שתף קטע נבחר

בחירות בקנדה: מחסום השפה יכריע את הכף?

ראש הממשלה השמרן סטיבן הרפר ויריבו הליברלי סטפן דיון ניצלו את היממה האחרונה לפני הבחירות כדי לערוך מסע דילוגים ברחבי קנדה. המצביעים אינם סומכים על מפלגת השלטון, אבל גם חוששים ממנהיג האופוזיציה שמתקשה לדבר אנגלית

אזרחי קנדה ילכו היום (ג') לקלפיות כדי לבחור פרלמנט חדש זו הפעם השלישית בארבע השנים האחרונות. קנדים רבים חשים כי ההצבעה מהווה את הרע במיעוטו: הבוחרים אינם מתלהבים ממפלגת השלטון, אבל גם אינם מחבבים את מנהיג האופוזיציה שמתקשה לדבר אנגלית.

 

סטיבן הרפר עומד זה שנתיים בראש ממשלת מיעוט מקרטעת, וכתוצאה מכך נאלץ לזכות בהסכמת האופוזיציה לכל יוזמת חקיקה. הוא פיזר את הפרלמנט בחודש שעבר בתקווה לזכות בלפחות 155 מתוך 308 המושבים בבית המחוקקים באוטווה.


רוצה ממשלת רוב. סטיבן הרפר (צילום: רויטרס)

 

אולם הרפר - המנהיג הראשון החבר ב-G7 שעומד לבחירות מאז פרץ המשבר הכלכלי העולמי - נפגע קשות מהתרסקות בורסות העולם. הצרה הכלכלית עלולה לפגוע בסיכוייו לזכות ברוב מכריע, בדומה למכה האנושה שספג שמרן נוסף במדינה השכנה - המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית, ג'ון מקיין, הסובל מירידה באחוזי התמיכה על רקע המשבר.

 

מבקריו של הרפר מנסים להציג אותו כנץ ימני שמבקש לעצב את קנדה בצלמה ובדמותה של ארה"ב. "רק בגלל שמישהו שמרן, זה לא אומר שהוא ג'ורג' בוש", הכריז שלשום הרפר מול קהל תומכים בקוויבק בניסיון להתנער מהדימוי שמנסה השמאל להדביק לו.

 

"דוברי האנגלית לא יסלחו לדיון"

יריבו העיקרי, מנהיג הליברלים סטפן דיון, ביקר אתמול במחוז ניו ברונסוויק לחופי האוקיינוס האטלנטי, ומשם דילג למחוז קוויבק שבמרכז היבשת ולבסוף הגיע לעיר ונקובר שלחופי האוקיינוס השקט. המסע הארוך היה ניסיונו האחרון לאחד את תומכי השמאל סביב המפלגה הליברלית במטרה למנוע זליגת מצביעים לשלוש מפלגות השמאל הקטנות. 


מנסה לאחד את השורות סביב הליברלים. סטפן דיון (צילום: רויטרס)

 

דיון דחה את האפשרות שיתפטר מראשות המפלגה אם מפלגתו תפסיד בבחירות, כנראה משום שסיכוייה לזכות הם קלושים. מנהיג האופוזיציה

הוא מרצה לשעבר באוניברסיטה דוברת צרפתית בקוויבק, שמתקשה למשוך את דוברי האנגלית בקנדה, המהווים את רוב האוכלוסייה.

 

האנגלית הרצוצה שבפיו התגלתה בחודש האחרון כאחת מנקודות התורפה הגדולות ביותר שלו. דיון מדבר אנגלית דלה למדי ובמבטא צרפתי כבד. כל ניסיון מצדו לנאום באנגלית מוביל לגמגומים ולטעויות מביכות.

 

"אין ספק שמדובר במכשול משמעותי עבורו, ובוחרים רבים לא יסלחו לו על כך. הוא פשוט דוחה הרבה מאוד מצביעים, שחושבים שהוא לא יכול להבין אותם", מסביר פרופ' רוברט בות'וול, העומד בראש המכון ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת טורונטו.

 

הכלכלה במוקד

סקרים שפורסמו בתחילת מסע הבחירות ניבאו לשמרנים ניצחון מוחץ ואפשרות של ממש להקמת ממשלת רוב. אולם המשבר הכלכלי פגע בהרפר שהצהיר בימים הראשונים כי הקנדים אינם חוששים למשרותיהם ולעתיד המשכנתאות. כעבור כמה ימים הוא אף הביע ביטחון בבורסה הקנדית, אולם בהמשך השבוע נרשמו הירידות החדות ביותר בבורסה זה 70 שנה.

 

בשבועות האחרונים מנסה הרפר למזער את הנזקים ומדגיש בכל הזדמנות שהקנדים אכן חוששים. כמו כן, הוא דואג להזכיר לבוחרים שהכלכלה הקנדית במצב טוב יותר מזו של שכנתה הדרומית. "לאמריקנים יש גרעון, ואנחנו במצב ההפוך. האמריקנים צוברים חובות, ואנחנו לא", אמר.


קשישות מביעות תמיכה בראש הממשלה (צילום: AP)

 

סקרים שנערכו בשבוע האחרון מראים כי הרפר הצליח להתאושש. סקר שערך מכון "הריס-דסימה" העניק לשמרנים 35 אוזי תמיכה, ואילו הליברלים זכו ב-25 אחוזים בלבד.

 

פרשנים בקנדה מעריכים כי הרפר הכריז על בחירות הבזק במטרה לקיימן לפני ה-4 בנובמבר, אז יבחרו אזרחי ארה"ב את הנשיא הבא. ראש הממשלה הקנדי חשש שניצחון של המועמד הדמוקרטי, ברק אובאמה, יעודד את הקנדים ללכת בעקבות שכניהם ולהעדיף ממשלה ליברלית.

 

השמאל מפולג, הליברלים סובלים

גם הרפר בילה את היום האחרון של הקמפיין במסע דילוגים לאורך קנדה. הוא פתח את הבוקר בניו ברונסוויק שבמזרח, המשיך לוונקובר שבמערב וסיים את היום בעיר קלגארי שבמחוז אלברטה.

 

המפלגה הליברלית אינה רגילה לבלות כל כך הרבה בזמן באופוזיציה, מאחר שהקנדים נוהגים להצביע באופן מסורתי למפלגות השמאל. ב-100 השנים האחרונות שלטו הליברלים במשך יותר מ-60 שנה. ראש הממשלה המיתולוגי

של המדינה, פייר טרודו, ששלט בין 1968 ל-1984, היה דמות בולטת במפלגה הליברלית. בנו הבכור, ג'סטין, הצטרף באחרונה לשורות המפלגה.

 

אחת הבעיות הגדולות של השמאל הקנדי היא שהוא מורכב מארבע מפלגות. שלוש המפלגות הקטנות יותר, כמו "הדמוקרטים החדשים", נוגסות בציבור התומכים של המפלגה הליברלית הגדולה ומחבלות בסיכוייה לגבור על השמרנים. עובדה זו תאפשר להרפר להקים ממשלה חדשה גם אם ישיג פחות מ-40 אחוזים מהמושבים בפרלמנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחפש חיזוק. הרפר
צילום: רויטרס
מגמגם. דיון
צילום: רויטרס
מומלצים