שתף קטע נבחר

חינוך בעכו: קודם לטפל בחרדות, אח"כ בדו-קיום

המהומות נתנו אותותיהן גם בתלמידים היהודים והערבים, שרבים מהם דיווחו על חרדה. "כרגע קשה לדבר על מסרי דו-קיום", אמרה מנהלת המחוז במשרד החינוך. ובמקומות אחרים - עוד יוזמות של מפגשים בין ילדים

לעכו הובאו מאות שוטרים כדי לשמור על הסדר בעקבות המהומות שפרצו ביום כיפור, אבל לא רק כחולי המדים עושים שעות נוספות - גם מחוז הצפון של משרד החינוך. "המשימה המרכזית שלנו היא לטפל כרגע בחרדות של התלמידים שחוו חוויות לא נעימות משני הצדדים - הערבים והיהודים", אמרה מנהלת המחוז, ד"ר אורנה שמחון.

 

מהומות עכו - עדכונים אחרונים

 

אחרי מיעוט נוכחים ביום שאחרי כיפור, בעכו מדווחים כי במרבית בתי הספר התקרב היום אחוז הנוכחים עד קרוב ל-90. עם זאת, לדברי שמחון, בימים האחרונות התקבלו במרכזי הסיוע פניות רבות של תלמידים הנמצאים בחרדה. "בעיקר בשכונות המזרחיות קיבלנו המון דיווחים על חרדה ופחד, גם בקרב ההורים", סיפרה.

 

למרות שהאוכלוסייה בעכו מעורבת, רוב בתי הספר אינם כוללים יהודים וערבים יחד. לעומת זאת, בגני הילדים התמונה לעתים שונה.

לדברי מנהלת המחוז, "בימים האחרונים הייתה נוכחות דלה יותר בגנים אלה של ילדים מהמיגזר הערבי".

 

היום קיימו נציגי משרד החינוך, מנהלי מוסדות החינוך בעכו וראש העירייה ישיבה מיוחדת לדון בפעילות נוכח המצב. בשלב ראשון הוחלט לחלק להורים דפי קשר עם מספרי חירום למהלך החגים, כולל סיוע נפשי בעת הצורך.

 

פרט לכך, בעיקר בשל ביטול פסטיבל עכו לתיאטרון, מחפשים כעת פתרון לכל בני הנוער מחוסרי התעסוקה בשעות "הבלתי פורמליות" שאחרי בית הספר. בהמשך מתוכננים שיעורי דו קיום וטיפול בחברה רב-תרבותית. "זה יקרה אחרי שהרוחות ירגעו", ציינה שמחון. "כרגע קשה לדבר על מסרי דו-קיום כשהילדים בחרדה והמהומות עדיין בעיצומן".

 

"שומעים על פראי אדם שרק מכינים חומוס"

בצל המהומות, נרשמות גם יוזמות פרטיות של קירוב לבבות בין יהודים לערבים. היום נערך מפגש שכזה בין 12 תלמידים יהודים מתל-מונד ו-12 תלמידים מוסלמים מקלנסווה.

 

לדברי באנה נתור, תלמידת י"ב מבית ספר 'עתיד' בקלנסווה, המהומות בעכו לא העכירו על האוירה. "הקשר ביננו מיוחד מעבר למהומות שרואים בתקשורת", אמרה. "האירוע בעכו היה סתם. כולם שם, ערבים ויהודים אוכלים יחד, קונים יחד ולומדים יחד ומבחינתנו מדובר בהפתעה. אנחנו יושבים ומדברים גם על הקונפליקט, אבל מתוך רצון לתקן את היחס בין הערבים ליהודים".

 

חברתה, מאיה סלפיאן, תלמידת י"א בתיכון 'רבין' תל מונד, הוסיפה: "הם לא כל כך שונים מאיתנו כמו שחושבים. אנחנו לא מתרכזים באלימות שרואים בתקשורת אלא במה שמשותף לנו, יש המון סקרנות ורצון ללמוד אחד על השני".

 

לדברי גיא בן-גל, מורה בתיכון 'רבין' תל מונד ומיוזמי המיפגש, "דיברנו עם התלמידים על עכו ועוד נדבר.

זה בלתי נמנע להתעלם מזה, אבל החיים ממשיכים. המפגש מאפשר להם להיפגש אחד עם השני פנים מול פנים ולא להתרשם רק מהחדשות.

 

"התלמיד היהודי שומע שהערבי פרא אדם ומכין חומוס כל היום, והתלמיד הערבי שומע שהיהודים מתנשאים וגזענים ומאמינים ש'אין ערבים, אין פיגועים'. ואז פתאום הם פוגשים אנשים ששונים מהם אך גם מאוד דומים, עם תחביבים דומים והרבה מכנה משותף", סיכם בן-גל.

 

לשאלה האם יפגשו מעבר לפעילות הזו, עונה מאיה: "להישאר בקשר כן, לבקר אני לא בטוחה כי זה בעייתי. אולי נוכל להיפגש במחסום". לעומתה, באנה מתעקשת: "ודאי שניפגש, אחרי הכל, תל-מונד לא רחוקה מקלנסווה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מסרי דו קיום - אחרי שהרוחות יירגעו"
צילום: דודו אזולאי
"לא מתרכזים באלימות אלא במה שמשותף"
צילום: AP
מומלצים