שתף קטע נבחר

לוויין של נאס"א התרסק אל האוקיינוס

תקלה טכנית מנעה את היפרדות הלוויין OCO מטיל השיגור שלו, והשניים צללו אל מימי האוקיינוס ליד אנטארקטיקה

שיגור כושל לנאס"א. לוויין למדידת התחממות גלובלית והטיל שנשא אותו, נחתו באוקיינוס ליד אנטארקטיקה. הטיל טאורוס XL שוגר היום ב-12:00 (24 בפברואר) מבסיס "ונדנברג" שבקליפורניה. מטרת השיגור הייתה לשאת את הלוויין OCO למסלול סביב כדור הארץ, בשכבה העליונה של האטמוספרה. כמה דקות לאחר השיגור, אירעה תקלה בחופה שהגנה על הלוויין, והייתה אמורה להיפתח ולאפשר את היפרדות הלוויין מהטיל.

 

גורמים בנאס"א כבר הגיבו ואמרו כי תיפתח חקירה, על מנת לאתר הגורמים לתקלה. "נדמה שהיה לנו שיגור כושל" אמר ג'ורג' דילר, מגיש בתחנת הטלוויזיה של נאס"א. "או שהחופה לא נפרדה כלל מהטיל, או שהיא לא נפרדה כראוי. אנחנו עדיין מנסים לברר מה מידת הפגיעה בלוויין". התקלה בחופה הכבידה ככל הנראה על הטיל ומנעה בעדו מלהגיע לגובה שיועד לו, יותר מ-500 קילומטרים מעל הקרקע. החופה מנעה גם את היפרדות הלוויין וגרמה לו לצלול לאוקיינוס עם הטיל.

 

מטרת שיגורו של הלוויין OCO הייתה למדוד את רמת דו-תחמוצת הפחמן באטמוספרת כדור הארץ. מדעני נאס"א התעתדו להיעזר בנתונים שיאסוף OCO כדי להבין כיצד תרומת פעילות אנושית להצטברות של גז חממה זה באטמוספרה, ולחזות באמצעותו שינויים עתידיים בהתחממות כדור הארץ.

 

280 מיליון דולר השקיעה סוכנות החלל של ארה"ב בלוויין שהתרסק, וגורמים רבים בקהילה המדעית ובארגונים למען איכות הסביבה תלו בו תקוות גדולות. ל OCO הייתה יכולת לאסוף נותנים משמונה מיליון מדידות של הרכב האטמוספרה ולשגרם לכדור הארץ כל ששה-עשר יום. עתה, יאלצו מדענים הבודקים את השפעת פליטתו של דו-תחמוצת הפחמן אל האוויר, והארגונים הפועלים לצמצום הפעילות האנושית הגורמת לפליטתו, להסתפק בלוויין ששיגרה יפן למטרה דומה ב-24 בינואר.

 

התרסקות הלוויין החדש של נאס"א מתרחשת פחות משבועיים לאחר ההתנגשות בין לוויין התקשורת של חברת "אירידיום" לבין לוויין מושבת של צבא רוסיה. הפעם לא תגרום ההתנגשות לזיהום החלל, אך בהחלט מדובר במכה קשה עבור סוכנות החלל האמריקנית, שהצליחה לשמור על רקורד נקי מאז אסון קולומביה, ב-1 בפברואר 2003.

 

השיגור הכושל מגיע גם בתקופה בעייתית עבור נאס"א. ב-17 בינואר התפטר מנהל נאס"א, מייקל גריפין, בעקבות חילופי השלטון בוושינגטון. גריפין נחשב לאחראי העיקרי לשיקום סוכנות החלל לאחר אסון קולומביה והשבתת הטיסות שבאה בעקבותיו. התפטרותו יצרה אווירה של אי-וודאות בסוכנות, במיוחד על רקע חילופי השלטון והמשבר הכלכלי המתגבר.

 

כרגע, עת מתמודדים אנשי נאס"א עם כישלון ראשון בשש שנים, טרם מונה מחליף למייקל גריפין וטרם ברור לאיזה כיוון הולכת סוכנות החלל האמריקנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמייה של OCO. תקווה שהכזיבה
צילום: נאס"א
מומלצים