שתף קטע נבחר

אושרה בקריאה ראשונה הגשת תקציב דו-שנתי

המליאה אישרה בקריאה ראשונה את תיקון החוק בהוראת שעה, לפיו יוגש תקציב דו-שנתי ויוארך לוח הזמנים המותר לאישור התקציב. 64 ח"כים תמכו ו-42 התנגדו. שני שרים נעדרו מההצבעה: סילבן שלום ואלי ישי, וכן חמשת "מורדי" העבודה

מליאת הכנסת אישרה אחר הצהרים (ב') בקריאה ראשונה את הצעתו של שר האוצר, יובל שטייניץ, להעביר תקציב דו-שנתי ל-2009 ו-2010. 64 ח"כים הצביעו בעד ההצעה ו-42 התנגדו לה. שני שרים נעדרו מההצבעה: סילבן שלום ואלי ישי, וכן חמשת חברי העבודה "המורדים", איתן כבל, שלי יחימוביץ', אופיר פינס, עמיר פרץ ויולי תמיר.

 

הכנסת אישרה לתקן את החוק בהוראת שעה, שתאריך את לוח הזמנים לאישור התקציב הדו-שנתי מ-45 יום בחוק הקיים ל-106 יום עד מחצית יולי. ההצעה זכתה לרוב בכנסת, בהתאם להתחייבות מוקדמת של סיעות הקואליציה בהסכמים שחתמו על הליכוד.

 

במהלך הדיון יצאו חברי האופוזיציה נגד התוכנית, אולם שר האוצר שטייניץ הגן על הצעתו להגיש תקציב דו-שנתי, וטען כי היא גובשה לאחר התייעצויות עם מומחים רבים שרובם הביעו את תמיכתם, בשל משבר החירום הכלכלי. 

 

בעקבות האישור בקריאה ראשונה תועבר ההצעה לדיון ולהצבעה בוועדת הכספים ולהצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. בשל ההסתייגויות הרבות - הדיונים וההצבעות עלולים להימשך עד לשעת ערב מאוחרת.

 

בר-און: זו דריסת המיעוט

במהלך הדיון הביע שר האוצר לשעבר, רוני בר-און (קדימה) התנגדות לתיקון החוק וטען כי "כל התהליך הזה הוא ניצול ציני של קוניונקטורה (צירוף נסיבות. צ.ל.) פוליטית לדריסת המיעוט".

 

"מה שנעשה ומה שעומד להיעשות כאן הוא דבר חסר תקדים גם במהות שלו. הדרך שבה מבקשת הממשלה היום בבליץ, לשנות חוק יסוד ולקבל ארכה נוספת של למעלה מ-100 ימים, פגום, בשלושה נדבכים: א. פרוצדוראלי, ב. מהותי. ג. הבעייתי יותר מכל הוא הנדבך החוקתי".

 

בר-און הוסיף, כי בחוסר הוודאות הנוכחי, אין אפשרות לגבש תקציב דו-שנתי: "אין דרך במצב אי הוודאות של היום להניח ולו הנחה אחת מקצועית מקרו כלכלית שתאפשר בניית תקציב, כל מי שעיניו בראשו יודע שבלתי אפשר להניח כעת הנחות שהן בבסיס בניית התקציב".

 

שטייניץ: מצב החירום הכלכלי הוא מצב חירום לאומי 

שר האוצר שטייניץ אמר בתגובה, כי "מצב החירום הכלכלי הוא מצב חירום לאומי שמחייב את האופוזיציה לגלות ממלכתיות. אני פונה אל הגב' ציפי ליבני ואל האופוזיציה לגלות ממלכתיות בעניין החשוב והחיוני הזה... זה מצב שמחייב לצאת למלחמת מגן כלכלית לבלימת המיתון והאבטלה ולבניית הנדבכים לצמיחה".

  

שטייניץ התייחס בדבריו לטענות נגד הארכת מועד הגשת התקציב: "אכן קבע המחוקק 45 יום. אבל כל תפקידה של הכנסת הוא לחוקק חוקים ואין לך כמעט חוק שמחוקק בבית הזה שלא משנה חוק קודם. אחד השיקולים ל-106 ימים הוא לאפשר לכנסת לדון בתקציב, להתווכח עליו, להעיר, לתקן. אם היינו נשארים במסגרת 45 ימים היו נשארים לכנסת 8-7 ימים - פחות מ-20 ימי עבודה. זה רציני?". 

 

לדברי שטייניץ, "המהלך הזה הוא מהלך שמכבד את הכנסת, אנחנו לא מבצעים מחטף. אנחנו מאפשרים גם לעצמנו את הזמן הנדרש. הוא עדיין זמן קצר ביותר, אבל גם לכנסת את הזמן המגיע לה. כדי שתוכל ללמוד ולאשר את התקציב". 

 

בנוגע לטענות נגד הגשת תקציב דו-שנתי אמר שטייניץ: "שמענו במהלך חודש וחצי עשרות אם לא מאות מומחים וקיבלנו החלטה מושכלת". שר האוצר הודה, כי "יש מקצת מהמומחים שחולקים על הסוגיה של תקציב דו-שנתי. זו דעה לגיטמית. אבל יש רוב מכריע של מומחים הסבור שבמצב המיוחד שנוצר זה הרע במיעוטו, אין ברירה ואין מוצא אחר מהמהלך הזה. זה המינימום של המינימום שיאפשר לנו תקציב ראוי ותוכנית כלכלית ראויה שיאפשרו לנו להתמודד עם המשבר".

 

שטייניץ הדגיש, כי גם "באוצר יש גם רוב מכריע שסבור כי אין מוצא אחר במצב שנוצר... האם נכון יותר היה להניח בשנה וחצי הקרובות שני תקציבים עם שתי תוכניות כלכליות? יש האומרים שצריך גמישות - אבל חשובה לא פחות ואולי יותר היציבות".

 

בתום דברי שר האוצר, שאל אותו בר-און אם קיבל אישור לתוכנית מיו"ר ההסתדרות, עופר עיני. שטייניץ השיב: "לא ביקשתי רשות מאיש, אבל אעשה כל מאמץ להתייעץ עם משרדי הממשלה, בנק ישראל, המעסיקים והעובדים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר שטייניץ
צילום: דודי ועקנין
מומלצים