שתף קטע נבחר

"אל תהיה פראייר, תהיה מצביע"

אחוזי ההצבעה הנמוכים בבחירות הקודמות (63.5%), והנטייה הדומה גם הפעם בקרב הנסקרים הצעירים, מעוררת דאגה לשלום הדמוקרטיה. בלוגרים עצמאיים, תנועות נוער וגופים שונים, מנסים בדרכים יצירתיות, להוציא את הצעירים מהבית למימוש חובתם האזרחית. יום הבוחר?

אם אתם צעירים חילונים הגרים בישראל, אתם צריכים להיות מודאגים במיוחד, כך עולה מגל הקמפיינים לעידוד הצבעה בבחירות המתקיימים בשטח וברשת. המטרה המשותפת היא להעלות את אחוז ההצבעה, ולאפשר ייצוג אלקטוראליות משמעותיו לא רק למגזרים בהם המשמעת הסיעתית מחייבת צעידה כאיש אחד (חי או מת) לקלפי.

 

"מספר המצביעים ביום הבחירות לכנסת בקרב אוכלוסיית ישראל, הולך ומצטמצם במשך השנים. בבחירות 2006 נרשם שיא שלילי בשיעור המשתתפים בהצבעה לכנסת, רק- 63.5%, כששיעורי ההצבעה הנמוכים ביותר נרשמו בקרב צעירים חילוניים", נכתב במייל מודאג שנשלח ל-250 אלף סטודנטים.

 

"אחוז הצבעה נמוך בקרב הצעירים יגזור קיפאון מוחלט בכל הקשור לקידום הקהל הצעיר

 במדינה וחוסר מענה נוסף על צרכיו (עזרה במשכנתאות, הפחתת שכ"ל, הכרה במטפלת לצרכי מס ועוד). יתרה מזאת, הוא עלול להשפיע בצורה משמעותית על חלוקת המנדטים בין המפלגות, לחזק את אי האמון שלנו במוסדות השלטון ובכך להוות איום וסכנה על הדמוקרטיה". כותב להם איציק שמולי, סגן יושב הראש ומ"מ יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל.  

 

"תהא הצבעתכם אשר תהיה. חוסר הגעה לקלפי - אינו יכול להיחשב עוד כהצבעת מחאה. אני פונה אל כל אחת ואחד מכם, לכו להצביע ולהשפיע! זוהי זכותנו, אך לא פחות מכך – חובתנו", מפציר שמואלי בסטונדטים לממש את חובתם האזרחית.


זכות, אך לא פחות, חובה 

 

צניחה חופשית לעידוד ההצבעה

עדי פרייד ושרון הר-נוי, אלופות הארץ בצניחה חופשית מטעם "התאחדות התאחדות ישראלית לספורט תחרותי לא-אולימפי 'אילת'", אינן זקוקות למכתבי הבהרה. השתיים החליטו לצאת במבצע לעידוד ההצבעה בבחירות, וביצעו בשבוע שעבר צניחה חופשית משותפת כשהן אוחזות יחד בשלט: 'מי שמצביע משפיע'. "לטעמנו חשוב להעיר את מערכת הבחירות הרדומה הזו" אמרו הבנות, "יש יותר מדי אנשים שהחליטו שהם לא מצביעים מסיבות כאלה ואחרות. במדינה דמוקרטית, זוהי החובה וגם הזכות האזרחית של כולנו לבוא ולהצביע ובכך להשפיע". 

 

צניחה חופשית נגד צניחה במספר המצביעים  

 

"קודם קול"

גם רשת האינטרנט שוקקת בפעילויות לעידוד הצבעה. לדוגמא, "קודם קול", קמפיין סרטונים ויראלי שיניב שחם, במאי  ותסריטאי, יצר עם חבריו בהתנדבות, במטרה לפתח חשיבה ביקורתית יותר על פאסיביות אלקטורלית. "אחוזי ההצבעה הנמוכים שהיו בחירות הקודמות וצפויים אף לרדת באלו, מאוד מפחידים אותנו", מספר שחם. "זה קמפיין ללא שום גוף פוליטי או מסחרי מאחורינו, שמנסה להשתמש בשופר האינטרנט והוידאו כדי להגיע לכמה שיותר אזרחים", הוסיף.

 

"הסרטונים מנסים לגרום לאנשים להבין שאפשר למחות בהמון שיטות, אבל לא להצביע זאת האפשרות האחרונה", מסביר שחם בלהט. "סרטון אחד מראה אזרחים מצקצקים בלשונם בבית, זה בסדר לצקצק וכולנו מתלוננים על המצב, אבל גם לצקצק וגם לא להצביע? סרטון אחר תוהה 'לאן הולך הקול שלך? שוב אחרים יחליטו בשבילך', ואחד שמציג כיצד אנחנו מתלבטים כל הזמן בבחירות צרכניות שונות, אז כשיש לנו אפשרות לבחור במה שחשוב באמת, נוותר על האפשרות ונישאר בבית?" הוא תוהה. לצפייה בסרטוני "קודם קול!"  לחצו כאן .

 


מה המשמעות של אי- הצבעה? 

"לא הצבעת? סתום ת'פה!"

הרעיון הקריאטיבי מאחורי קמפיין האינטנרטי הבא נולד במקרה, כשאנשי "המכון הישראלי לדמוקרטיה" ניסו לפצח כיצד להעביר מסר לעידוד הצבעה ברשת. "שלום אסייג שנכנס לחדר, פשוט אמר 'לא הצבעתם סתמו ת'פה', וככה נולד הקמפיין", מסבירים אנשי המכון. הקמפיין עצמו כולל חמישה סרטונים בהם ישראלים ממגזרים שונים מקטרים על המצב, וכשהם מתחילים לתרץ מדוע לא הצביעו האמת מוטחת להם לפנים. לצפייה בסרטונים לחצו כאן .

 

גם "הנבחר": משחק ריאליטי אינטרנטי במסגרתו מודחים מדי יום חלק מהמתמודדים לכנסת, נוצר בכדי לעודד שיעור הצבעה גבוה יותר בבחירות הנוכחיות. המשחק פותח על ידי קבוצה א-פוליטית של סטודנטים מעורבים חברתית, המוטרדים מאחוז ההצבעה הנמוכים,ורשם כבר למעלה מ- 120 אלף הצבעות.  להשתתפות במשחק לחצו כאן .  

 

נסיון יצירתי נוסף להגברת המודעות לחשיבות ההצבעה בא לידי ביטוי באפליקציה "הישראלים הנעלמים". "כשאחוזי ההצבעה נמוכים קיים חשש כבד שמגזרים שלמים לא יזכו לייצוג בכנסת וייעלמו מהפה הפוליטית". מסבירים במכון הישרלי לדמוקרטיה, "מטרת האפליקציה להעביר לגולשים את המסר כשכדי להישאר בתמונה הישראלית הם חייבים להצביע". לצפייה ב"ישראלים הנעלמים" לחצו כאן.

 

הרמת כוסית "לחיי הדמוקרטיה הישראלית"

על רקע הסקרים המראים כי 64% מקרב אלה שהעידו כי לא יבואו להצביע הם צעירים בני 35 ומטה, יזם "המכון הישראלי לדמוקרטיה" קמפיין נרחב לעידוד הצבעה בקרב הצעירים. היום, ערב הבחירות, תתקיים בעשרות ברים בארץ "מסיבות הצבעה"- Drink & Vote, בה תושק כוסית באופן סימולטני "לחיי הדמוקרטיה הישראלית".

 

"אנחנו מנסים להציב אלטרנטיבה הרואה במעורבות ובהצבעה דבר חשוב ואופנתי ומקווה שנצליח בכך ולו במעט". מסביר איתי ליטמן דובר המכון, שאף קורא לבעלי ברים נוספים ברחבי הארץ, להצטרף לאירוע.

  • הרמת כוסית סימלוטנית לחיי הדמוקרטיה הישראלית תתקיים הערב (ב') בשעה 22:00 בדיוק. לרשימת הברים המלאה לחצו כאן  . 

 

"מתעוררים מהסרט-יוצאים להצביע"

נסיון נוסף לשלב הנאה והצבעה מציעים סינמטק ירושלים ותנועת "התעוררות" שיקיימו מחר (ג') הפניניג לעידוד ההצבעה. הירושלמים מוזמנים לסינמטק רק לאחר שמימושו את זכותם והצביעו. באירוע יוקרנו סרטים, יתקיימו מופעי סטנדט-אפ ויוקרנו על מסך ענק תוצאות המדגם, כולל מדגם מיוחד בנושא מעמד ירושלים בבחירות הארציות.

 


פעילות שטח, ONE VOICE

 

"פראיירים לא מצביעים. הם רק מקטרים"

עשרות פעילים מקבוצת המנהיגות הצעירה של תנועת "ONE VOICE" פקדו את הרחובות ומקומות בילוי של הצעירים בתל אביב, חיפה, באר שבע וירושלים, וחילקו חומרי הסברה במטרה לחזק את "הרוב המתון והדומם", כלשונם, ולנער את הצעירים מאדישותם: "אם אתה בוחר לא להצביע, מי שמרוויח הם הגורמים הקיצוניים שמקבלים יותר כוח על חשבונך", כך אמרו פעילי התנועה. 

 

"בהתחלה אנשים חשבו שאנחנו עוד מפלגה, והיינו צריכים להסביר שבאנו רק

 כדי לעודד אותם להצביע". מספר בן אנגל, חבר בקבוצת המנהיגות הצעירה של התנועה, חוויות מהשטח. "אנחנו שומעים הרבה דברים כמו: 'אני לא מאמין לאף אחד', 'כולם מושחתים, מה זה משנה'? 'בכל מקרה כל שנה שנתיים זה מתחלף'. אז אני מסביר להם: אנשים לא מצביעים, אין מפלגות עם כוח אלקטוראלי מספיק גדול, אין קואליציה יציבה, ולכן חוזרים לבחירות כל שנתיים בערך. אני שואל את הסקפטיים והמתוסכלים 'מה פה הביצה ומה התרנגולת'? בשלב הזה אני בדרך כלל זוכה לקשב ומתפתח דיאלוג".

 

 

חניכי "תנועת הצופים" יצאו אף הם יצאו בקמפיין חינוכי לעידוד הצבעה "בוחרים להשפיע. הצופים". במהלכו עברו 60 אלף חניכי הצופים פעילויות חינוכיות להטמעת חשיבות מימוש זכות ההצבעה. החניכים קיבלו לידיהם חומר הסברתי והתבקשו לשכנע את הוריהם ובעלי זכות בחירה נוספים להתחייב לממש את זכות ההצבעה בבחירות הקרובות. 

 

"גם אני בחרתי לבחור"

"10.2.09. גם אני בחרתי לבחור". זועקות חמש החולצות שנותרו ברשות בני גרעין רקיע, המשתייך לנוע"ם - תנועת הנוער של התנועה המסורתית בישראל, שארית הפליטה מעשרות חולצות שהפיקו הצעירים המקיימים שנת שירות בקיבוץ קטורה.

 

"נחרדנו לשמוע ש48% מגילאי 18-25 לא הולכים להצביע", מסבירה נועה לזר (18) שעיצבה את החולצות. "לא יכול להיות שפלח כל כך משמעותי מהחברה שלנו יהיה מנותק מההנהגה שלו", מוסיפה לזר. "הבנו שדיבורים לא יספיקו, והחלטנו להוציא חולצות שקוראות לאזרחי המדינה להצביע, לא חשוב עבור מי. העיקר לצאת מהאדישות ולהגיע לקלפיות".

 

אבל כשבני הגרעין ירדו עם החולצות לאילת, הם נתקלו באותם 48%. "הרבה מאוד אנשים אמרו לנו שהם לא מתכוונים ללכת לבחור", נזכרת לזר. "התחלנו לשכנע אותם, ועל הדרך גם למכור את החולצות. מכרנו כמעט את כולן ואת הרווחים מהמכירה נתרום לסיוע לניידות בעלי מוגבלויות לקלפיות". למען הסר ספק, בכדי להבטיח אפשרות לניידות נכים לקלפיות, מציעה "יד שרה" הסעות לקלפי בחינם, לאנשים המרותקים לכיסאות גלגלים. להזמנת נסיעה התקשרו 1-700-501-800.

 

  • מתלבטים במי לבחור? "המצפן" לשירותכם, לחצו כאן .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הביצה או התרנגולת?
צילום: רועי אסף
גם לצקצק וגם לא להצביע?
צילום: יניב שחם
בחירות צרכניות שונות, ומה עם בחירות לכנסת?
צילום: יניב שחם
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים