שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בית המשפט עצר את בניית המלון בתמנע

בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע קיבל את עתירת עמותת "אדם טבע ודין" נגד הקמת המלון בתמנע, והורה להחזיר את התוכנית לדיון מוסדות התיכנון. השופט: זה אזור ייחודי ורגיש. העמותה: זהו אות אזהרה למי שרוצה לפגוע בטבע. קבוצת איגרא: זהו ניצחון; התוכנית לא בוטלה

ניצחון לסביבה: בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע קיבל את עתירת "אדם טבע ודין" נגד קידום התוכנית לבניית מלון בעמק ססגון שבבקעת תמנע. בית המשפט החליט לבטל את אישור התוכנית, והורה להחזיר אותה לדיון בוועדה המחוזית.

 

עם זאת, בית המשפט לא הסכים לבטל לחלוטין את התוכנית כפי שביקשו העותרים, והורה למוסדות התיכנון לקיים דיון בנושא, ולהזמין תסקיר שיבחן את השפעת הבנייה על הסביבה. בשבוע שעבר קיבלה התוכנית מענק של 75 מיליון שקלים ממרכז ההשקעות, אך הוא הותנה בסיום המחלוקת המשפטית.

 

השופט: "מדובר באזור ייחודי"

עמותת "אדם טבע ודין" ותושבי האזור טענו בעתירה כי יש למנוע את הקמת המלון משום שהתוכנית חורגת באחוזי הבנייה שהוקצו לה בתוכנית המקורית, שאושרה על ידי הוועדה המחוזית ב-2006. עוד הם טענו כי מעולם לא נערך דיון על התוכנית במועצה הארצית לתיכנון ובנייה. "עמק ססגון מהווה חלק ממכלול נופי, שהוא ככל הנראה סוג השטח הרגיש והמוגן ביותר שהתמ"א מגדירה", כתבו בעתירה.  

 

סגן נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, השופט ניל הנדל, קיבל את עמדתם בעניין זה. הוא מתח ביקורת על הפער שבין התוכנית המקורית - בה דובר על בנייה בשטח של 24 דונם - לבין התוכנית הנוכחית המתעתדת לבנות על שטח של כ-42 דונם.

 

הוא קבע גם כי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה התעלמה מחובתה לקיים דיון בנושא, על פי הוראות תוכנית המתאר הארצית 35 כמתחייב בחוק, והדבר מהווה פגיעה חמורה בשלטון החוק, במיוחד לאור ערכו המיוחד של השטח.


עמק ססגון

 

"מדובר באזור ייחודי", כתב השופט בפסיקתו. "תיאור העותרים לפיו מדובר בשטח אשר נשמר עד ליום הזה כשטח מדברי בתולי של נופי בראשית, אינו הפרזה אלא קולע למציאות. דווקא באזור כזה, חשיבות ההקפדה על הערך של איכות הסביבה, עומדת במלוא קומתה... לכן יש לעשות כל מאמץ... כדי לשמור על המשאבים המצומצמים מאד של טבע ונוף".

 

עוד על המאבק בעמק ססגון:

 

ועם זאת, השופט לא קיבל את עמדת העותרים לפיה יש לבטל לגמרי את התוכנית. "סבורני שלא יהיה זה נכון, צודק ומידתי לבטל את התוכנית", כתב. הוא ציין לעניין זה כי יש מידה של צדק בעמדת המשיבים לפיה העתירה הוגשה באיחור רב.

 

היזם: "זה יהיה מלון אקולוגי"

בפרויקט, של היזם יואב איגרא, תוכננו להיבנות "מלון אקולוגי" בן 400 חדרים, עם אגף עסקים ומשפחות, וכן שני פארקי אטרקציות ומתחם לאירועים, בידור ומסחר. איגרא, שלדבריו השקיע בתיכנון הפרויקט מיליוני דולרים, אמר כי הוא זוכה לתמיכת גורמים בכירים בממשלה, וכי המתחם כולו עתיד להיבנות באופן המשתלב בסביבה ושומר על הטבע.

 

מנגד טענו תושבי האזור וארגוני הסביבה כי האזור בו בחר היזם הוא שטח טבעי, בתולי ובלתי מופר, וכי המלון יפגע בו פגיעה בלתי הפיכה. הם הציעו להקים את המלון באתר סמוך, על שטח שהופר על ידי פעולות הכרייה של מכרות תמנע.

 

במקביל לעתירה, התקיים תהליך בוררות בין הצדדים, ובמסגרתו הסכים איגרא שלא להתחיל בבנייה כל עוד לא הוכרע הנושא בבית המשפט.

 

"אדם טבע ודין": אזהרה למי שרוצה לפגוע בטבע

ב"אדם טבע ודין" אמרו כי מדובר באחד מפסקי הדין החריפים שהתקבלו בתחום זה, וניצחון חשוב מסוגו בכל הקשור לתוכניות שאושרו בעבר וכעת שבות ומתקדמות למרות שהן מנוגדות לעקרונות שמירת הסביבה. "פסק הדין מהווה תקדים חשוב בכל הנוגע לביצוען של תוכניות מיושנות, אשר אינן הולמות את רוח הזמן ואינן מתחשבות בצרכי הדורות הבאים", אמרה מנכ"ל העמותה, עו"ד ציפי איסר-איציק. 

  

"החלטה זו צריכה לשמש אות אזהרה לאותם יזמים בפרויקטים בהם מבקשים לפגוע בערכי טבע ונוף באמצעות שימוש בתוכניות מיושנות, כמו כפר הנופש בפלמחים, כפר הנופש בחוף בצת. אנו מקווים כי תקדים זה יתמרץ את הכנסת לקדם הצעת חוק שתחייב דיון מחודש בכל התוכניות המיושנות מסוג זה, על מנת לחסוך את הצורך להגיע לבית משפט בכל פעם מחדש", דברי איסר-איציק.

 

התושבים: התוכנית חוזרת שנות אור אחורה

"הפסיקה מחזירה את הפרויקט שנות אור אחורה. הם צריכים לחזור לוועדה המחוזית ולהכין תסקיר השפעה על הסביבה ולקיים דיון על פי תמ"א 35", אמר ל-ynet ערן שפירא, תושב אליפז המתנגד לפרויקט.

 

"בית המשפט אמר שאי אפשר לקחת תוכנית מפורטת, כל כך שונה מהתוכנית המקורית ולהוציא אותה לפועל... אמרו לנו שאין סיכוי אבל אנחנו נאבקנו על המקום המדהים הזה, שעומד כך מאות מיליוני שנים ועכשיו ניצל וימשיך לעמוד", הוסיף שפירא.

 

הוא אמר כי תושבי האזור יפעלו כעת על מנת לקדם את ההכרזה על האזור כשמורת טבע - בה לא ניתן יהיה לפגוע - ובמקביל יחפשו אתר חלופי למלון.

 

בקבוצת איגרא רואים בפסיקה ניצחון, משום שהשופט נמנע מלבטל את התוכנית: "קבוצת איגרא מברכת על החלטת בית המשפט המחוזי אשר אישר את בניית בית המלון בתמנע, וזאת בכפוף לדיון חוזר בוועדה המחוזית וביצוע תסקיר השפעה על הסביבה נוסף...".

 

בקבוצה ציינו כי החלטת בית המשפט קובעת שניתן להקים את כפר הנופש המדברי במקום שנקבע במקור על ידי הוועדה המחוזית. "הקבוצה רואה בהקמת כפר הנופש המדברי הזדמנות נדירה לפרוייקט שיוכיח כי ניתן למצוא את האיזון בין שמירה על ערכי טבע ונוף לצד פיתוח תיירותי מושכל. אנו מזמינים את "אדם טבע ודין" לקחת חלק בתהליך חשוב זה", לשון התגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמק ססגון
צילום: יניב גולן
מומלצים