שתף קטע נבחר

ועדת הבחירות: בל"ד ורע"מ-תע"ל נפסלו

ועדת הבחירות המרכזית החליטה ברוב מוחץ לפסול את רשימות בל"ד ורע"ם-תע"ל מהתמודדות בבחירות הקרובות לכנסת. ח"כ טיבי: "לא היה לנו סיכוי מול הטריבונל המונהג על ידי כהניסטים. אם היו רובים לחברי הוועדה, הם היו יורים בנו"

בתום דיון דרמטי וסוער מאוד, החליטה אחר הצהריים (יום ב') ועדת הבחירות המרכזית לפסול את רשימות בל"ד ורע"מ-תע"ל מהתמודדות בבחירות הקרובות לכנסת. נציגי הסיעות הערביות יצאו מהדיון לאחר שהבינו שמסתמן רוב שיכריע בעד פסילת הרשימות. נציגי הרשימות יוכלו לפנות לבג"ץ להפיכת ההחלטה, כפי שקרה ב-2003.

 

בשבועות האחרונים הוגשו לוועדת הבחירות שלוש בקשות פסילה נגד בל"ד. מגישי הבקשות - האיחוד הלאומי, ישראל ביתנו וחבר שינוי איתי פורמן - טענו בין היתר כי הסיעה אינה מכירה במדינת ישראל כמדינה יהודית, ותומכת במאבק מזוין נגד מדינת ישראל.


טיבי וזחאלקה, מחוץ לוועדה (צילום: דודי ועקנין)

 

26 מחברי הוועדה תמכו בפסילת רשימת בל"ד, ושלושה הצביעו נגד - אביעד הכהן המייצג את סיעת מימד, רונית חייקין והנרי אלקסלסי המייצגים את סיעת מרצ. בהצבעה על פסילת רע"מ-תע"ל תמכו 21 חברים מהוועדה. יהושע פולק מסיעת יהדות התורה נמנע. שמונה התנגדו לפסילה - השלושה שהתנגדו לפסילת בל"ד, ואליהם הצטרפו איתן כבל, שימי בר-און, ישעיהו אתגר, פרדי כהן ויובל ששון מהעבודה. יושב ראש הוועדה, השופט אליעזר רבלין, לא השתתף בהצבעה.

 

חבר הכנסת טיבי אמר בתגובה: "מדובר באווירה של מלחמה, וכל אקט או אמירה אנטי-ערבית הופכת להיות קונצנזוס. לא היה לנו סיכוי מול הטריבונל המונהג על ידי כהניסטים. אם היו רובים לחברי הוועדה הם היו יורים בנו. הוועדה הזו הפכה את המדינה למדינת כל גזעניה. מדובר בהחלטה המבקשת לראות כנסת ללא ערבים, שרק תוביל להגדלת הסולידריות של הציבור הערבי עם מנהיגיו. יש לי יותר אמון בבג"ץ מאשר בוועדה, והוא יכריע כפי שעשה בעבר". 

 

יושב ראש סיעת בל"ד זחאלקה אמר שהוא אינו מופתע מההחלטה. "ההצבעה התנהלה ממניעים פוליטיים, על רקע אווירת מלחמה", טען. "חברי הוועדה ביקשו להעלות את הפופולריות שלהם על רקע הבחירות, על חשבוננו".

 

עימות מחוץ לדיון

חברי הכנסת מטעם רע"מ-תע"ל הם: אחמד טיבי, טלב א-סאנע, עבאס זכור ואברהים צרצור. חברי הכנסת מטעם בל"ד הם ג`מאל זחאלקה ואסל טאהא וסעיד נפאע (שהחליף בכנסת את עזמי בשארה שנמלט מישראל לאחר שנחשד בעבירות על בטחון המדינה).

 

בדיון נשאל זחאלקה על מנהיגה מעורבותו של בשארה במפלגה, והוא ענה: "עזמי בשארה הוא ממייסדי בל"ד, הוא עיצב את מצעה ואת דרכה הפוליטית, ואנו שומרים על קשר אישי ופוליטי איתו. הוא נחשב למנהיג אך אין לו שום מעמד ארגוני".


זחאלקה וח"כ דוד טל. סערה מחוץ לוועדה (צילום: דודי ועקנין) 

 

לאחר שיצאו מהדיון התגלע עימות קולני בין חברי הכנסת אחמד טיבי וג'מאל זחאלקה לבין חבר הכנסת דוד טל (קדימה). זחאלקה פנה לטל: "אתה שותה דם של פלסטינים, אתה גזען". מוקדם יותר אמר טיבי: "הלכתם למלחמה כקמפיין בחירות. כל קול לקידמה הוא כדור בחזה של ילד פלסטיני בעזה".

 

במהלך הדיון התייחס ח"כ טיבי לנעשה ברצועת עזה: "אנחנו מתנגדים לפגיעה באזרחים, אבל אתם עושים בעזה רצח עם, אתם רוצחים ילדים". ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו השיב לו: "חשבנו שאתה מחובבי ציון ולכן לא ביקשנו לפסול אותך, איפה היית שמונה שנים כשתקפו את שדרות?"

 

מי ומי בפוסלים?

  • אלו המצביעים בעד פסילת בל"ד: קדימה: דוד טל, שירז פרידמן כהן, אורית רימוק, משה ביבי, מרדכי סיון, סער פינטו ויצחק חדד. העבודה-מימד: איתן כבל, שימי בר-און, ישעיהו אתגר, יובל ששון  ופרדי כהן. ש"ס: גלעד אזולאי, ליאור גבאי ויהודה אבידן. הליכוד: משה כחלון, חיים פרוימוביץ' ויעקב דקל. ישראל ביתנו: אנה אוליקר, דודו רותם וירון בן-עזרא. איחוד לאומי-מפד"ל: חיים פלק ותמר כנפו. יהדות התורה: יהושע פולק. הדרך הטובה: אלחנן גלזר.

 

  • אלו המצביעים בעד פסילת רע"מ-תע"ל: קדימה: משה ביבי, אורית רימוק, אפרת קטש, מרדכי סיון, שירז פרידמן כהן, דוד טל, סער פינטו ויצחק חדד. ש"ס: גלעד אזולאי, ליאור גבאי ויהודה אבידן. הליכוד: משה כחלון, חיים פרוימוביץ' ויעקב דקל. ישראל ביתנו: אנה אוליקר, דודו רותם וירון בן-עזרא. איחוד לאומי-מפד"ל: חיים פלק ותמר כנפו. יהדות התורה: יהושע פולק. הדרך הטובה: אלחנן גלזר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זחאלקה. נשאר בחוץ
צילום: דודי ועקנין
סערה רבתי מחוץ לוועדה
צילום: דודי ועקנין
מומלצים