שתף קטע נבחר

חדש בטניס: ניקוד על הדייויס, מיקרופון למאמנים

2009 מביאה עימה שורה של שינויים בטניס העולמי: גביע דייויס יעניק ניקוד למשתתפים בו, הנשים יוכלו להתייעץ עם מאמניהן ואפילו שמו של המאסטרס שונה. ומה עוד השתנה?

עונת הטניס, זה לא סוד, הפכה בשנים האחרונות להיות ארוכה ומתישה במיוחד. הטניסאים התלוננו לא פעם שראשי הענף לא סופרים אותם ומקבלים החלטות רק על פי האינטרסים הכלכליים שלהם והרצון להרוויח מיליונים על גבם של הכוכבים עצמם.

 

 

מהשנה, הטניסאים בסבב ייהנו מתשעה שבועות של חופש בסוף העונה, במקום שבעה, אבל פרט ל'הטבה' הזו, עונת 2009 תביא עימה עוד לא מעט שינויים טכניים בענייני דירוג ושיטות הטורנירים בסבב העולמי. רגע לפני פתיחת העונה החדשה, קבלו פירוט קצר של השינויים הבולטים בסבב.

 

שם חדש, ניקוד חדש 

לפני השינויים הטכניים מסביב, ראשי התאחדות הטניס שינו את שם הארגון עצמו וביצעו מתיחת פנים ל-ATP, שעכשיו ייקרא הסבב העולמי, או באנגלית ATP World Tour. טורניר המאסטרס היוקרתי של סוף העונה ייקרא ATP World Tour Finals. אז נכון שזה מקורי בדיוק כמו 'התנועה החדשה מרצ', אבל אם זה עושה להם טוב, שיבורכו.


ג'וקוביץ' עם גביע המאסטרס. השם שונה, היוקרה נשארה (צילום: AP)

 

שינוי שמי נוסף מגיע בטורנירים הגדולים, תשעת החשובים ביותר אחרי ארבעת טורנירי הגראנד סלאם (אוסטרליה, רולאן גארוס, ווימבלדון וארה"ב), כמו למשל אינדיאן וולס, מיאמי, רומא וכו'. במקור הם נקראו 'סופר 9', לאחר מכן היו 'סדרת המאסטרס' ומעתה ייקראו 'מאסטרס 1000'. למה אלף? כי זה הניקוד החדש שייקבלו הזוכים בטורנירים הגדולים הללו, במקום 500 קודם לכן. גם הניקוד לאלוף גראנד סלאם הוכפל, מ-1,000 ל-2,000 נק'.

 

הטורנירים בדרג השני, כמו רוטרדאם, אקפולקו, ברצלונה ובאזל למשל, יחלקו 500 נקודות לאלוף וכל יתר הטורנירים בסבב, מהדרג הנמוך יותר, יחלקו 250 נק' לזוכה. ברמה הרביעית יש סוג של חוסר צדק, מאחר וטורניר גדול כמו דוחא, למשל, עם פרסים בסך 1.1 מיליון דולר, יהיה שווה 250 נקודות, כמו בואנוס איירס, המחלק רק 400 אלף דולר בפרסים.


פדרר. שיטת ניקוד חדשה בסבב (צילום: AFP)

 

כדי להתחיל את המעבר לשיטת הניקוד החדשה, החל מהדירוג של יום שני הבא, הראשון של 2009, הניקוד של כל השחקנים יוכפל, במה שיגדיל את הפערים בין שחקני הדרג הראשון לשני ומהשני לשלישי וכו'. כי שחקן צמרת שהחזיק ב-2,000 נקודות, ייהנה עכשיו מ-4,000 במאזנו ושחקן מהדרג השני יגדל 'רק' מאלף לאלפיים.

 

הכיוון: יותר טורניר משותפים לגברים ונשים 

פרט לשינויים הקוסמטיים, ישנו גם לוח טורנירים מחודש, עם מספר תיקונים קוסמטיים. פרט למאסטרס של סוף העונה, שיעבור משנגחאי ללונדון (עד 2011), הטורניר בסין ייכנס לרשימת הגדולים 'מאסטרס 1000', מסיבה מאוד ברורה: להגדיל את נתח השוק האסיאתי בסבב, כדי להגדיל את המזומנים משם, בנוסף לטורנירים של טוקיו, בייג'ינג ובנגקוק.


רפאל נאדאל. הניקוד יוכפל, המרחק מפדרר יגדל (צילום: AFP)

 

טורניר גדול נוסף שייכנס ללוח הוא זה במדריד, טורניר חימר שנערך שבועיים לפני הרולאן גארוס. המבורג, שפתחה במשפט נגד ראשי ה-ATP, איבדה את מקומה ברשימת הגדולים. הטורניר במדריד, אגב, ייערך במקביל לגברים ונשים, כפי שקורה כיום רק באינדיאן וולס ובמיאמי.

 

המגמה הזו של טורנירים משותפים לגברים ונשים, האטרקטיביים יותר לקהל הרחב, רק תגדל וראשי הסבב מקווים כי עד 2011 יהיו שישה טורנירים גדולים כאלה, במקום שניים כיום (או שלושה, יחד עם מדריד מ-2009).

 

ומה קורה עם השחקנים? הם ישמחו לשמוע כי ב-2009 יהיה גידול של 36 אחוזים בסך הפרסים שיחולקו, 82.3 מיליון דולר, לעומת 60.7 שחולקו ב-2006. ולסיכום, חדשה טובה נוספת למשתתפי גביע הדייויס: השחקנים שייצגו את נבחרותיהם במפעל הנבחרות יקבלו החל מ-2009 נקודות דירוג, מה שיגביר כנראה את המוטיבציה להשתתף במפעל שבשנים האחרונות ראה לא מעט בכירים מוותרים עליו, בגלל לוח השנה העמוס בטורנירים.

 

אחת תלך לשירותים, השנייה תקרא למאמן

גם בסבב הנשים יהיו מספר שינויים חוקתיים, המרכזי שבהם הוא האפשרות לשימוש מוגבר יותר במאמנים במהלך משחקים. אחרי הניסוי בטורנירים הגדולים הוחלט כי מ-2009, בכל טורניר, כל שחקנית תוכל לזמן את מאמנה למגרש אחת למערכה - או באחת ההפסקות בין המשחקונים או בסיום המערכה.


מריה שראפובה. נוכל לשמוע מה המאמן יאמר לה (צילום: AP)

 

בנוסף, כדי למנוע משחקניות לבצע תרגיל ידוע של השהייה ובקשת הפסקת שירותים לעצירת מומנטום או לוחמה פסיכולוגית כלשהי, אז מעתה כל פעם ששחקנית תבקש הפסקת שירותים, יריבתה תוכל להזעיק בזמן הזה למגרש את מאמנה. כדי להגביר את האטרקטיביות לצופים, המאמנים יהיו מחוייבים לרדת עם מיקרופון מחובר לחולצתם, על מנת שהקהל והצופים בבית יוכלו לשמוע איזה עצות יש למאמן לתת לחניכתו.

 

בהקשר של הטורנירים, גם בנשים תהיה סוג של מתיחת פנים, יותר בהתחייבויות של השחקניות, שיהיו חייבות להבטיח את השתתפותן בארבעת הטורנירים המשותפים עם גברים (אינדיאל וולס, מיאמי, מדריד ובייג'ינג) ובמקביל יזכו להטבה של חובת השתתפות בעשרה טורנירים מהדרג הראשון במקום 12 כיום.

 

מצד שני, ב-WTA בחרו להחמיר עם השחקניות ומי שלא תופיע לכמות החובה או לאחד הטורנירים הגדולים אליהם התחייבה, תהיה מחוייבת לפעילות לקידום הענף בעיר הטורניר או ברדיוס של 125 ק"מ ממנה. אם גם מזה השחקנית תתחמק, היא תיקנס ותהיה בסכנת השעייה מטורניר אחר (על כל המשתמע מכך, כולל איבוד ניקוד וכו').

 

בהקשר הזה, לא מעט שחקניות, ביניהן מריה שראפובה וסרינה וויליאמס, כבר הגיבו בזעם: "זו ירייה לעצמם ברגל. אם ישעו אותנו, מי בדיוק ישחק בטורנירים ומי יביא את הקהל שהם כל כך רוצים כדי להרוויח כסף?". על זה לא נותר אלא להסכים ולומר - מה שנכון, נכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דודי סלע. ירוויח מהשינויים?
צילום: טל שחר
מומלצים