שתף קטע נבחר

"שנת שמיטה: בואו נשמוט לחייבים את חובם"

"הרעיון העומד מאחורי שמיטת חובות הוא רעיון חברתי אדיר: אחריות חברתית קולקטיבית כלפי הלווים הנזקקים, שאינם מסוגלים להחזיר את חובם. בכך מציעה המסורת היהודית דרך מקורית (אם כי קשה) לצמצום הפערים בחברה, פתיחת דף חדש לנזקקים ואפשרות אמיתית לצאת ממעגל המצוקה והעוני". אוריאל לדרברג מ"הקרן הישראלית לשמיטת כספים" מציע שמיטת חובות

מספרים שהעבדות תמה, שהיא עברה מן העולם. אולם בישראל של 2008, כמו בכל מדינה וחברה מערבית דמוקרטית, שיוויונית, משוחררת – מסתובבים בינינו עבדים, אנו נפגשים בהם יום יום. אלו הם בעלי החוב, אלה שנטלו הלוואות למעלה מכפי יכולתם. מהבנק, ממקום העבודה, מחברים, מבני משפחה. מבלי דעת הם עושים את רצונו של המלווה. הם מפחדים ממנו. מסתתרים. מאבדים את חדוותם. שבויים.

 

החברה נוטה להוקיע את בעלי החוב כחסרי אחריות, אולם המסורת היהודית מציעה גישה קצת אחרת. פעם בשבע שנים מצווים שומרי התורה על מצווה מעניינת מאין כמותה - "שמיטת כספים" והיא מתרגשת עלינו בעוד דקה וחצי – בסוף שנת תשס"ח.

 

מהי שמיטת כספים? זהו סוג של חוק התיישנות שכזה. כמו תוקף שפג. זוכרים את מבצעי מחיקת החובות של מס הכנסה? של הרשויות המקומיות? אז זהו. מדובר בהליך מחיקת חובות קולקטיבי. פעם בשבע שנים – בשנת שמיטה - נמחקים כל החובות הפיננסים של אדם לרעהו, ונפתח דף חדש. זאת במידה והלווה אינו מסוגל בשום אופן להחזיר את ההלוואה שלקח והוא נזקק לסיוע מהחברה.

 

הרעיון העומד מאחורי אותה שמיטת חובות הוא רעיון חברתי אדיר: אחריות חברתית קולקטיבית כלפי הלווים הנזקקים, שאינם מסוגלים להחזיר את חובם. בכך מציעה המסורת היהודית דרך מקורית (אם כי קשה) לצמצום הפערים בחברה, פתיחת דף חדש לנזקקים ואפשרות אמיתית לצאת ממעגל המצוקה והעוני.

 

ברוח זו הוקמה הקרן הישראלית לשמיטת כספים - נדיבי ארץ, הקרן מציעה לכל המעוניין ליטול חלק במצווה זו, להלוות סכום כסף כראות עיניו לקרן נדיבי ארץ. ההלוואה, שניתנת על מנת להישמט, הופכת בסוף תשס"ח לתרומה, שמטרתה החזר חובות למשפחות שאינן יכולות לעמוד בהחזר חובותיהן. וועדה ציבורית תקבע על פי קריטריונים שנקבעו מראש לאילו משפחות יועברו הכספים.

 

"הקרן הישראלית לשמיטת כספים - נדיבי ארץ" שהוקמה ע"י ארגון "פעמונים" ומכון "התורה והארץ", טוענת שלא די במעורבות הציבור ובויתור על הלוואות של אדם פרטי כלפי שכנו והיא קוראת לגופים כלכליים ובעיקר לבנקים, ליטול חלק במפעל אדיר זה, לקחת אחריות חברתית ולסייע לאותם לווים נזקקים לצאת ממצבם הקשה בשיתוף הקרן בשיטת שקל מול שקל.

 

על כל שקל שתחזיר הקרן עבור חוב של אותו נזקק, יוותר אותו גוף פיננסי או בנק על שקל שהנזקק חייב לו. כך יוכלו הגופים הפיננסים שבתוכנו, לקחת חלק במפעל אדיר, שיסייע לנזקקים רבים לצאת ממעגל המצוקה והעוני באופן הנכון והטוב ביותר. וכך הבנקים יוכלו לצמצם את החובות שהצטברו על שולחנם, ולסייע באופן מסוים גם לעצמם. הקרן לא תסתפק בכך והיא גם מתחייבת להעניק לאותם לווים שיקבלו סיוע מהקרן, ליווי וייעוץ פיננסי לאחר כיסוי החוב, במטרה ללמד את הלווים כיצד להתנהל כלכלית בצורה טובה יותר. כך שלא ייכנסו שוב לחובות שאינם מסוגלים לעמוד בהם.

 

מה שעומד ביסוד הפעילות הזו הוא רגש אחריות קולקטיבי, מתוך תפיסה כי אין מקום לעבדות מודרנית בחברה. אין הכוונה שהלווה ינצל את חוקי התורה על מנת להתחמק מאחריות החזר הלוואה. הכוונה היא שנאפשר לו לפתוח דף חדש, לקחת אחריות ולהתקדם, ובכך לקדם את החברה כולה לחברה שוויונית וטובה יותר.

 

הגישה הזאת, מצד אחד מתן אפשרות אמיתית של הזדמנות לנזקק לצאת ממצוקתו, אך מאידך לחנכו לאחריות, היא הגישה שאנו לומדים מרעיון שמיטת כספים. גישה שהיא שיקומית, כזו שמאפשרת לנצרך בסופו של תהליך לנהל חיים עצמאיים ונורמטיביים.

 

 


גולשים המעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות אודות החברה בישראל ובעולם, מוזמנים לשלוח לדוא"ל hevra@y-i.co.il ולציין בנושא - עבור מדור "קריאה לסדר". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי המערכת.

 

לקריאות נוספות לסדר:

"הלאום שלי: ישראלי"

"זה לא היה תלוי בי וזה יכול לקרות לכולם"

"אני מעביר אתכם בחושך סמיך ומרתק"

"לא אצטרף למסע לפולין כי אין לי די כסף"

"נמכרה ונרצחה הרחק ממולדתה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים