שתף קטע נבחר

אלטשולר שחם במו"מ עם אפריקה בית השקעות

גילעד אלטשולר ורן שחם מקיימים מגעים ראשוניים למיזוג עם בית ההשקעות שבבעלות אפריקה ישראל, שמנהל נכסים בהיקף של כמיליארד שקל

ראשי בית ההשקעות אלטשולר שחם לא מוותרים, וממשיכים לפעול כדי להוציא אל הפועל את תוכניות המיזוג שלהם. לאחר משא ומתן על מיזוג עם פריזמה (מהלך שלא צלח) וחתימת עסקה למיזוג עם קופות הגמל של פרפקט, ל"כלכליסט" נודע כי גילעד אלטשולר ורן שחם, המנכ"לים המשותפים של בית ההשקעות, מקיימים מגעים עם קבוצת אפריקה ישראל למיזוג הנכסים המנוהלים בבית ההשקעות שבבעלותה.

 

 

לפי הערכות, באפריקה ישראל הבינו שלניהול בית השקעות קטן אין יתרון ומעוניינים להשאיר רק את פעילות החיתום בה משתמשים להנפקות וגיוסים של כל קבוצת אפריקה. בנוסף משתמשים בקבוצה בשירותי חברת החיתום לביצוע רכישה חוזרת של מניות ואיגרות חוב, כפי שמתרחש בימים אלו באפריקה תעשיות (בהיקף של 60 מיליון שקל).

 

מחפשים מיזוג

באלטשולר שחם מחפשים זה זמן רב הזדמנויות מיזוג עם גופים נוספים בשוק ההון. בסוף דצמבר נחתמה עסקה בין אלטשולר שחם ובית ההשקעות פרפקט (שבבעלות דני ברנר, יאיר לוינשטיין וניר מלכה) למיזוג בין פעילויות הגמל והפנסיה של שתי החברות.

 

החברה הממוזגת תוחזק על ידי אלטשולר שחם (60%) ופרפקט שוקי הון (40%). לאחר המיזוג יעמוד היקף הנכסים המנוהלים של שתי החברות בתחום קופות הגמל על כ־7 מיליארד שקל. לאחרונה התקיימו גם מגעים (שלא הבשילו) למיזוג בין אלטשולר שחם לבית ההשקעות פריזמה, שבבעלות קרן מרקסטון, וכן בין אלטשולר שחם למגדל שוקי הון.

 

החלטה אסטרטגית

בית ההשקעות אלטשולר שחם מנהל כיום (לפני תוספת המיזוג עם פרפקט) נכסים בהיקף של כ־10 מיליארד שקל, מתוכם כ־5 מיליארד שקל בקופות גמל, כ־1.8 מיליארד שקל בקרנות נאמנות והיתר בניהול תיקים.

 

אפריקה בית השקעות התבסס על ארטרייד, חברת ניהול תיקים שניהלה קרנות נאמנות עבור בנק מזרחי טפחות, שאותה ייסד יורם הדר (שמכהן כיום כמנכ"ל אפריקה בית השקעות) עם מייקל דיוויס ומאיר עמיקם. אפריקה ישראל היתה לקוחה של ארטרייד, ובשלב מסוים קיבלה החלטה אסטרטגית להיכנס לתחום בתי ההשקעות.

 

לאחר רכישת 60% מארטרייד החליטו ראשי אפריקה בית השקעות לרכוש ממזרחי טפחות רק ארבע קרנות שחברת ארטרייד ניהלה עם היקף נכסים של כ־600 מיליון שקל. הסכום ששולם היה 22 מיליון שקל. באוגוסט 2007 רכשה אפריקה ישראל את ה־40% הנוספים בבית ההשקעות. במהלך התקופה ניהלה אפריקה ישראל משא ומתן לרכישת בית ההשקעות אי.בי.אי תמורת כ־500 מיליון שקל ומיזוגו לתוך אפריקה בית השקעות, אך רעיון זה לא צלח.

 

אולם, מאז שרכשה אפריקה את יתרת המניות פרץ משבר בשוק ההון, וממצב שבו נוהלו כ־3 מיליארד שקל, התכווץ היקף הנכסים המנוהלים לכמיליארד שקל. כיום יש לבית ההשקעות פעילות קרנות נאמנות, בהיקף הנכסים של כ־644 מיליון שקל, ופעילות ניהול תיקים של כ־400 מיליון שקל. לאחרונה הצליחו באפריקה בית השקעות להגדיל את היקף הנכסים המנוהלים לאור התוצאות שהם מציגים בענף קרנות הנאמנות.

 

בראיון שנתן יורם הדר, מנכ"ל אפריקה בית השקעות, ל"כלכליסט" בדצמבר 2008, הוא השיב לשאלה על האפשרות שלב לבייב, בעל השליטה בבית ההשקעות, ירצה למוכרו. "הכל יכול לקרות", אמר אז הדר, "אבל אני יודע שההחלטה האסטרטגית באפריקה היא להחזיק בית השקעות. אנחנו מאוד מעורבים ועוזרים להם. בית ההשקעות לא מהווה שום עול על אפריקה, אלא להפך, הוא רק עוזר לה. ההוכחה לכך היא ההנפקות המוצלחות שעשינו לאפריקה מתחילת השנה. רק לצורך פעילויות מהסוג הזה שווה להחזיק פה בית השקעות".

 

"המותג של אפריקה נפגע"

עוד אמר הדר כי "כשנכנסנו להקמת בית ההשקעות, התבססנו על המותג הזה, ואין ספק שהוא נפגע. אני מעריך שזו פגיעה זמנית ואפריקה תחזור למסלול. אף שבשנים הקרובות אנחנו ניפגע מזה, המותג 'אפריקה' יחזור להיות מוביל.

 

"אני מעריך שחלק מהפדיונות נבעו מתחושת אי־ביטחון שהיתה ללקוחות באשר למותג 'אפריקה', אבל נתח השוק שלנו מתחיל לגדול, וגם היועצים מבדילים בינינו לבין אפריקה כחברת נדל"ן. אנחנו מסוגלים לחיות שלוש־ארבע שנים בלי להזדקק לשום עזרה משום גורם, אך אין ספק שאנחנו רוצים וצריכים את אפריקה גם כמותג וגם כחברה־אם", אמר הדר.

 

מאלטשולר שחם נמסר כי מדובר על תהליך בדיקת היתכנות ראשוני בלבד. מאפריקה ישראל נמסר כי היא תדווח על מהלכיה העסקיים כשיהיה מה לדווח. 

פורסם לראשונה 08/02/2009 22:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים