שתף קטע נבחר

בילינסון: בן 47 עשה "דיאטת אטקינס" - וכמעט מת

האיש רצה להוריד במשקל ואכל רק חלבונים ושומנים. זמן קצר אחר-כך נפל לתרדמת והונשם. אחרי בדיקות רבות התברר - מוטציה שנשא, לא אפשרה לכבד לפרק את כמות החלבונים האדירה והצטבר בגופו רעלן שיכול היה לסכן את חייו. בתום טיפול אינטנסיבי נוקה הרעלן והכרתו חזרה

"דיאטת אטקינס" אולי יעילה להורדה במשקל, אבל לא לכל אחד: גבר ישראלי בן 47 שרצה לרזות אכל על-פי דיאטת חלבונים ושומנים והחל לחוש ברע. הוא פנה לבית החולים וזמן קצר אחר-כך לקה בתרדמת והונשם ביחידה לטיפול נמרץ. בסופו של דבר עלו הרופאים על רעלן בדם שגרם לקריסתו. הוא טופל אינטנסיבית בתרופות ודיאליזה והתעורר.

 

הדרמה הזו התרחשה לפני שבועיים בבילינסון. האיש הובהל לבית החולים יומיים לאחר שהחל בדיאטת חלבונים ושומנים הידועה בכינויה "דיאטת אטקינס", כשהוא מבולבל ואינו מתקשר עם הסביבה. תוך זמן קצר נכנס לתרדמת והועבר לאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ כשהוא מונשם.

 

הרופאים החלו בבדיקות מקיפות שכללו הדמייה מוחית באמצעות CT ו-MRI, בדיקת EEG לאיתור הפרעה בפעילות החשמלית של המוח ובדיקות דם רבות שתחילה לא הצביעו על כל פגיעה שיכולה להסביר את התופעה.

 

מאוחר יותר התקבלה תוצאה שהראתה רמות גבוהות בדם של אמוניה. המדובר ברעלן שבאופן תקין מסולק מהגוף על ידי הכבד והכליות. באותו זמן העלתה פרופ' זיו בן ארי, מנהלת היחידה למושתלי כבד את האפשרות כי הוא סובל מבעיה גנטית.

 

צוות רופאים רב-תחומי שכלל מומחים לטיפול נמרץ, כבד, נוירולוגים ומומחים להפרעות מטבוליות העלו את האפשרות כי בגופו חסר אנזים שאחראי על פירוק חלבונים. בדיקה נשלחה למעבדת בית החולים רמב"ם שאישרה כי אכן לקה במחלה הנדירה.

 

מכיוון שהחולה לא היה מודע לפגם, ואכל כמות רבה של חלבונים, לא הצליח גופן לפרק כמות רבה זו של חלבונים - מה שהוביל להצטברות האמוניה שללא טיפול בזמן הייתה עלולה להביא למותו.

 

"אמוניה הוא רעלן שנוצר בגוף כתוצר של פירוק חלבונים", מסבירה פרופ' בן ארי, "תפקידו של הכבד לסלק את האמוניה מהגוף. בחולים עם ליקוי בפעילות הכבד, הרעלן אינו מתפנה מהגוף, מגיע למוח וגורם להאטה בפעילותו עד אובדן הכרה ובמקרים קיצוניים, אף עלול לגרום למוות". לדברי פרופ' בן ארי, הפגם הגנטי ממנו סובל האיש הוא נדיר ותוקף אחד ל-45 אלף איש.

 

לאחר קבלת תשובות המעבדה, הוחל בטיפול בתרופות אבילק ונאומיצין לסילוק הרעלן יחד עם דיאליזה המסייעת להיפטר מהרעלן. בתוך זמן קצר נוקו עודפי הרעלן, והאיש החל לשוב להכרתו. לאחר שהתאושש - שוחרר לביתו. מבית החולים נמסר כי מצבו של האיש טוב, אולם ללא הטיפול המוקדם סביר כי האמוניה הייתה גורמת למותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק חלבונים? לא תמיד טוב
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים