שתף קטע נבחר

מש' הבריאות: תפקוד האחיות בבתי הספר - כושל

שירותי הבריאות בבתי הספר הופרטו ועברו לידי האגודה לבריאות הציבור, אך מדו"ח של משרד הבריאות עולה כי מצבם הבריאותי של תלמידי ישראל רחוק מלהשביע רצון: פחות ממחצית הילדים נבדקו בידי רופא, אלפים לא חוסנו. יצחק קדמן: "להפסיק את ההפרטה ולהחזיר המערכת לאחריות ממלכתית". האגודה בתגובה: "חיסנו 500 אלף ילדים בשנה, הצלנו את המדינה מכשל חיסוני"

אלפי תלמידים שלא קיבלו חיסונים, אחיות שמאחסנות חיסונים במקרר שבבית, חיסונים מובלים בבוקר לבית הספר ונותרים במסדרון עד לבוא האחות, מזרקים ואדרנלין שפג תוקפם - אלו רק חלק ממצאי דו"ח המסכם את השנה הראשונה לפעילות "האגודה לבריאות הציבור" במתן חיסונים ובדיקות לתלמידי בתי הספר בישראל. 

 

לפני כשנה וחצי הפריט משרד הבריאות את פעילות אחיות בתי הספר (ראו מסגרת), וסמכויות אלה עברו לידי האגודה לבריאות הציבור. בשנה שלפני ההפרטה הגיעו שירותי הרפואה המונעת בבתי הספר לשפל, ובשל מיעוט אחיות לא חוסנו כרבע מתלמידי ישראל. מנתוני האגודה לבריאות הציבור עולה כי מאז הופרט השירות, חוסנו 90-92 אחוזים מהתלמידים, אך עדיין אלפי תלמידים לא חוסנו כנדרש נגד מחלות כמו חצבת, חזרת, אדמת או טטנוס. 

 

למרות השיפור היחסי, בדו"ח מסכם של משרד הבריאות מצוין כי "שיעור הכיסוי של החיסונים והפעולות השונות בבתי הספר הינו נמוך מהנדרש". ואכן, הנתונים שמצויים בדו"ח, אותו כתב ד"ר איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות ציבור במשרד הבריאות, עלולים להטריד הורים רבים.


היו ימים. תלמידים מקבלים חיסון נגד דיפטריה בבית הספר

(צילום: טדי בראונר, לע"מ)

 

התלמידים לא עוברים בדיקות ראיה ושמיעה

במהלך ביקורות שערך השנה משרד הבריאות נמצא כי עשרות אלפי תלמידים לא עברו בדיקות שמיעה, ראיה, מעקב גדילה ובדיקת רופא, שאמורות להינתן לכלל התלמידים. מהנתונים עולה כי פחות ממחצית מהתלמידים בכיתות א' ו-ז' נבדקו על ידי רופא. כמעט מחצית מהנבדקים הופנו לרופא מומחה, שיעור גבוה יחסית של הפניות. מדובר בנתונים ממוצעים, כאשר במחוז חדרה, למשל, שיעור הנבדקים בידי רופא היה כעשרה אחוזים בלבד.

 

עוד נמצא כי 77 אחוז מתלמידי כיתה א' ו-65 אחוז מתלמידי כיתה ה' עברו בדיקות ראיה וכשני שלישים מתלמידי כיתה א' עברו בדיקות שמיעה. באזור המרכז, פתח תקוה ורמלה, רק כרבע מהתלמידים עברו בדיקות שמיעה. במשרד הבריאות ציינו כי "כיסוי זה לוקה במיוחד לאור חשיבות איתור ליקויי שמיעה והשלכותיו על הישגים לימודיים".

 

עוד נמצא כי כחמישית מהתלמידים לא הוכנו לקראת בדיקות הסינון השונות, בכשליש מהבדיקות לא תועדו התוצאות בכתב וכי ב-15 אחוזים ההורים לא יודעו לגבי תוצאות הבדיקות או הפניה להמשך בירור. 

 

במהלך השנה אירעה תקלה כאשר בבית ספר בגבעתיים הזריקו האחיות לתלמידים מים במקום חיסון. פרט לכך מצאו הביקורות ליקויים בתנאי האיחסון של החיסונים, במקררים צפופים, ללא מערכת אזעקה למקרה של תקלה במקרר (במקרים מסויימים נשמרו החיסונים במקרר בביתן של האחיות), תוך שימוש בציוד שפג תוקפו וללא שהאחיות עברו תדריך מפורט בנושא. 

 

במקרים רבים אין תיעוד של חיסונים שעבר התלמיד או של תוצאות בדיקות הסינון. במקרים אחרים נמצא כי הפרטים האישיים והרפואיים אודות התלמידים לא אובטחו כנדרש.

 

"להפסיק את הניסויים בבני האדם"

לדברי ד"ר גרוטו ממשרד הבריאות, "השירות, גם במיטבו, ניתן ללא ראיה מערכתית, ללא רצף טיפולי וללא תמונה כוללת על מצב התלמידים וללא אחות קבועה בכל בית ספר. זו היתה הסיבה המרכזית להתנגדות של משרד הבריאות למודל של שירות קבלני בנושא זה. איננו רואים תחליף או פיתרון לחסרון זה". 

 

משרד הבריאות נאלץ להסכים לנושא ההפרטה, לאחר שנקבע כי המשרד יפקח על טיב השירות וינחה מקצועית את האגודה לבריאות הציבור. אך מהדו"ח עולה כי חמישית מהביקורות שתכנן המשרד לא יצאו לפועל בשל טעויות של האגודה, וכן כי רק 30 מ-40 תקני המפקחים מאויישים.

 

ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, אמר בעקבות הממצאים כי על הממשלה והכנסת "להפסיק לאלתר את הפרטת שרותי בריאות התלמיד ולהחזיר את השרות לאחריות ממלכתית מלאה כפי שהיה בעבר, תוך העברת התקציבים המתאימים לביצוע מלא של תפקיד אחות בית הספר, כשבריאות הילד היא השיקול הראשון במעלה. הגיע הזמן להפסיק את שגעון ההפרטה בכל מחיר, תוך עריכת ניסויים מסוכנים ומיותרים בבני אדם", אמר ד"ר קדמן. 

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הדו"ח נכתב כסיכום הבקרה של משרד הבריאות על שירותי בריאות התלמיד. משרד הבריאות ממשיך במתן הנחיות לשיפור שירותי בריאות התלמיד הניתנים על ידי האגודה לבריאות הציבור, בין היתר על בסיס הממצאים המפורטים בדו"ח". 

 

באגודה לבריאות הציבור הדגישו כי עמדו ביעד של ביצוע החסונים וכי "האגודה הצילה את מדינת ישראל מכשל חיסוני". עוד נמסר כי "משירות שאינו מתפקד במשך עשור עברנו לתהליך שיקום. השירות מאורגן, מתוכנן היטב ועם יעדים ברורים. אנו משפרים ומתקנים את המערכת בהתאם להנחיות משרד הבריאות. השירות שניתן בשנה החולפת היה מצוין. חיסנו במהלך השנה כ-500 אלף ילדים".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שיעור החיסונים בבתי הספר - נמוך מהנדרש"
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים