שתף קטע נבחר

סקר חושף: 1 מכל 10 הורים לא מחסן את הילד

הפרסומים השונים בתקשורת אודות נחיצותם ובטיחותם של החיסונים, עושים את שלהם. סקר חדש מגלה שהורה אחד מכל עשרה מעדיף שלא לחסן את הילד. משרד הבריאות מתכוון לפעול לשינוי המצב

הפירסומים וסדרות הטלויזיה שהעלו סימני שאלה בנוגע לנחיצות ולבטיחות החיסונים בגיל הילדות משפיעים ומשנים את עמדות ההורים בנוגע לחיסונים. מסקר שערכה ההסתדרות הרפואית בנושא עולה כי הורים שנחשפו לפירסומים בנושא סומכים פחות על הרופאים ומהססים יותר לחסן את ילדיהם. מגמה זו בולטת במיוחד לאור העדר פעולות הסברה בנושא בטיחות ויעילות החיסונים במשרד הבריאות ובקרב ארגוני הרופאים.

 

למרות הספקות שמתעוררים בקרב ההורים בנוגע לחיסונים, שיעורי ההתחסנות בישראל עדיין משביעי רצון. מהסקר עולה כי 90 אחוז מההורים מחסנים את ילדיהם באופן מלא, כאשר הורים במגזר הערבי מקפידים על כך יותר (95 אחוז) מאשר במגזר היהודי (89 אחוז).

 

הסקר נערך במהלך החודש שעבר על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה והשתתפו בו 360 הורים לילדים עד גיל שש, שלוש מאות מהם יהודים והיתר ערבים. הסקר ביקש לבחון את התפישות של ההורים בנוגע לצורך במתן חיסונים ואת מידת ההשפעה של הפרסומים נגד החיסונים על עמדות ההורים ועל ההתחסנות בפועל.

 

7% מההורים: הסיכון בחיסון גדול מהיתרון

מהממצאים עולה כי הדעות הקוראות להימנע מחיסונים נפלו על אוזניים כרויות בקרב ההורים בישראל: שבעה אחוזים מההורים שנחשפו לטענות נגד מתן החיסונים, סבורים שהסיכונים במתן החיסונים גוברים על היתרונות. שיעור זה גבוה באופן מובהק בהשוואה להורים שלא נחשפו לטענות בתקשורת (אחוז אחד בלבד).

 

עוד נמצא כי הורים שנחשפו ליותר מידע בנושא החיסונים, פחות מאמינים לרופאים: רק 80 אחוזים מאותם הורים מאמינים להמלצות הרופאים בדבר חשיבות מתן החיסונים, לעומת 92 אחוז מההורים שלא נחשפו לטענות אלה. בקרב כלל הנשאלים נמצא כי 85 אחוז מההורים היהודים ו-97 אחוז מההורים הערבים מאמינים להמלצות הרופאים בנוגע לחיסונים במידה רבה או במידה רבה מאד.

 

כמעט מחצית מההורים נחשפו למידע המטיל ספק ביעילות, בטיחות או נחיצות מתן חיסוני שיגרה לילדים. החשיפה השפיעה על תפישת ההורים בנוגע לסיכונים הכרוכים במתן חיסונים, והורים שנחשפו לטענות סבורים יותר שהחיסונים עלולים להזיק (42 אחוז), בהשוואה להורים שלא נחשפו לטענות שפורסמו בתקשורת (27 אחוז). בנוסף, 17 אחוזים מהנשאלים ציינו כי הפרסומים יגרמו להם להסס אם לחסן את ילדיהם (למרות שהתוצאות כוללות את כל המדגם, לרבות הורים שלא נחשפו למידע שלילי אודות החיסונים).

 

מתנגדים לחיסונים מסוימים

במקביל נמצא כי שיעור ההורים שאינו חושש כלל ממתן החיסון גבוה באופן מובהק בקרב ההורים שלא נחשפו לטענות כנגד מתן החיסונים (39 אחוז), בהשוואה לאלה שנחשפו (22 אחוז).

 

כחמישית מההורים ציינו כי הם מתנגדים לחיסון "מסויים" כשהמובילים היו אבעבועות רוח במגזר היהודי, בנימוק ש"זו מחלה שצריך לעבור", ושפעת במגזר הערבי בשל חששות שהחיסון אינו מונע תחלואה.

 

יש לקוות שהסקר ידרבן את משרד הבריאות והרופאים שמאמינים בנחיצות החיסונים לפעולה: 84 אחוזים מההורים סבורים שמשרד הבריאות וארגוני הרופאים צריכים להגביר את ההסברים על חשיבות החיסונים.

 

מומחה: לא נפקיר את הורים רק להסברה שלילית

בשבועות הקרובים יחלו פעולות הסברה בקרב הורים ובקרב רופאי ילדים בנוגע לחשיבות החיסונים. חומר ההסברה שיחולק במרפאות ובטיפות החלב מיועד לתת להורים עובדות הסותרות את טענות מתנגדי החיסונים.

 

"למי שעוסק בנושא, התועלת במתן החיסונים היא מובנת מאליה, אבל המסרים דועכים עם הזמן", אומר פרופ' אלי סומך מבית החולים וולפסון, יו"ר החוג למחלות זיהומיות בילדים. "המטרה שלנו היא לנטרל את ההשפעה הלא מעטה של תנועות אנטי חיסוניות". עוד ציין פרופ' סומך כי רופאי ילדים, בעיקר באזורים מבוססים, מדווחים שנתקלו באוכלוסיה שסבורה שאין צורך לחסן את הילדים. "קיבלנו הרגשה מהשטח שהדבר הולך ומתעצם. לא נפקיר את הורים רק להסברה שלילית, הדבר הוא בנפשנו וכרוך בבריאות הילדים. נעביר בכל דרך את המסר שירידה בחיסונים משמעותה עליה בתחלואה ובתמותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסונים. כבדהו וחשדהו
צילום: שלומי כהן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים