שתף קטע נבחר

מהפכה במס הקניה של מכוניות חדשות

משרד האוצר מחליף את מנגנון הפרס-קנס למכוניות נקיות או מזהמות במיוחד: החל ב-1 ביולי, יקבע מס הקניה על המכונית החדשה שלכם, לפי מידת הזיהום שהיא פולטת. המשמעות - מכוניות ידידותיות לסביבה יוזלו, מזהמות יתייקרו

רפורמת המיסוי הירוק עוברת רפורמה: מכוניות "ירוקות" ייהנו ממס קנייה מופחת - ומכוניות מזהמות יידרשו לשלם מס קנייה גבוה יותר. ל-ynet נודע כי אחד הצעדים המהותיים ברפורמת המיסוי הירוק, לפיו ייקבע מנגנון ייקור או הוזלת מכוניות בהתאם לרמת הזיהום שלהן, עבר שינוי מהותי: החל ב-1 ביולי ייקבע מס הקנייה של כל מכונית חדשה על-פי כמות המזהמים שהיא פולטת. זאת, בניגוד למנגנון שהוצע בתחילה, לפיו נקבע זיכוי או קנס שנגרעו או נוספו ישירות למחיר כל מכונית. הבשורות הטובות: המנגנון החדש קובע כי מכוניות "ירוקות" ייהנו מהטבת מיסוי גבוהה מכפי שתוכנן בתחילה. ויש עוד בשורות טובות: מחיר מכוניות מזהמות במיוחד, יעלה בשיעור גבוה מכפי שתוכנן בתחילה.

 

 

מס הקנייה ייקבע בהתאם למידת פליטת המזהמים של כל מכונית (צילום: עופר מאיר)

 

שינוי קטן אבל חשוב

כפי שפורסם בעבר ב-ynet, בסוף הרבעון השני של השנה אמורים משרדי הממשלה, בהובלת רשות המסים, להתחיל ביישום רפורמת "מיסוי ירוק". הרפורמה, שאושרה במסגרת החלטת ממשלה בתחילת 2008, קובעת מספר צעדים שנועדו לעודד את הנהגים הישראלים לרכוש מכוניות שפולטות כמות מופחתת של מזהמים.

 

במסגרת התוכנית המקורית - שגובשה על-ידי ועדה בין-משרדית בראשות סמנכ"ל בכיר ברשות המסים, בועז סופר - נקבע מנגנון "פרס-קנס": מחיר מכוניות שפולטות כמות נמוכה של מזהמים אמור היה לרדת בהתאם למספר "מדרגות" קבועות מראש, כאשר ההטבה נעה בין 1,000 שקל ל-6,000 שקל. מנגד, מנגנון ה"קנס" קבע כי מחיר מכוניות מזהמות יעלה - גם כן בהתאם ל"מדרגות" קבועות מראש - כאשר הקנס המרבי הוא 15,000 שקל. ראוי להזכיר כי המנגנון מבוסס על "מדד ירוק" - נוסחה המחשבת את מידת פליטת המזהמים של כל מכונית.

 

אולם, בגלל בעיה שהתעוררה במהלך הכנת התקנות, החליטה רשות המסים לשנות את המנגון. לפי השיטה החדשה שגיבשה הרשות, מכוניות ידידותיות לסביבה - הפולטות כמות נמוכה של מזהמים - ייהנו ממס קנייה מופחת. לעומתן, על מכוניות מזהמות יושת מס קנייה גבוה יותר. ובמלים פשוטות: במקום הפחתה (זיכוי) או העלאה (קנס) של המחיר, הוחלט לשנות את שיעור מס הקניה. כך למשל, במקום לקבל זיכוי בגובה כמה אלפי שקלים, שיופחת ישירות מהמחיר לצרכן, הוחלט כי על מכוניות ידידותיות לסביבה יוטל שיעור מס קנייה נמוך מזה הנהוג כיום - כלומר, פחות מ-75%, ובהתאם לכמות המזהמים. מנגד, למכוניות מזהמות ייקבע מס קנייה של עד כ-90%.

 

את טבלת המיסוי המדויקת, המחושבת בהתאם לרמת הזיהום, תפרסם רשות המסים בשלב מאוחר יותר. כדאי גם להבהיר כי על-פי הערכות, ההשפעה על המחיר הסופי לצרכן תהיה דומה לזו של מנגנון הקנס-פרס, וזאת למעט במקרים של מכוניות מזהמות או "נקיות" במיוחד. מקורות באוצר מבהירים כי נטל המס הכולל לא ישתנה משמעותית, ואילו המס האפקטיבי ישתנה בהתאם לחישוב הזיהום: "יקר ומזהם, זול ונקי". כתוצאה משינוי המנגנון, מכוניות הפולטות כמות נמוכה במיוחד של זיהום, יוזלו יותר מכפי שתוכנן בתחילה. מנגד, מכוניות מזהמות במיוחד, יתייקרו יותר מכפי שתוכנן. 

 

יש לציין כי השלב הראשון של רפורמת מיסוי ירוק החל כבר בתחילת השנה: החל ב-1 בינואר, מחוייבות יבואניות הרכב להעביר למשרד התחבורה דיווח מדויק על מידת פליטת המזהמים של כל מכונית המשווקת בישראל. עם זאת, המשך יישום הרפורמה דורש את חתימתו של שר האוצר החדש, שייכנס לתפקידו רק לאחר הקמת ממשלה חדשה.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ועדת מיסוי ירוק, בועז סופר
ראש ועדת מיסוי ירוק, בועז סופר
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים