שתף קטע נבחר

לאחר 4 חודשי ירידות: מדד מרס עלה ב-0.5%

מדד המחירים לצרכן לחודש מרס הכה את התחזיות, שציפו לעלייה של עד 0.2%. בין הסעיפים שהקפיצו את המחירים: הירקות והפירות שעלו ב-3.6% והדיור שהתייקר ב-1.6%. במהלך 12 החודשים האחרונים הסתכמה עליית המחירים ב-3.6%

לאחר ארבעה חודשים של ירידת מחירים בצל המיתון - עלה מדד מרס 2009 ב-0.5% לעומת חודש פברואר. כך פרסמה היום (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המדד הפתיע את ההערכות המוקדמות, שנעו בין יציבות ללא שינוי - לבין עליית מחירים של 0.2%. מתחילת השנה ירד המדד ב-0.1%, על רקע העלייה באבטלה, צמצום הייצור וצמצום הביקושים.

 

עליות נרשמו בעיקר בסעיפי הירקות והפירות (3.6%), הדיור (1.6%), התחבורה (0.5%) והמזון (0.4%). לעומתם ירד במיוחד סעיף ההלבשה וההנעלה (3.9%).

 

ב-12 החודשים האחרונים (מרס 2009 לעומת מרס 2008) עמדה האינפלציה על 3.6%. בכך עלתה התייקרות המחירים מעל יעד האינפלציה של בנק ישראל, העומד על 1%-3%. מפרסומי בנק ישראל בחודש מרס עולה כי בשוק ההון מעריכים שהאינפלציה ב-12 החודשים הבאים תעמוד על 0.6%, כשהבנקים ובתי ההשקעות חוזים שעליית המחירים באותה תקופה תסתכם ב- 0.7%.

 

מדד המחירים לצרכן מייצג את קצב התקדמות האינפלציה - עליית המחירים, והוא משפיע על כל מה ש"צמוד למדד": משכנתאות צמודות, תוכניות חיסכון או שכר דירה. כשהוא עולה או יורד מתעדכנים המחירים בענפים אלה בהתאם לגובה השינוי. כמו כן, הוא מהווה מדד לחופש הפעולה של בנק ישראל בבואו לקבוע את גובה הריבית במשק.


 

כשקצב עליית המחירים איטי, או כשהמחירים במגמת ירידה (דיפלציה), יכול בנק ישראל להוריד את הריבית במשק על מנת לעודד את הצמיחה - מבלי להסתכן באינפלציה גבוהה. עם זאת, הריבית הנוכחית במשק, לאחר קיצוצים חוזרים ונשנים של בנק ישראל, לא רחוקה מ-0% ועדיין לא ניכרת הוזלת האשראי על ידי הבנקים, כך שכלי זה איבד את האפקטיביות שלו בעידוד השווקים. זו גם הסיבה שרוב האנליסטים מאמינים שהנגיד יותיר את הריבית ללא שינוי בסוף החודש, וימשיך להתמקד בתמיכה במשק, דרך ההתערבות בשוק האג"ח הממשלתיות.

 

תחזיות האנליסטים טרם פרסום המדד

כלכלן המאקרו בכלל פיננסים, אורי גרינפלד, העריך שהמדד יצביע על עליית מחירים של 0.2%. הכלכלנית הראשית בבית ההשקעות אי.בי.אי, איילת ניר, העריכה שמדד מרס יעלה ב-0.2% עם נטייה ל-0.3%. מנהל תחום ניהול תיקים בגאון בית השקעות, צחי לייבוביץ', העריך שהמדד ינוע בין 0% ל-0.2%, והכלכלן הראשי במגדל שוקי הון, יוסי שווימר, העריך כי שמדד מרס יעלה ב-0.1%.

 

לעומתם, הכלכלן הראשי במיטב, רון אייכל, העריך שהמדד במרס יוותר ללא שינוי, וכך גם בישיר בית השקעות. בישיר העריכו שהוזלת ההנעלה וההלבשה, בשל המעבר לקולקציית הקיץ שמתחילה באפריל ובשל המיתון תתקזז עם עם העלייה בסעיף הדיור והתחזקות הדולר.

 

"אין לראות בעלייה את תחילת התחזקות המשק"

בתגובה לנתונים אמר יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אור יהודאי, כי "למרות המדד הגבוה יחסית, מצב המשק והגידול באבטלה יתמכו באינפלציה נמוכה, והאינפלציה צפויה להסתכם השנה ב-1% בלבד". 

 

יהודאי קרא לממשלת ישראל להתגייס לטיפול במשבר הכלכלי, וציין כי מחנק האשראי של המגזר העסקי עדיין לא זוכה לטיפול אפקטיבי. "הן בנק ישראל והן ממשלת ישראל צריכים למקד פעילות על מנת להקל מהותית באופן מהיר על מצוקת מחנק האשראי ממנה סובל המגזר העסקי , זאת במטרה למנוע את המשך הגידול באבטלה ולעודד צמיחה".

 

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר בתגובה: "אסור בשלב זה לטעות בעליית המדד ברמה בלתי צפויה של 0.5%, שכן היא מושפעת בחלקה מעליית מחירים עונתית. עלייה זו עדיין לא משקפת גידול בצריכה ואין לראות בה את תחילתו של התחזקות המשק.

 

"יחד עם זאת, יש להתחשב בעובדה כי במהלך 12 החודשים האחרונים הסתכמה עליית המחירים ב-3.6%, המהווה איתות ברור לבנק ישראל שלא להפחית את שיעור הריבית, שכן להפחתה זו אין כרגע תועלת אמיתית והיא תהווה פגיעה מיותרת בציבור החוסכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מבצעי סוף עונה?
צילום: ירון ברנר
מומלצים