שתף קטע נבחר

בר-און: נגדיל ההשקעה במשק לכ-22 מיליארד ש'

לפי תוכנית ההאצה שהוצגה במסיבת העתונאים, ב-2009 הממשלה תגדיל את ההשקעה בעידוד הצמיחה והתעסוקה בכ-40%. שר האוצר ציין כי "התוכנית תוסיף אלפי מקומות עבודה", והוסיף: "נמשיך במתווה הפחתת המסים"

במסיבת עיתונאים שנערכה בשעות הצהריים (יום ד'), הציג שר האוצר, רוני בר-און, את עיקרי תוכנית ההאצה, שנועדה לסייע למשק הישראלי להתמודד עם המשבר הכלכלי העולמי.  

 

 

בר-און אמר כי הממשלה מתעתדת להגדיל את השקעות הממשלה בעידוד צמיחה ותעסוקה ב-6.2 מיליארדי שקלים, לעומת ההשקעה ב-2008, כך שתעמוד על 21.7 מיליארדים ב-2009. שר האוצר ציין כי "התוכנית אינה סוף פסוק" ושיתווספו לה אמצעים נוספים "באם יהיה צורך בעתיד".

 

שר האוצר התייחס לבעיית האשראי, ואמר כי "נקים קרן לעסקים בינוניים ונרחיב את זו הקיימת לעסקים הקטנים, נקל על תזרים המזומנים, נעמיד חבילת סיוע ליצואנים. הממשלה לוקחת על עצמה סיכונים מתוך ביטחון בעוצמות המשק".

 

לפי שר האוצר, הממשלה תקדם פרויקטים בעלי תרומה ממשית למשק, וביניהם:  הקדמת בנייתן של מאות כיתות לימוד והוספת 500 כיתות נוספות; השקעות בתחום הסעות המונים ותחבורה ציבורית; העלאת ההשקעה בשיפור ותחזוקת כבישים; תבחן האצת פרויקט מיגון שדרות ועוטף עזה; הקמת צוות ייעודי שיפעל להסרת חסמים בפרויקטים נרחבים; הרחבת תקציב המדען הראשי, והאצת הקמת מרכז מו"פ בפריפריה שייתן תעסוקה למאות עובדים.


אולמרט, בר-און ופישר, בישיבת הקבינט הכלכלי-חברתי הבוקר (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) 

 

בר-און אמר כי לפי חישובי האוצר התוכנית תספק אלפי מקומות עבודה לכלל המגזרים. "נתמקד בתוכניות להרחבת מסלולי הכשרת התעסוקה. המשבר יוצר הזדמנות לקלוט עובדים שנפלטים למקומות עבודה אחרים. המשבר יוצר הזדמנות לחזור לעבודה ישראלית ולהוריד את התלות בעובדים זרים" הוסיף שר האוצר.

  

"מדובר במסר חשוב לשווקים הפיננסיים - ממשלה לא מתקפלת וגם אתם צריכים לנהוג באחריות", אמר בר-און, שהתייחס גם  להחלטה להמשיך במתווה הורדת המסים על מנת לתמוך בפעילות היצרנית במשק: "ההחלטה להמשיך במתווה המס אינה פשוטה בשעה שאני יודע שהגירעון יגדל. החובה עלינו להשיק כאן ועכשיו תוכנית המרצה למשק אחרת נשלם מחיר יקר יותר כאזרחים בעתיד".

 

יחד עם זאת, שר האוצר הנמיך מעט ציפיות, והוסיף כי "אני לא מתכוון למכור אשליות, נפעל לצמצום הפגיעה, אך לא נוכל למנוע אותה".

 

פישר ואולמרט תומכים

בתום דיון שנערך הבוקר בישיבת הקבינט החברתי-כלכלי, ובה הציג שר האוצר את התוכנית, אמר ראש הממשלה, אהוד אולמרט כי "ישנה הסכמה כללית שהתוכנית הינה נכונה". ראש הממשלה הוסיף שיש לשקול עסקה הכוללת את קרנות הפנסיה, כאשר התנאי לכך הוא העברת התקציב כפי שעבר בממשלה.

  

שר האוצר שב והזהיר מפני אי אישור התוכנית: "יהיה לכך מחיר הן בסטגנציה של הפעילות במשק עד לכהונה של ממשלה חדשה והן במסר הרע שיצא מכאן לשווקים, שאין משילות, שאין ממשלה, ואין כנסת לפחות באספקט הזה", כך לדברי בר- און. 

 

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, שהשתתף אף הוא בישיבת הקבינט, הבהיר לשרים כי הוא תומך בתוכנית האוצר. "אני רוצה לומר באופן ברור, בנק ישראל תומך בתוכנית האוצר", אמר הנגיד והוסיף כי "טוב שלא עצרו את מתווה (הורדת) המס". 

 

הנגיד ציין כי חיוני עתה לנקוט בכל האמצעים האפשריים, במסגרת התקציב, בכדי לעודד את הפעילות הריאלית במשק ולהקל על הנגישות של הסקטור העסקי, בעיקר העסקים הבינוניים והקטנים, לגשת למקורות אשראי במשק. זאת, כשלצד צעדים אלה, חשוב להמשיך בהפחתות המתוכננות בשיעורי המס.

 

עוד ציין הנגיד כי צפויה עליה מסוימת בגרעון בתקציב לנוכח הירידה הצפויה בהכנסות הממשלה. אך, הוסיף, אין לאפשר לו לעלות לשיעורים גבוהים משמעותית משיעור של שלושה אחוזי תמ"ג. זאת, לנוכח הנטל הגבוה עדיין של החוב הממשלתי בתמ"ג – לעומת המשקים המפותחים כגון ארה"ב שבהם נטל זה נמוך משמעותית.


פורסם לראשונה 19/11/2008 12:19

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תוספת של אלפי מקומות עבודה"
צילום: גיל יוחנן
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר - בעד
צילום: גיא אסייג
מומלצים