שתף קטע נבחר

ישראל על דרבן 2: "אנו עומדים בפני ניצחון גדול"

שגריר ישראל בז'נבה, רוני לשנו-יער, אומר כי "לא יתפלא" אם בעקבות ארה"ב, אוסטרליה, הולנד ואיטליה, יודיעו מדינות נוספות על החרמת ועידת "דרבן 2" של האו"ם בז'נבה, שצפויה לאשרר את ההודעה האנטישמית מהוועידה הראשונה

"לוועידת האו"ם אין תוקף מוסרי, לאחר שמדינות חשובות החליטו לפרוש ממנה" - כך אמר היום (א') ל-ynet שגריר ישראל במוסדות האו"ם בז'נבה, רוני לשנו-יער, ערב פתיחתה של ועידת האו"ם לגזענות בעיר מחר. לשנו יער מעריך כי מדינות נוספות יחרימו את הוועידה, וכי הדבר יהווה "ניצחון גדול" לישראל, שעמדה על שלה ולא התפשרה.

 

הוועידה מוכרת כ"ועידת דרבן 2", על שם הוועידה הראשונה שנערכה ב-2001 בדרבן שבדרום אפריקה, ובה התקבלה החלטה המקבילה בין הציונות לגזענות. האו"ם תכנן לקיים את הוועידה השנה כדי לנסות ולסייע בהחלמת הפצעים שיצרה הוועידה הקודמת, שממנה פרשו ישראל וארה"ב, אולם כבר במהלך הכנות התברר כי היא הוועידה צפויה לאשרר את ההחלטה האנטישמית מ-2001.

 

נציגי המדינות המשתתפות מתחילים כבר לזרום לז'נבה, והערב צפוי להגיע אחד מ"כוכביה", נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, שהספיק לאיים טרם צאתו כי ארצו היא כמו "רכבת ללא מעצורים". בעיר נערכו היום כמה הפגנות סביב הוועידה, בהן גם הפגנה אנטי-ישראלית קטנה.


"צדק ושלום לכול" - מפגינים בז'נבה ערב פתיחת הוועידה (צילום: רויטרס)

 

ביממה האחרונה החל גל פרישות של מדינות מהוועידה. לאחר שישראל וקנדה הודיעו על פרישה מהוועידה כבר בשנה שעברה ואיטליה עשתה כן בחודש שעבר, הודיעה אמש גם ארצות-הברית על החרמת הוועידה, ובעקבותיה עשו זאת בזו אחר זו גם הולנד ואוסטרליה.

 

"העולם המודרני מורכב מ-193 מדינות, ש-192 מהן חברות באו"ם", מסביר לשנו יער. "גם אם ארבע מדינות יפרשו מהוועידה הזאת היא תתקיים - וכנראה שתתקיים שגם אם יפרשו ממנה 50 מדינות. לא זו הבעיה. הבעיה היא התוקף המוסרי של הוועידה הזאת. ברגע שארה"ב, קנדה, אוסטרליה וישראל מחליטות לפרוש - ואני מקווה שעוד כמה יילכו בדרכן - זה אומר יותר מאשר מי שנשאר בוועידה. אני גם לא אתפלא אם יהיו עוד מדינות שיפרשו עוד לפני שתחל הוועידה".

 

הוא מזכיר בהקשר זה שמדינות אירופה עדיין לא הגיעו להחלטה סופית אם להשתתף. הערב מכנסת צ'כיה, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, פגישה של נציגי חברות האיחוד כדי להגיע להחלטה בעניין.

 

ישראל מוזכרת רק פעם אחת, בעקיפין

רבים בישראל בחרו להדגיש את העובדה שהוועידה תיפתח דווקא בערב יום השואה. "זה צירוף מקרים", מציין לשנו-יער, "ואם אנחנו מחפשים סמליות, מחר גם יחול יום ההולדת של היטלר. סמלי שהאישיות הבולטת ביותר שתגיע לכאן תהיה אחמדי-נג'אד, שהוא מכחיש שואה מדופלם. יותר מהכול, אני חושב שהוועידה הזאת מעידה על הדיפלומטיה האו"מית, שהיא שיקוף של העולם, ולא תמיד השיקוף הזה נעים לעין. זה שיקוף של גושים ומספרים, ובאסיפת האו"ם גוש המדינות שאליו אנחנו משתייכים, מדינות המערב, נמצא תמיד במיעוט, ולכן אנחנו צריכים להסתפק בניצחונות קטנים ובפשרות. בדרבן 2 לא התפשרנו - ולכן אנחנו עומדים להשיג ניצחון גדול".

 

לטענת לשנו-יער, לניצחון שנחלה ישראל ישנן כמה זוויות. "ראשית, איך ייראה מסמך הסיכום של הוועידה. כמו שהוא נראה ברגע זה, ישראל יכולה לרשום לעצמה הישג נאה כי היא לא מוזכרת אף פעם במישרין אלא רק פעם אחת בעקיפין. אנחנו אמנם לא אוהבים את האזכור, אבל זה טקסט יותר טוב מזה שאומץ בדרבן ב-2001. שנית, מדינות חשובות החליטו להחרים את הוועידה עוד בטרם פתיחתה. שלישית, אני מקווה שהאווירה בז'נבה תהיה רגועה יותר מאשר ב-2001, וגם לפי זה נבחן את הוועידה הזאת. אלה המבחנים העיקריים".

 

ומה לגבי אשרור הטקסט המסכם של הוועידה ב-2001? "זו הנקודה שרמזתי עליה קודם, האזכור העקיף", הוא אומר. "העובדה שהטקסט בז'נבה מאשרר את נוסח הסיכום של דרבן 1 היתה הסיבה שגרמה לישראל ולמדינות נוספות להימנע מהשתתפות. צריך לזכור שדברים יכולים להשתנות, ועד הרגע האחרון יכולים להיות שינויים. אבל מצד שני צריך להיות מציאותיים: אי אפשר גם להיות בחוץ וגם להשפיע על מה שקורה בפנים". לכן, הוא מודה, יש חשש לנוסח סיכום גרוע עוד יותר - "אבל בכל הקשור למסמכים שכאלה, השאלה העולה היא מה התוקף המוסרי שלהם. אם מדינות חשובות כמו ארה"ב לא נמצאות בפורום שקיבל את ההחלטה, אין לה תוקף מוסרי. הרי באו"ם מתקבלים סוגים שונים של מסמכים מתוקף הרוב האוטומטי של המדינות העוינות את ישראל".

 

מגזימים לגבי פגישת אחמדי-נג'אד עם נשיא שוויץ

השבוע נודע כי נשיא איראן צפוי להיפגש בשולי הוועידה עם נשיא שווייץ, והדבר עורר ביקורת נוקבת בישראל כלפי שוויץ. "אני חושב שאנחנו עושים מהפגישה הזאת יותר ממה שהיא באמת", מצנן לשנו-יער את ההתלהבות. "אחמדי-נג'אד מגיע לז'נבה כמו כל אישיות מדינית המגיעה לאירוע של האו"ם, והוא לא זקוק לאישור רשמי. גם לאסיפת האו"ם בניו יורק בספטמבר הוא הגיע. עדיין לא ברור לי לחלוטין מה יהיה אופי הפגישה בינו לבין נשיא שוויץ; ייתכן שהיא תיערך במסגרת ארוחה שהנשיא עורך לכל האורחים הרשמיים של הוועידה. מצער אותי שהארוחה הזאת מתקיימת - הרי נשיא ארה"ב לא עורך סעודה רשמית לכל המנהיגים המגיעים לעצרת האו"ם. לנוכח התזמון, ערב יום השואה, ולאור אופיו של האורח, הייתי מצפה ששוויץ - שהיא ידידה של ישראל - תימנע מלכבד כך את הנשיא האיראני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בז'נבה, היום
צילום: רויטרס
"הילחמו בגזענות"
צילום: רויטרס
מומלצים