שתף קטע נבחר

שיעור אזרחי - כך יש לטפל במונופולים

עד שהממונה על ההגבלים העסקיים תחליט לטפל סוף-סוף במונופול של מיקרוסופט, יש לצרכנים הנפגעים מה לעשות. ראו איך הצליח צבי דביר היכן שהרשויות נכשלו

תראו מה שאיש אחד עקשן יכול לעשות. צבי דביר כנראה יירשם כפורץ דרך בתולדות המאבק נגד המונופול של חברת מיקרוסופט בתחום מערכות ההפעלה למחשבים בכלל ולמחשבים הניידים בפרט. בימים אלו הוא הגיע לפשרה עם דל, שבמסגרתה החברה החזירה לו את תמורתה של תוכנת חלונות ויסטה שהוא אולץ לקנות, אך העדיף שלא להשתמש בה.

 

איך זה קרה? נתחיל בכך שבניגוד למצב הגיוני מבחינת הצרכן - כלומר שהוא יבוא ויפרט מה הוא רוצה לרכוש - במקרה של תוכנה זו, ובמיוחד במחשבים ניידים, קודם כל "הלבישו" עליו את המרכיב הזה של התוכנה, ועל הצרכן שאינו מעוניין להודיע על כך לחברה ולבקש החזר כספי.

 

זה כשלעצמו עניין פסול, ורחוק עד מאוד מחזון התחרות החופשית שממנו אמורים ליהנות צרכנים. די היה בזה כדי שהממונה על ההגבלים העסקיים תציב את מיקרוסופט על הכוונת שלה. האם זה קרה? היאזרו בסבלנות. הקינוח מגיע בסוף הארוחה.

 

נחזור לדביר: דרך התלאות שהעבירה אותו דל בהתחמקויותיה על מנת שלא להחזיר לו סכום של 550 שקל מכיוון שלא השתמש בתוכנה אילצה אותו להגיש נגדה תביעה בבית-המשפט לתביעות קטנות. עקשנותו לימדה את דל שלא כדאי לה להתחכם איתו, ובסופו של דבר נחתם הסכם פשרה, שבעקבותיו היא תחזיר לו 100 דולר, והוא יבטל את התביעה נגדה.

 

כמו בעישון במקומות ציבוריים - המאמץ משתלם

נכון, פסק דין מאלף לא יצא מזה, וכנראה נצטרך להמתין עד ששופט יביע במלים מפורשות את דעתו על ההתנהלות הזו של דל ודומותיה. ואולם בכל זאת נפל דבר בחיי המשתמשים בישראל שאינם מוכנים להשלים עם המונופול הלכה למעשה שמנהלת כאן חברת מיקרוסופט.

 

למעשה, בהסתמך על ההסבר המפורט של עורך ערוץ המחשבים ב-ynet, ניב ליליאן, יכול כל מי שאינו מעונין בתוכנת חלונות למיניה לדרוש את ההפרש הכספי מהחברה שממנה רכש את המחשב. היה ולא ייענו לדרישתו, מתברר שתביעה, ולו לבית-המשפט לתביעות קטנות, יכולה לעשות את העבודה. אם זוכרים שתביעות עקב הפרת החוק האוסר עישון במקומות ציבוריים התחילו טיפין-טיפין ונהפכו שטף - ניתן להסיק מכך שהמאמץ משתלם.

 

הלו, זה לא ארגון פשע... פשוט כנסו לחנות

אבל מעל כל זה בכל זאת מרחפת שאלה שנכונה בישראל של ימינו גם בתחומים אחרים: מדוע האזרח הבודד צריך לנהל את המלחמה שעליה מופקדות - מכוח החוק - רשויות רבות-כוח? ספציפית, במקרה זה, מדובר בממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן. לצרכנים, וגם לאנשי ynet, יש מספיק סיבות להסתובב עם בטן מלאה עליה.

 

במרס השנה - כלומר כבר לפני תשעה חודשים - פירסמנו כאן כיצד התעלמה הממונה על ההגבלים העסקיים, בין השאר, מפניות חוזרות ונשנות של ליליאן, שבידיו היו כבר אז ממצאים חמורים לגבי המונופול המופעלים בכל האמור בהתקנת תוכנת חלונות במחשבים בישראל.

 

מרשות ההגבלים נמסר אז בתגובה: "שאלת מעמדה של מיקרוסופט כבעלת מונופולין בשוק הישראלי נבחנת בימים אלו על ידי רשות ההגבלים העסקיים. לפי מסקנות הבדיקה יוחלט באילו צעדים לנקוט מכוח חוק ההגבלים העסקיים".

 

נו, ו...? האם השתנה משהו מאז ראשית 2007 - כלומר לפני שנתיים כמעט - כאשר ליליאן פירסם בראשונה את ממצאיו? ובכל הכבוד הראוי, לא מדובר בחקירת ארגון פשע. די להיכנס לחנות ולרכוש כמה מחשבים על מנת ללמוד מה המצב בשטח. ואם דרושים עדים שחוו על בשרם את העניין, באלה ממש אין מחסור. כך שמיסמוס הטיפול בעניין יותר מתמוה.

 

העניין תמוה עוד יותר כשברור שבמקומות שונים בעולם כבר חייבו בתי-המשפט יצרנים ומשווקים להחזיר כסף לצרכנים שאולצו לקבל תוכנות של מיקרוסופט עם המחשבים שקנו. וכמובן, אי-אפשר להתעלם מעמדת האיחוד האירופי בסוגיה זו.

 

אז מה, רק אצלנו במזרח התיכון עדיין מעדיפה רשות ההגבלים העסקיים לנהוג כאילו שום דבר אינו בעייתי? זאת ועוד: האם אין לישראל, כחלק מיחסיה הדיפלומטיים עם האיחוד האירופי, שום גישה למידע שצברו הרשויות שם? האם מה שיודעת נלי קרוס, נציבת האיחוד האירופי לעניין הגבלים עסקיים, נעלם מעיניה של רונית קן?

 

למרבה הצער, מה שכתבנו כאן במרס השנה עדיין תקף: "את מי משרת היחס הזה, וכפועל יוצא מכך - במי הוא פוגע? ברור שכל עסק שמנהל לכאורה פעילות קרטליסטית רק נהנה אם אף אחד לא יושב לו על הזנב ומטריד אותו בשאלות, שלא לומר בחקירות, שסופן עלול להיות הגשת כתב אישום. זה גם מחזק את ביטחונו העצמי שבעצם זה בסדר, לפחות מבחינת הרשות שמופקדת על אכיפת החוק לגביו. כך שבקיצור, אין ממה להתרגש".

 

וברוח זו אנו עדיין עומדים על מה שכתבנו אז כמסקנה המתבקשת ממחדלי רשות ההגבלים העסקיים והעומדת בראשה: "משרת הממונה על ההגבלים העסקיים אינה מלוּוה בקושאן לכל החיים. וכמו כל בעל תפקיד שאינו ממלא את תפקידו כראוי, מן הראוי להחליפו במינוי טוב יותר".

 

ועד שאולי תתעשת הממשלה הבאה ותחליט שהגיע הזמן להיות נחרצים יותר כלפי מונופולים, כולל מינויו של אדם שיעשה את מלאכתו כהלכה, כדאי לנסות ללכת בדרך התקיפה שהיתווה צבי דביר. 

 

ממשרדה של הממונה על ההגבליים העסקיים לא נמסרה תגובה.

 

הכותבת היא עורכת דין המתמחה בנושאי צרכנות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים