שתף קטע נבחר
צילום: AP

נהרס לי הבית, מה עושים?

מי אמור לפצות אם רכושכם ספג פגיעה מטיל, או העסק שלכם ניזוק? שאלות ותשובות על מס רכוש, לידיעת תושבי הדרום

הרכוש שלכם נפגע מקסאם? ברוב המקרים המדינה מפצה על מלוא הנזק שנגרם למבנה, ועל חלק מהנזק שנגרם לציוד, כתוצאה מפעולות איבה. מאז תחילת הלחימה בדרום יצאו צוותי מס רכוש לבתים ואתרים שניזוקו מירי טילים ואמדו את הנזקים. בעזרת רשות המסים, גיבשנו שאלות ותשובות בנושא מס רכוש שיוכלו לעזור לתושבי הדרום שעלולים להינזק.

 

האם יש צורך להודיע לאנשי מס רכוש כשמתרחש "אירוע נזק?"

מס רכוש עומד בקשר מתמיד עם כוחות הביטחון. סמוך לזמן האירוע מגיעים אנשי מחלקת פיצויי פעולות איבה ברשות המסים לאזור הפיגוע עם שמאים ומהנדסים. הצוותים עוברים בין הדירות, העסקים והמשרדים שנפגעו, מסבירים לניזוקים מה הן הזכויות שלהם ומנחים אותם כיצד למלא את טופסי התביעה.

 

מי מפצה את מי שרכושו נפגע?

המדינה לקחה על עצמה לפצות את אזרחיה, על פי חוק, על נזק שנגרם למבנה כתוצאה מפעולת איבה. זאת, כדי להשיב את המצב לקדמותו מהר ככל שניתן. עובדי קרן הפיצויים (מס רכוש) בסיוע אנשי מקצוע יגיעו אל האזרחים שביתם נפגע ויערכו שמאות.

 

 

השמאות תסייע בקביעת הפיצוי הכספי על מנת לשקם את הנזק, בסיוע בעלי מקצוע על פי בחירת הניזוק. במקרים שבהם הניזוק אינו מסוגל לטפל בשיקום הנזק, או מעוניין שהשיקום יבוצע על-ידי המדינה, השיקום נעשה על-ידי חברות משכנות הפועלות מטעם מס רכוש.

 

איך מפצים על נזק לחפצי בית?

לפי החוק, חפציו הביתיים של כל תושב המצויים בדירת מגוריו מבוטחים בפני נזקי מלחמה. הפיצוי על חפצי בית מתבצע לפי מחירון של סוגי "חפצי בית" וגודל המשפחה. בכל מקרה, אין זכאות לפיצוי על אובדן כסף מזומן והמחאות, תכשיטים וחפצי אמנות שנפגעו באירוע.

 

שווי הפיצוי על חפצי הבית שנפגעו ייקבע בהתאם לשווי התיקון. במקרה שלדעת מנהל מס רכוש החפץ אינו ניתן לתיקון, שווי הפיצוי יהיה בהתאם לשוויו של חפץ ביתי דומה חדש במקומו. חפצי הבית מסווגים לפי קבוצות: רהיטים, ביגוד, מכשירי חשמל ואלקטרוניקה וחפצי בית אחרים.

 

האם ניתן לבטח את חפצי הבית בערך גבוה יותר מהערך הקבוע בתקנות?

מי שמעוניין לבטח את חפציו הביתיים בערך הגבוה מהערך הנקוב בתקנות, רשאי לפנות למשרד מיסוי מקרקעין: באר-שבע, חיפה, ירושלים, תל-אביב, למלא טופס "הצהרה לצורך ביטוח חפצים ביתיים," לערוך חישוב של השווי הנוסף של נכסיו שברצונו לבטח ולשלם פרמיה בשיעור של 0.3% מהשווי הנוסף. השווי הנוסף לא יעלה בסך הכל על 727,854 שקל. את טופסי הביטוח ניתן להשיג במשרדי מיסוי מקרקעין בירושלים, בתל-אביב, בחיפה ובאשקלון.

 

לטופס ההצהרה יש לצרף את שובר התשלום המאשר את תשלום הפרמיה. את התשלום ניתן לבצע בבנק הדואר, במזומן. הביטוח ייכנס לתוקפו לאחר תשלום הפרמיה ואישור קבלת ההצהרה.

 

את התשלום ניתן לבצע בבנק הדואר במזומן בלבד לזכות החשבון המופיע על גבי הטופס. לאחר מילוי הטופס וביצוע התשלום יש לשלוח את הטופס המלא בצירוף הקבלה אל רשות המסים, מחלקת פיצויי איבה, רחוב כנפי נשרים 5, ירושלים. הביטוח תקף מיום התשלום עד 31 בדצמבר באותה שנה. לכן, מומלץ הפעם לבצע את הביטוח החל ביום חמישי הקרוב (1 בינואר 2009) ולקוות שעד אז לא יינזק רכוש באופן חריג באזור הלחימה בדרום.

 

מה עם נזקים לכלי רכב?

בעלי כלי רכב שניזוקו בפעולת איבה יפנו לעובדי מחלקת הפיצויים במקום לצורך אומדן הנזק, ויופנו מיידית לתיקון הנזק בכל מוסך שיבחרו, ובתנאי שהשמאי מטעם מחלקת הפיצויים יאשר את התיקון לפני ביצועו.

 

יש פיצוי על נזק לרכוש של עוברי אורח?

אם נקלעתם לפעולת איבה וחפצים אישיים שהיו עמכם נפגעו, עליכם לפנות לאנשי מחלקת הפיצויים. השתדלו להציג את החפצים שניזוקו על מנת שניתן יהיה לבצע הערכה לנזק שנגרם.

 

כיצד מפצים על נזקים בעסק?

לגבי ציוד ומלאי בעסקים, כיסוי הנזקים הוא בהתאם לשווי השוק של הציוד (שווי ממוכר מרצון לקונה מרצון בשוק החופשי) במצבו לפני הפגיעה. עליכם להוכיח את בעלותכם על התכולה שנפגעה.

 

לגבי מלאי, אתם זכאים לפיצוי בהתאם לשווי עלות המלאי שנפגע (ללא מע"מ) לאחר שהמצאתם הוכחות כי המלאי היה בבעלותכם. להוכחת הנזק עליכם להמציא את רשימת הציוד והמלאי שנפגע, דו"חות כספיים או מסמכים המעידים כי הציוד והמלאי הוא בבעלותכם (חשבוניות רכישה, דו"חות מלאי מאושרים על-ידי רו"ח).

 

את כל החומר יש להעביר לשמאים המועסקים על-ידי רשות המסים בהתאם לדרישתם. לטופסי התביעה יש לצרף אישורי מס הכנסה על ניכוי מס במקור, וזאת בנוסף לכל המסמכים שיידרשו מכם על ידי השמאים. אין לפנות ציוד, מלאי, פסולת או כל חפץ אחר שנמצא בעסק ללא תיאום מוקדם עם שמאי קרן הפיצויים ברשות המסים. בכל מקרה, אין זכאות לפיצוי על אובדן (או גניבה) של כסף מזומן והמחאות שנפגעו באירוע.

 

לבירורים ופרטים נוספים יש לפנות למשרדי מיסוי מקרקעין או למוקדי מס רכוש:

• פקיד שומה אשקלון, רח' הגבורה 9, אשקלון 78190. טלפון: 08-6742251

• מוקד פיצויי פעולות איבה בשדרות, "פרץ סנטר" חדר 224, פתוח בימים: א'-ה' בין השעות: 09:00- 19:00 וביום שישי עד לכניסת השבת, טל': 08-6898153. פקס: 08-6610925. 

 

הכתבה מופיעה היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
פגיעה קטלנית, הבוקר באשקלון
צילום: אמיר כהן
מומלצים