שתף קטע נבחר

תושבים בעזה: "לא ידענו שאפשר לפחד כל-כך"

לראשונה מאז המבצע, נכנסה קבוצת רופאים ופעילי זכויות אדם לשכונותיה של עזה. אחרי יום בו סיירו ברחובות ההרוסים, שוחחו עם תושבים וטיפלו בפצועים, התפנו כמה מהם לספר ל-ynet על עזה ביום שאחרי. "הם חוששים שהמתקפות יתחדשו. בחלומות הכי גרועים שלי לא דמיינתי הרס כזה"

בתים שהפכו למכתשים, משפחות מפורקות, פצועים ברחובות, ילדים מחפשים אוכל באשפה ומעל לכל הפחד שהמתקפה עדיין לא הסתיימה - זוהי התמונה שנחשפה לצוותי הסיוע שהורשו להיכנס אתמול (יום ו') מישראל לרצועת עזה. אחרי כמעט יממה של שיחות עם בני נוער ומתן סיוע לפצועים, התפנו כמה מהם לספר ל-ynet על עזה בימים שאחרי מבצע "עופרת יצוקה".

 

"כשנכנסנו ראינו בניינים שנהרסו לחלוטין, מכתשים, וברחובות ניתן היה להבחין בילדים שחיפשו אחר אוכל באשפה", סיפרה קסנדרה נלסון, פעילה בארגון "MERCY CORPS". לדבריה, המראות בטלוויזיה ובעיתונים רחוקים מלהמחיש את עוצמת ההרס והחורבן.

 

נלסון סיפרה כי פעילי הארגון שלה נפגשו עם בני נוער פלסטינים על-מנת להעריך את מצבם הפסיכולוגי בעקבות 22 ימי הלחימה. "הדבר אותו שמענו שוב ושוב מבני הנוער היה שהם חוששים שהמתקפות על רצועת עזה יתחדשו. כאשר שוחחנו על הפחדים שלהם, הם סיפרו כי הם חוששים שהפסקת האש היא רק זמנית. הם גם אמרו שמעולם לא ידעו שהם מסוגלים לפחד כל-כך".

 

הבוקר צפויים התלמידים ברצועת עזה לחזור לספסל הלימודים, אך לדבריה של נלסון ספק גדול אם הם מסוגלים לשוב ולהתרכז לקראת הבחינות המתקרבות. "רבים מבני הנוער איבדו בני משפחה וחברים לספסל הלימודים. אחת התלמידות שפגשנו סיפרה כי איבדה את החברה הכי טובה שלה במלחמה. היא סיפרה כי היו פיצוצים סמוך לביתה והלב שלה פשוט נדם מרוב פחד. כל הילדים ששוחחנו איתם הבינו את דבריה".

 

נלסון הוסיפה כי למרות המצב הקשה, המלחמה ליכדה את תושבי רצועת עזה. "כולם חולקים עם כולם. אין יותר 'שלי'. אפשר לומר שזה הפך אותם לבני אדם טובים יותר. העבודה ברצועה היא עצומה. צריכים לפתוח את הגבולות להמשך מתן סיוע הומניטרי".

 

"שהישראלים יבואו לראות את מימדי החורבן"

נציגי ארגון "רופאים לזכויות אדם" סיירו לאורך כל שעות היום בשכונותיה ההרוסות של העיר עזה והעניקו טיפול לפצועים. רק בשעה 22:30 התפנו הרופאים לאכול ארוחת בוקר. ד"ר מחמיד מחמוד סיפר ל-ynet: "לא ציפיתי למראות ההרס שנגלו לעיני. לא הרגשתי כאב כזה מעולם. בבתי החולים יש ילדים ותינוקות בלי ידיים ורגליים. בחלומות הרעים ביותר שלי לא יכולתי לדמיין את מה שקורה כאן, כשרואים את זה מתחילים לבכות. זה הדבר הנורא ביותר שראיתי בחיי". מחמוד הוסיף כי הוא מקווה שמשלחת ישראלית תגיע לרצועת עזה כדי לראות מקרוב את מימדי החורבן.

 

ראש המשלחת ומנהל מרפאות הארגון, ד"ר סאלח חאג' יחיא, סיפר כי בכל מקום אליו הגיעו, פגשו הרופאים באנשים היושבים על הריסות בתיהם בהלם. "היינו בשכונת זייתון ושמענו סיפור על משפחה בה נהרגו קרוב ל- 30 בני אדם. 94 איש רוכזו בבית אחד והבית הופגז. היו שם נשים, ילדים ותינוקות. אחד מהגברים סיפר בבכי כיצד איבד את אבא ואמא שלו ואיך התינוקת שלו בת השנה מתה לו בידיים. הם סיפרו שהתחננו לחיילים לתת להם לפנות את הפצועים - אך נענו בשלילה".

 

"אני חלק מהעם הפלסטיני, אך חלק ממדינת ישראל ואזרח נאמן. אני בקונפליקט וכואב לי הלב. הייתי רוצה שהמדינה תפסיק לפגוע בחלשים, במסכנים ועניים. ממה שאנו רואים הפגיעה היתה אך ורק באוכלוסיה האזרחית", הוסיף חאג' יחיא. "כאשר אומרים בארץ שהצלחנו והשגנו את כל המטרות, אינני יודע מה הממשלה השיגה. להרוס בתים על תינוקות וילדים זה הישג? בעיני זה פשעי מלחמה".

פורסם לראשונה 23/01/2009 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יושבים על ההריסות, עזה
צילום: AP
חזרה לשגרה אחרי מלחמה מלחמת עזה בית להיא הרס הריסות פלסטיני פלסטינים
צילום: AFP
מומלצים