שתף קטע נבחר

שטייניץ: המצב הכלכלי הוא מצב חירום לאומי

הכנסת דנה בהצעה להעביר תקציב דו-שנתי ולהאריך את המועד המותר לאישור התקציב. שר האוצר לשעבר: במצב חוסר הוודאות הנוכחי אין אפשרות לגבש תקציב דו-שנתי. שטייניץ לאופוזיציה: גלו ממלכתיות, רוב מכריע של מומחים תומך בהצעה

מליאת הכנסת התכנסה הבוקר (ב') למושב פגרה מיוחד, לאישור הצעתו של שר האוצר, יובל שטייניץ, להעביר תקציב דו-שנתי ל-2009 ו-2010. שטייניץ הציע לתקן את החוק בהוראת שעה, שתאריך את לוח הזמנים לאישור התקציב הדו-שנתי מ-45 יום בחוק הקיים ל-106 יום עד מחצית יולי. שר האוצר שטייניץ הגן בדיון על הצעתו להגיש תקציב דו-שנתי, וטען כי היא גובשה לאחר התייעצויות עם מומחים רבים שרובם הביעו את תמיכתם, בשל משבר החירום הכלכלי.

 

בכנסת צפוי רוב לאישור התיקון בחוק, על פי התחייבות מוקדמת של סיעות הקואליציה בהסכמים שחתמו על הליכוד, למרות ההתנגדויות הצפויות גם מחברים בסיעת העבודה שבקואליציה.

 

הכנסת צפויה לאשר את התיקון בחוק בקריאה ראשונה, ומיד לאחר מכן תועבר ההצעה לדיון ולהצבעה בוועדת הכספים ולהצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. בשל ההסתייגויות הרבות - הדיונים וההצבעות עלולים להימשך עד לשעת ערב מאוחרת.

 

בר-און: זו דריסת המיעוט

במהלך הדיון הביע שר האוצר לשעבר, רוני בר-און (קדימה) התנגדות לתיקון החוק וטען כי "כל התהליך הזה הוא ניצול ציני של קוניונקטורה (צירוף נסיבות. צ.ל.) לדריסת המיעוט".

 

"מה שנעשה ומה שעומד להיעשות כאן הוא דבר חסר תקדים גם במהות שלו. הדרך שבה מבקשת הממשלה היום בבליץ, לשנות חוק יסוד ולקבל ארכה נוספת של למעלה מ-100 ימים, פגום, בשלושה נדבכים: א. פרוצדוראלי, ב. מהותי. ג. הבעייתי יותר מכל הוא הנדבך החוקתי".

 

בר-און הוסיף, כי בחוסר הוודאות הנוכחי, אין אפשרות לגבש תקציב דו-שנתי: "אין דרך במצב אי הוודאות של היום להניח ולו הנחה אחת מקצועית מקרו כלכלית שתאפשר בניית תקציב, כל מי שעיניו בראשו יודע שבלתי אפשר להניח כעת הנחות שהן בבסיס בניית התקציב".

 

עוד אמר בר-און, כי "כשקבע המחוקק שבאין תקציב ממשלה נכנסת חייבת תוך 45 יום להציג תקציב - הוא לקח בחשבון את פרק הזמן הזה. ב-2006 זה היה המצב ואנחנו מהרגע שייצבנו את הממשלה תוך פחות מ-45 ימים הבאנו תקציב שהיו בו דברים מאוד חדשניים".

 

שטייניץ לאופוזיציה: גלו ממלכתיות

שר האוצר שטייניץ אמר בתגובה, כי "מצב החירום הכלכלי הוא מצב חירום לאומי שמחייב את האופוזיציה לגלות ממלכתיות. אני פונה אל הגב' ציפי ליבני ואל האופוזיציה לגלות ממלכתיות בעניין החשוב והחיוני הזה... זה מצב שמחייב לצאת למלחמת מגן כלכלית לבלימת המיתון והאבטלה ולבניית הנדבכים לצמיחה".

 

"לא היה על דעתנו לזלזל בכנסת", אמר שטייניץ. "אנחנו מקבלים לידינו כממשלה, כלכלה במשבר. המשבר הזה הוא משבר מיובא - הוא לא תוצרת כחול לבן. אבל עדיין הוא אחד המשברים החמורים ביותר בכלכלה העולמית, אסור לטמון את הראש בחול".

 

עוד אמר שטייניץ בדיון: "לא קרה בתולדות ישראל שביום ששר האוצר נכנס לתפקידו, הוא מקבל דיווח על גירעון של 40 מיליארד שקלים, רובו המכריע הוא תוצר מחוץ לישראל. המצב מחייב את המערכת הפרלמנטרית לגלות גמישות".

 

שטייניץ התייחס בדבריו לטענות נגד הארכת מועד הגשת התקציב: "אכן קבע המחוקק 45 יום. אבל כל תפקידה של הכנסת הוא לחוקק חוקים ואין לך כמעט חוק שמחוקק בבית הזה שלא משנה חוק קודם". 

 

שר האוצר: זה מהלך שמכבד את הכנסת

השר התייחס לדברי בר-און על אישור התקציב תוך 45 יום לאחר כינון הממשלה הקודמת, ואמר: "הממשלה הקודמת הייתה ממשלת המשך. היא נכנסה לתפקידה בתקופה של שגשוג כלכלי".

 

"אנחנו צריכים לצאת מיד למלחמת מגן על כלכלת ישראל. לבלימת המיתון, האבטלה... אחד השיקולים ל-106 ימים הוא לאפשר לכנסת לדון בתקציב, להתווכח עליו, להעיר, לתקן. אם היינו נשארים במסגרת 45 ימים היו נשארים לכנסת 8-7 ימים - פחות מ-20 ימי עבודה. זה רציני?".

 

לדברי שטייניץ, "המהלך הזה הוא מהלך שמכבד את הכנסת, אנחנו לא מבצעים מחטף. אנחנו מאפשרים גם לעצמנו את הזמן הנדרש. הוא עדיין זמן קצר ביותר, אבל גם לכנסת את הזמן המגיע לה. כדי שתוכל ללמוד ולאשר את התקציב".

 

בנוגע לטענות נגד הגשת תקציב דו-שנתי אמר שטייניץ: "שמענו במהלך חודש וחצי עשרות אם לא מאות מומחים וקיבלנו החלטה מושכלת". שר האוצר הודה, כי "יש מקצת מהמומחים שחולקים על הסוגיה של תקציב דו-שנתי. זו דעה לגיטמית. אבל יש רוב מכריע של מומחים הסבור שבמצב המיוחד שנוצר זה הרע במיעוטו, אין ברירה ואין מוצא אחר מהמהלך הזה. זה המינימום של המינימום שיאפשר לנו תקציב ראוי ותוכנית כלכלית ראויה שיאפשרו לנו להתמודד עם המשבר".

 

שטייניץ הדגיש, כי גם "באוצר יש גם רוב מכריע שסבור כי אין מוצא אחר במצב שנוצר... האם נכון יותר היה להניח בשנה וחצי הקרובות שני תקציבים עם שתי תוכניות כלכליות? יש האומרים שצריך גמישות - אבל חשובה לא פחות ואולי יותר היציבות".

 

בתום דברי שר האוצר, שאל אותו בר-און אם קיבל אישור לתוכנית מיו"ר ההסתדרות, עופר עיני. שטייניץ השיב: "לא ביקשתי רשות מאיש, אבל אעשה כל מאמץ להתייעץ עם משרדי הממשלה, בנק ישראל, המעסיקים והעובדים".

 

איציק: בריונות פרלמנטרית

ח"כ דליה איציק (קדימה) אמרה בדיון: "אני מאוד מצטערת שיו"ר הכנסת אישר את היום הזה.המעשה הזה מייתר את הכנסת. אני לא זוכרת בריונות פרלמנטרית מהסוג הזה. אין לזה קשר לא לאופוזיציה ולא לקואליציה".

 

יו"ר מרצ, חבר הכנסת חיים אורון, אמר: "הם צריכים תקציב רב-שנתי רק בשביל דבר אחד - בשביל למנוע מהכנסת להתערב על פי חוק במה שיקרה פה בשנתיים הקרובות". לדברי אורון, "אתם אונסים את הכנסת, כי אתם פוחדים לשבת מול ליצמן ומול אלי ישי ולשבת מול ברק בוועדת תקציב".

 

ח"כ עמיר פרץ (העבודה) אמר: "כאשר שמעתי את טיעוני שר האוצר, קשה להאמין שאפשר להשתמש בנימוקים טכניים כדי להתמודד עם סוגיות כ"כ קשות. זה כמו להגיד לפצוע: 'חכה, אתה מדמם אבל אנחנו נעשה לך תוכנית שיקום. חכה שנה, שנה וחצי עם הדימום'".

 

יו"ר האופוזיציה: רמיסת כל קריטריון פיקוח

יו"ר האופוזיציה ויו"ר קדימה, ציפי לבני, תקפה גם היא היום בפתח ישיבת סיעת קדימה את ההצעה להעברת תקציב דו-שנתי ולהאריך את המועד המותר לאישור התקציב הנוכחי. לדבריה, "הדיון הראשון שמובא היום לכנסת הוא רמיסת כל קריטריון שקשור לפיקוח על הממשלה, לכבודה ולדרכי עבודתה של הכנסת". לדברי לבני, "לא מדובר בעניין טכני. על פי חוקי יסוד בישראל, ממשלה לאחר היבחרה צריכה להגיש תקציב, ואם לא - היא נופלת".

 

לדבריה, "ממשלת נתניהו מבקשת להאריך לעצמה את המועד להגשת התקציב באמצע משבר כלכלי חריף, ובמקום להגיש תקציב להתגייס ולעשות זאת ברמה מיידית - לתת מענה למשבר הכלכלי - מה שאנחנו רואים היום זה אורכה של עוד מספר חודשים עד שיגישו תקציב מתאים, ובנתיים אנחנו חיים על פי תקציבים מן העבר, דבר שאינו ראוי".

 

"הדבר השני - גם כן אין בו קשר לאיזו מציאות כלכלית - ממשלת נתניהו מבקשת לעצמה עוד הישרדות נוספת ולכן לראשונה בישראל מבקשים להגיש תקציב לשנתיים, במצב של אי וודאות מוחלט, אין מומחה שיכול היום לבוא ולהגיד מה יהיה המצב הכלכלי לקראת תקציב 2010, ובכל זאת - לצרכי הישרדות בלבד - הם מגישים תקציב לשנתיים", אמרה לבני.

 

"הדבר הזה, גם ברמה החוקתית וגם ברמה הציבורית - הוא בלתי נסבל", אמרה לבני, והבטיחה כי "אנחנו כאופוזיציה לוחמת נמשיך ונעשה את הדבר הנכון".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בר-און
צילום: גיל יוחנן
שטייניץ: מלחמת מגן על הכלכלה
צילום: דודי ועקנין
איציק: בריונות
צילום: דודי ועקנין
מומלצים