שתף קטע נבחר

זירת הקניות

כמה "ירוקות" המפלגות הרצות לכנסת?

במירוץ לכנסת יש שתי מפלגות המתמקדות בנושאי סביבה, אך זה לא מונע מכל השאר להתהדר בנוצות "ירוקות". עמותת "אדם טבע ודין" בדקה עד כמה פעלו המפלגות בתחום הסביבה, ומצאה שהמשימה הוטלה בעיקר על כתפיהם של קומץ ח"כים ירוקים, שמכסים כעת, במירוץ לירושלים, על מפלגות "שחורות" למדי

מרצ עבודה קדימה הליכוד 
ישראל ביתנו אגודת ישראל חד"ש השורה התחתונה 

שתי מפלגות "ירוקות" מתמודדות בבחירות לכנסת - "הירוקים" הוותיקה ו"התנועה הירוקה-מימד". אך כמקובל בשנים האחרונות, כל המפלגות מנסות לשוות לעצמן תדמית "ירוקה" ולהציג לבוחרים את תרומתן בשמירה על הסביבה.

 

הבעיה היא שאת רוב הפעילות הסביבתית בכנסת עושים הח"כים באופן פרטי - ולא כיוזמות מפלגתיות, וכשהמפלגות מנסות להבליט יתרונות "ירוקים", הם בעיקר רוכבים על הצלחות ועמל של חברי כנסת בודדים. מוזר יותר הוא מצבן של מפלגות שיש להן חבר כנסת אחד או יותר שפעילים בתחום, ומנגד חברי כנסת או שרים אחרים שמושכים לכיוון השני.

 

אז כמה "ירוקות" באמת המפלגות המתמודדות בבחירות? עמותת "אדם טבע ודין" בחנה את רקורד הפעילות הסביבתית של המפלגות הבולטות ובדקה מי באמת שמר על הסביבה ומי רק צובע את שלטי התעמולה בירוק?

 

  • ביום חמישי תקיים "אדם טבע ודין" בשיתוף עם ynet פאנל בחירות מיוחד בהשתתפות נציגים מכל המפלגות, שיעסוק בעשייה הסביבתית בכנסת. יש לכם שאלה לנציגי של מפלגה זו או אחרת? שלחו לנו אותה באמצעות מנגנון התגובות. אנו נבחר את השאלות הטובות ביותר ונדרוש מנציגי המפלגות להשיב עליהן.

 

מרצ
על פניו כמעט כל חברי הכנסת של מרצ היו מעורבים בנושאי סביבה (או לפחות הציגו עצמם ככאלה), אך נדמה שיוסי ביילין בלט מעל כולם. כחבר פעיל בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת הוא העלה לדיון ציבורי נושאים סביבתיים בוערים, והתמקד בטיפול בפרויקט עיר הבה"דים ליד רמת חובב. ביילין היה ממבקרי התנהלות משרד הביטחון בפרויקט, וטען כי יש להבטיח את ניקיון השטח בטרם מתחילים בבנייה. אגב, חברו לסיעה והיו"ר כיום – חיים אורון (ג'ומס) - התבטא לא אחת בעמדה שונה מזו של ביילין.

 

ומה עשתה מרצ כמפלגה? בכל פעילות הכנסת ה-17 הובילה מרצ חוק סביבתי אחד בלבד. ג'ומס העביר תיקון לחוק התכנון והבנייה, תיקון פרוטוקול וזכות עיון במסמכים, שמטרתו לעגן את זכות העיון במסמכי מוסדות התכנון לחברי אותם מוסדות המעוניינים בכך לצורך פעילותם. מי שעוד בלט במרצ הוא ח"כ אבשלום (אבו) וילן, שהיה מיוזמי התיקון לחוק הפיקדון, אך הצעתו נפלה משום שלא חל עליה דין הרציפות עם פיזור הכנסת.

 

חזור למעלה
עבודה
ח"כ אופיר פינס היה מהבולטים בעיסוק הסביבתי בכנסת החולפת. כיושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה הוא קידם נושאי סביבה רבים ובמוקד הצלחתו – חקיקת חוק "אויר נקי". ח"כ פעיל נוסף בתחום, מזה שנים רבות, הוא הרב מיכאל מלכיאור,שמתמודד כיום כאחד מראשי "התנועה הירוקה-מימד".

 

ומה עשתה העבודה למען הסביבה? בניגוד לפועולו של פינס, העבודה הייתה אחראית לקידום פרויקטים שפוגעים בסביבה ומסכנים את בריאות הציבור. כך למשל שר הבטחון אהוד ברק קידם את בניית עיר הבה"דים דרך הוועדה למתקנים ביטחוניים - ועדה שדיוניה לא חשופים לציבור וסמכויותיה רחבות ובלתי ניתנות לערעור כמעט. היא אישרה להקים את עיר הבה"דים מבלי לדרוש שיובטח קודם לכן שהשטח נקי מזיהומי סביבה.

 

שר התשתיות בנימין (פואד) בן אליעזר מקדם אמנם ניצול אנרגיות מתחדשות אך בינתיים תמך בהחלטת הוועדה לתשתיות לאומית להקמת תחנה פחמית נוספת באשקלון. לדבריו, ביקושי החשמל הגואים בישראל מחייבים זאת. להקמת התחנה השלכות סביבתיות מרחיקות לכת - החל מזיהום אוויר ועד לפליטת גזי חממה שעלולים לעלות לישראל בקנסות כבדים בעתיד. ארגוני הסביבה המליצו לו לא אחת לערוך רפורמת התייעלות במשק החשמל ולעודד חיסכון במקום לרדוף אחרי הביקושים הגואים.

 

חזור למעלה
קדימה
נדמה שכל פעילות מפלגת השלטון בתחום הסביבה התנקזה לידיו של איש אחד – השר להגנת הסביבה גדעון עזרא. הוא אמנם קידם את חוק "אויר נקי" אך במקביל הוטחה בו ביקורת חריפה וטענות כי הוא מנהל מדיניות של פשרה ונתון ללחצים מצד בעלי אינטרסים.

 

טענות אלה הועלו, בין היתר, בהקשר של עמדתו בנושא התחנה הפחמית, הקמת היישוב מרשם למפוני גוש קטיף בחבל לכיש, וחזרתו מהתמיכה בביטול חוק הקרקעות המזוהמות. הוא גם נעתר שוב ושוב לבקשות תאגיד המיחזור להקלות ביעדי איסוף מכלי המשקה, וטירפד בשלהי הכנסת היוצאת את החוק להפחתת פליטת גזי החממה.

 

פעילות "ירוקה" נזקפת גם לזכותו של ח"כ מיכאל נודלמן שקידם את הצעת החוק לתיקון לחוק הפקדון ואת החוק למחזור צמיגים, אך הוא אינו מופיע ברשימת המועמדים לכנסת הבאה. שאר חברי קדימה כמעט ולא עשו דבר משמעותי למען הסביבה, כך שגאוותם על ניהול תיק המשרד להגנת הסביבה אינה נשענת על בסיס מוצק.

 

חזור למעלה
הליכוד
חבר הכנסת הבולט בעשייה סביבתית בליכוד הוא גלעד ארדן. במהלך כהונתו בכנסת החולפת הוא נאבק נגד הקמת התחנה הפחמית באשקלון (עיר הולדתו) ובתפקידו כיו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת הוא עסק רבות במשבר המים, נושאי שימור אנרגיה, ותחבורה ציבורית. הוא היה גם בין מובילי חקיקת פרק העוסק בפירסום נתוני זיהום אויר במסגרת שיווק כלי רכב.

 

אך במקביל, תחת אותו "כובע" של יו"ר ועדת הכלכלה, טירפד ארדן את הצעת החוק לתיקון חוק הפקדון ובמקביל קידם חוק אריזות שונה. ובכל זאת, ארדן מרבה לעסוק בנושא הסביבה בניגוד גמור לשאר חברי סיעתו שמפגינים בעיקר אדישות לנושא.

 

חזור למעלה
ישראל ביתנו
אסתרינה טרטמן היתה מהמובילות למאבק למען הצלת ים המלח והקימה את השדולה להצלת משאב טבע נדיר זה. היא גם יזמה חוק להפחתת השימוש בשקיות הפלסטיק יחד עם ח"כ דב חנין, בשיתוף פעולה חוצה קווים פוליטיים. הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה.

 

מנגד, טרטמן לא פעלה נגד חוק אחר הקשור בים המלח, המתיר למפעלי ים המלח זיכיון לכריית מלח ולהמשך ההרס של הימה הייחודית.

 

ועדיין, טרטמן הייתה היחידה כמעט במפלגתה שפעלה בתחום הסביבה. שאר חברי הסיעה לא עשו דבר - למעט ח"כ רוברט אילטוב שקידם את חוק המגביל דמי כניסה לחופי רחצה לילדים שטרם מלאו להם 12).

 

יושב ראש המפלגה, ח"כ אביגדור ליברמן, זכור אצל ארגוני הסביבה כאחד משרי התשתיות הפחות סביבתיים, ובתקופתו אושרה, בין היתר, הקמת תחנת כוח פחמית. מנגד, חברו למפלגה יורי שטרן ז"ל, היה בין חברי הכנסת הבולטים בתחום הסביבתי.

 

חזור למעלה
אגודת ישראל
במבט ראשון נדמה שהמרחק בין הסביבה ואגודת ישראל גדול, אך ח"כ הרב משה גפני הוא כבר שנים רבות פעיל בולט בתחום ההגנה על הסביבה, ובאמתחתו חוקים סביבתיים חשובים שקידם, גם בתפקידו כיו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה. בין היתר הוא יזם חוק להגנה על חופי הים התיכון, והיה מיוזמי חוק "אוויר נקי".

 

גפני גם גייס את סיעתו לתמיכה בחוקים אלה. לעומתם, במפלגת ש"ס הציבו על פי רוב חזית מאוחדת נגד חוקים סביבתיים כמו למשל חוק הפיקדון. יוצא הדופן הוא ח"כ דוד אזולאי, שיזם יחד עם גפני את הצעת חוק איסור גביית תשלום בכניסה לפארקים עירוניים.

 

חזור למעלה
חד"ש
הח"כ הבולט במפלגה הקטנה - 3 ח"כים בלבד - הוא דב חנין, שיזם, קידם והעביר יותר חוקים סביבתיים מכל חברי הכנסת האחרים. הוא אחראי, בין היתר, לחוקי הסביבה המתקדמים ביותר בישראל כיום כמו חוק "אוויר נקי", חוק "המזהם משלם", תיקונים לחוק השמירה על הסביבה החופית בכנרת ובמפרץ אילת וחוקים בתחום המיחזור והאכיפה הסביבתית. ההתמדה בתחום אמנם לא סחפה את שאר חברי המפלגה לעשייה סביבתית אך ללא ספק הקרינה גם עליהם (אם לא על הכנסת כולה).

 

חזור למעלה
השורה התחתונה
"העשייה הפרלמנטרית בישראל בתחום הסביבה מאופיינת בבולטות של חברי כנסת בודדים שאולי מצליחים להוביל את הכנסת כולה לחוקק חוקים אך בטח שאינם יכולים להקרין על פעילות מפלגתם", אמרה דבורה פרומן-סיילס, אחראית קשרי ממשל ב"אדם טבע ודין". "חשוב שלקראת הבחירות ידע הציבור שאמנם המפלגות מתהדרות בנוצות 'ירוקות', אך הן בעצם שייכות לקומץ חברי כנסת פעלתנים - ולא למפלגות". חבל, היא אומרת, שהמפלגות לא עומדות מאחורי הסיסמאות שלהן, ולא מתגייסות לקדם את הנושא אלא משאירות כמה ח"כים בודדים לשאת אותו על כתפיהם.

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירוק. פינס
צילום: קוקו קליק
פחות. בן אליעזר
צילום: עידו ארז
מגוון. ארדן
צילום: יותם פרום
ספג ביקורת. עזרא
צילום: AP
צילום: גיל יוחנן
מפתיע. גפני
צילום: גיל יוחנן
בלט. חנין
צילום: ירון ברנר
מומלצים