קשורה להתחממות מי הים באוקינוסים. לפיכך, השאלה המתבקשת היא האם התחממות כדור הארץ, שמחממת גם את המים, מגבירה את כוחם או את תדירותן של הסופות האימתניות?

 

הנושא הפך לטעון במיוחד אחרי האבדן הגדול בחיי אדם והנזקים החמורים של הוריקן "קתרינה" ובמיוחד אחרי סרטו של אל גור "אמת מטרידה". זאת הסיבה שהמומחים זהירים מאוד, וטוענים כי בלתי אפשרי לקשור סופה זו או אחרת לתופעת ההתחממות הגלובלית. הם רק מצביעים על עדויות שהולכות ומצטברות המעידות כי אכן יש זיקה בין התופעות, ואכן שינוי אקלים כדור הארץ תורם להתגברות תדירות ועוצמת ההוריקנים. פאנל המומחים בנושא האקלים של האו"ם טען בדו"ח האחרון שלו כי התופעה "ככל הנראה" תורמת להתחזקות והתרבות ההוריקנים.


"גוסטב" עושה את דרכו לכיוון חופי ארה"ב (צילום לוויין: AP/NASA)

 

הוריקנים נוצרים באזור האוקינוס האטלני בעונה זו של השנה כתוצאה מהתחממות המים מעל ל-26 מעלות צלזיוס. הם מתחילים את חייהם כצביר של סופות רעמים שמתכנסות לאזור אחד, ויוצרות עמודים של אוויר חם ולח שעולה מעל הים. העמודים נושאים אוויר חם ולח מהקצה התחתון, שם יש לחץ נמוך, לקצה העליון, שם האוויר מתקרר במהירות ונופל לתוך מרכז העמוד.

 

עוד על הוריקן "גוסטב":

 

כתוצאה מסיבוב כדור הארץ, נוצרת הצורה הייחודית של סופה מסתובבת עם "עין" במרכזה. הסופה אוצרת בתוכה אנרגיה רבה בדמות האוויר החם והלח, שמשתחררת כשהאוויר מתקרר ומתעבה. כשהיא עוברת מעל המים החמימים היא צוברת עוד ועוד אנרגיה, שמשתחררת בעוצמה רבה כשהסופה מגיעה לחוף. האנרגיה משתחררת כרוח עזה במיוחד - 250 קמ"ש במקרה של הוריקן בדרגה 5, הגבוהה ביותר, או כגלים גבוהים, כתוצאה מלחץ נמוך שנוצר על פני המים מתחת לסופה.

 

אין ספק שההוריקנים באוקינוס האטלנטי הופכים תדירים ועוצמתיים יותר בשני העשורים האחרונים. השנתיים האחרונות אמנם היו בטווח הממוצע, אולם ב-2005, השנה בה פגע הוריקן "קתרינה" היו באזור 27 סופות עזות - מתוכן 15 חזקות מספיק כדי שיוגדרו הוריקנים, מתוכם שמונה שהיו בדרגה 3 או גבוה יותר. הוריקן "ווילמה" באותה שנה היה החזק ביותר בהיסטוריה המתועדת.


בורחים מ"גוסטב" במיסיסיפי (צילום: AP)

 

זאת ועוד: 17 אחוז מכל ההוריקנים בעולם בין 1975 ל-1990 היו בדרגה 4 או 5; בין 1990 ל-2004 היו 35 אחוז מכל ההוריקנים בדרגה הגבוהה, ומאז 2004 ועד היום הנתון עומד על 41 אחוז.

 

ההיגיון אומר שאם התחממות כדור הארץ מתרחשת בעוצמה ובהיקף שטוענים המומחים, הרי שברור שלתופעה יש קשר גם להתחזקות והתגברות ההוריקנים. טמפרטורה חמימה יותר תורמת להיווצרות יותר לחות, ומזינה את עמודי הסופות ואוצרת בתוכן יותר גשם.

 

המומחים: החום דווקא מחליש את הסופות 

אך המומחים לא ממהרים לקבוע זאת באופן ודאי, והם מדגישים כי "גוסטב" וסופות אחרות היו הופכות קטלניות גם ללא תופעת ההתחממות הגלובלית ומבלי שבני האדם יתרמו לה בפליטת גזי חממה וזיהום.

 

המומחים מציינים כי אטמוספירה חמימה יותר, למשל, עשויה להפוך את ההוריקנים לחלשים יותר דווקא, משום שהיא מקטינה את פער הטמפרטורה בין הים והאוויר בשכבות הגבוהות מעל כדור הארץ. טמפרטורות גבוהות גם תורמות להיווצרות רוחות, שמפזרות את הסופות ולא מאפשרות להן להתכנס ולהפוך לסופות טרופיות והוריקנים.

 

מנגד, מחקר משנת 2005 של המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס טען כי אכן יש הזיקה בין התחממות כדור הארץ והאוקינוסים לתכיפות והתחזקות ההוריקנים. מחקר אחר, של שירות החיזוי האמריקני (NOAA) שפורסם אשתקד, מצא תאימות בין מספר השיא של סופות טרופיות בצפון האוקינוס האטלנטי בעשור האחרון לבין עליית הטמפרטורות הגלובלית. המומחים לא הצליחו למצוא שום סיבה אחרת לזיקה בין הנתונים. "אנו מגיעים למסקנה האיתנה כי התגברות הסופות קשורה לתופעת אפקט החממה ושזהו ככל הנראה המשתנה הדומיננטי שמשפיע על הנושא", אמרו החוקרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמונת לווין של "גוסטב"
צילום: AP
מומלצים