שתף קטע נבחר

האחים רכיב קונים את אגדת השבבים טרנסמטה

זכי ושלמה רכיב, מייסדי טראיון שנמכרה למוטורולה, הפתיעו את תעשיית השבבים בהודעה הפתאומית על הרכישה בסכום של 256 מיליון דולר. עדיין לא ברור מהיכן גייסו האחים את הסכום לרכישת טרנסמטה, שבעבר נחשבה לאינטל הבאה

חברת נובהפורה (NovaFora) הישראלית-אמריקנית, בבעלותם של האחים זכי ושלמה רכיב, רוכשת את אגדת השבבים טרנסמטה, שבסיסה בסן-חוזה שבקליפורניה, תמורת 255.6 מיליון דולר במזומן. העסקה אושרה על-ידי הנהלות שתי החברות, אך לא על-ידי בעלי המניות של טרנסמטה, חברה בורסאית שנסחרת בנאסד"ק כיום בשווי שוק של כ-213 מיליון דולר. בחברת טרנסמטה כ-30 עובדים בלבד.

 

זכי רכיב אמר היום (ג') לתקשורת האמריקנית, כי הוא מקווה שהעסקה תאושר סופית עד הרבעון הראשון של 2009. עוד אמר רכיב, כי המימון לרכישה יגיע מהונו האישי שלו ושל אחיו, שלמה רכיב, וכן משתי קרנות הון סיכון ישראליות שלא נקב בשמן.

 

מימון נוסף יגיע מקופתה של טרנסמטה שעתידה לצאת מהמסחר בנאסד"ק. הקרנות ורטקס וג'מיני השקיעו בשנת 2006 בנובהפורה כ-12 מיליון דולר. מהקרנות לא נמסרה תגובה לעסקה ועל כן, לא ברור מהיכן נטלו האחים רכיב סכום כה גדול לביצוע העסקה.

 

האחים רכיב ידועים כמייסדי טראיון, שנמכרה ב-140 מיליון דולר למוטורולה בשנה שעברה. מכירת טראיון למוטורולה אמנם הניבה להם 160 מיליון דולר, אך זאת לאחר שהשקיעו כספים רבים במהלך חייה של טריון, על מנת לרכוש 9 חברות בת.

 

לדברי רכיב, המשבר הכלכלי העולמי הקל על חתימת העסקה. "כשיכולתך לגשת לכסף מזומן או לאשראי מצטמקת, עליך להיות יצירתי ואמיץ בגישתך".

 

זכי רכיב: אפעל בזהירות רבה יותר

חברת טרנסמטה (Transmetta) נחשבה לפני כ-10 שנים לחברה בעלת פוטנציאל האיום הגדול ביותר על שבב הפנטיום של אינטל. בטרנסמטה השקיעו ג'ורג' סורוס ופול אלן, ממייסדי מיקרוסופט. אפילו מפתח הלינוקס המפורסם, לינוס טורוולדס, נשכר לשירותיה בימיה המוקדמים כמפתח תוכנה.

 

אלא שבסופו של דבר המציאות טפחה על פניה של החברה: התגלו בה כשלים בייצור בדור השבבים הראשון, ולאחר שכבר הוציאה דורות שבבים מתוקנים, החלה אינטל לצמצם מולה פערים טכנולוגיים והקטינה את היתרון התחרותי של טרנסמטה. בשנים האחרונות היתה החברה עסוקה באספקת רשיונות על פטנטים למתחרותיה. כעת, כל 300 הפטנטים שבבעלותה, יועברו לנובהפורה, אשר תעשה בהם שימוש לשבביה.

 

חברת נובהפורה של זכי ושלמה רכיב מפתחת שבבים להעברת וידאו ופועלת מאז היווסדה ב-2005 תחת מעטה של חשאיות. זכי רכיב אמר לתקשורת האמריקנית, כי "המוצר הראשון של נובהפורה ייצא רק בשנה הבאה. נביא את בשורת שידורי הווידאו לכל מקום ובכל זמן באיכות שעדיין לא נראתה".

 

רכישת טרנסמטה אמורה לסייע לנובהפורה לפתח מעבד הצורך הספק נמוך בכ-50% מההספק הנוכחי של שבבי נובהפורה, ובכך לחסוך בזמן הסוללה.

 

זכי רכיב אמר בעקבות הרכישה ל"כלכליסט", כי אין בכוונת החברה להתחרות באינטל: "יש לנו נישה מאוד ייחודית. נתמקד בטכנולוגית חומרה להעברת וידאו לכל מכשיר ובכל זמן. יש לנו יכולת סקלביליות טובה וכעת גם צריכת הספק מצוינת, שתעזור לנו להשיג יתרון תחרותי, לצד אינטל ולא מולה".

 

אילו לקחים למדת מתקופתך כמנכ"ל טראיון?

 

"טראיון ביצעה מיזוגים רבים ובמהירות. אני בטוח שהפעם אפעל בזהירות ובסבלנות רבה יותר".

 

רכיב, המחלק את זמנו בין ארה"ב לישראל, מתגורר בבית שנחשב כיקר בישראל, וילה על צוק מול הים בהרצליה פיתוח, אותה רכש בשנת 2005 מאיש עסקי הקזינו מרטין שלאף, תמורת 20 מיליון דולר. 

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום ב"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר טל
המשבר הכלכלי עזר. זכי רכיב
צילום: שלום בר טל
מומלצים