שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

עזה: מחסור במזון ובמים, מבשלים עם רהיטים

גם נוהל "ההפוגה ההומניטרית" מדי יום אינו מהווה פתרון למשבר הקשה בעזה. גורמים באו"ם ובארגוני הסיוע מדווחים על מחסור קשה במים, מזון, חשמל, מיטות אשפוז, ציוד רפואי וגז לבישול: "הרצועה על סף אסון". צה"ל: הם דווקא משבחים את הפעילות

המצב ההומניטרי בעזה ממשיך להידרדר, והעמיק משמעותית מאז תחילת המתקפה הקרקעית של צה"ל בשבוע שעבר. "הרצועה נמצאת על סף אסון", אמר פקיד או"ם המוצב בעזה, שדבריו צוטטו ברשת BBC.

 

גם בצלב האדום מזהירים שהמצב ברצועה הולך ומחמיר. אנשי הארגון אמרו ל-AFP שבימים האחרונים קיבלו קריאות ממאות תושבים השרויים במצוקה קשה באזורי הלחימה, אולם אין ביכולתם להושיט להם עזרה. במיוחד מתריעים אנשי הצלב האדום מפני קריסה של שירותי הבריאות והעזרה הראשונה.

 

לפי דיווחי סוכנויות הסיוע, לאחר יותר משבועיים של לחימה, ברוב הרצועה אין אספקת חשמל, בכמחצית משטחה אין מים זורמים, ולכ-750 אלף איש אין גישה סדירה למזון ואספקה, והם נסמכים בלעדית על משלוחי המזון של סוכנות הסיוע של האו"ם, אונר"א. זאת, בנוסף לדיווחים על מחסור חמור בתרופות וציוד בבתי החולים.

 

באו"ם טוענים כי גם נוהל "ההפוגה ההומניטרית" שהנהיגה ישראל בשבוע האחרון, שבמסגרתו נפסקת האש לשלוש שעות מדי יום לצורך הזרמת אספקה לרצועה, אינו מהווה פתרון מספיק לבעיות, בשל ההיקף העצום של הצרכים.

 

המחסור במזון מתבטא, על פי גורמי האו"ם, בין היתר במחסור באורז, סוכר, מוצרי חלב, שימורים ובשר טרי. גם המוצרים שניתנים להשגה התייקרו מאוד. כך למשל, תושבי הרצועה סיפר לרויטרס כי מחירי העגבניות הוכפלו פי ארבעה מאז נובמבר. עוד דווח כי רק תשע מ-47 המאפיות ברצועה פועלות, והיתר מושבתות בשל מחסור בקמח ובגז בישול. כתוצאה מכך, גם מחירי הלחם הוכפלו.


אספקת קמח מגיעה לעזה. מחירי הלחם הוכפלו (צילום: AP)

 

מחסור בציוד מציל חיים

המצב קשה במיוחד במערכת הבריאות. לפי דיווחי ארגון הבריאות העולמי, המערכת על סף קריסה. בבתי החולים אין מספיק מיטות אשפוז וחדרי ניתוח, אנשי הצוות הרפואי מותשים מהעבודה סביב השעון, ויש מחסור קשה בציוד מציל חיים.

 

לפי הנתונים שמפרסם האו"ם, כ-3,500 פלסטינים נפצעו מתחילת הלחימה, רבים מהם באורח קשה, אך בבתי החולים יש רק 2,000 מיטות, מהן 164 מיטות טיפול נמרץ. בנוסף, רוב בתי החולים סובלים מהפסקות חשמל, בגלל קשיים בתפעול הגנרטורים החלופיים שעומדים תחת עומס רב בשל העדר אספקת החשמל הסדירה.

 

במערכת הרפואית בעזה מדגישים במיוחד את קשייהם של צוותי האמבולנסים, שמתקשים להגיע לפצועים בשטח. לפי מקורות פלסטיניים, מתחילת הלחימה נהרגו עשרה עובדי אמבולנס בדרכם לפצועים.

 

שורפים רהיטים כדי לבשל

אחת הבעיות המרכזיות של האוכלוסייה היא המחסור במים. בכמחצית משטח הרצועה אין מים זורמים, והתושבים תלויים במים שאגרו. בצלב האדום סיפרו כי התקבל דיווח על משפחה בת 40 נפשות, בהם 20 ילדים, שאין להם גישה למי שתייה זה שישה ימים כיוון שהבאר הסמוכה למקום מגוריהם ניזוקה בהפצצות.


פינוי נפגעים בעזה (צילום: AFP)

 

רוב משאבות המים והביוב פסקו לפעול בשל המחסור בדלק, ולכן קיים חשש להצפות ביוב באזורי מגורים, בעיקר בשכונות בית חנון ובית להיא בצפון הרצועה. בבנק העולמי מזהירים כי מאגר הביוב הסמוך לבית להיא עלול להינזק כתוצאה מהפצצות באזור, ולהעמיד 10,000 איש בסכנת טביעה.

 

בהעדר דלק, תחנת הכוח היחידה של הרצועה אינה פעילה מאז 30 בדצמבר. בסוף השבוע הגיע אליה משלוח קטן של דלק, אולם התברר שאין אפשרות להפעילה בכל זאת, בשל פגיעה בקו מתח ראשי במערב הרצועה. לפי ההערכות, בכשני-שלישים מהרצועה אין חשמל כלל.

 

בעזה סובלים גם ממחסור חמור בגז לבישול. באו"ם התקבלו דיווחים על תושבים השורפים רהיטים כדי לאפות לחם.

גם מערכות התקשורת קרסו כמעט לחלוטין כ-90-80 אחוז מרשת הטלפונים הסלולרית קרסה, וגם רוב הטלפונים הקוויים אינם פעילים.

 

ממנהלת התיאום והקישור לרצועת עזה נמסר בתגובה, כי הם נמצאים "בקשר הדוק ויומיומי" עם הארגונים הבינלאומיים השונים הפועלים ברצועה, על מנת לתת מענה לכל הסוגיות ההומניטריות. "מנהלת התיאום והקישור פרסה קצינים בכירים בכלל החטיבות הלוחמות ובתוך השטח, על מנת להבטיח את פעילותם התקינה של הארגונים.

 

"התקיימו מפגשים בין ראשי הארגונים לבין מפקד אוגדת עזה ומפקדי החטיבות, וזאת על מנת לייצר הבנות משותפות להמשך פעילותם בשטח". לטענת המינהלת, "הארגונים הבינלאומיים משבחים את פעילות התיאום בשטח, חרף המציאות הביטחונית הקשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלסטינים בבית להיא
צילום: AP
ליד בית הרוס ברפיח
צילום: רויטרס
ליד בית הספר שהופצץ
צילום: רויטרס
צה"ל מוסיף לתקוף
צילום: רויטרס
מומלצים