שתף קטע נבחר

חשיפה: כמות סוכר עצומה בדגני בוקר של "תלמה"

מקפידים לקרוא את הערכים התזונתיים על גבי דגני הבוקר שאתם קונים? אל תאמינו לכל מה שרשום. האגודה לבריאות הציבור העמידה למבחן מעבדה את מותגי הדגנים הפופולריים לילדים. ynet חושף: בשלושה מוצרים של "תלמה" נמצאו חריגות גדולות בין הנתונים המוצהרים על הקופסה לנתונים האמיתיים

הייתם נותנים לילד שלכם מנת דגני בוקר שמכילה 5 כפיות סוכר? דגני בוקר נתפסים כמזון בריאותי עתיר ויטמינים ומינרלים הנחוצים לבריאות הילד, אולם בדיקות מעבדה שנשלחו על-ידי האגודה לבריאות הציבור ונחשפות לראשונה ב-ynet מגלות ממצאים מדאיגים מאוד, בעיקר בשלושה מותגים שונים של חברת "תלמה".

 

נמצאו אי התאמות בכמויות הסוכרים והשומנים בין ממצאי המעבדה לבין המוצהר על ידי היצרן בסימון התזונתי. בחלק מדגני הבוקר נמצאו חריגות של עד פי 2 בכמויות הסוכרים, המשתווים לכ-5 כפיות סוכר במנת דגנים אחת אותה אוכל הילד. נמצאה גם אי התאמה בין הכמות המוצהרת של השומן לבין הממצא המעבדתי, כשהממצא המעבדתי גבוה פי 9 מהמוצהר בסימון התזונתי.

 

מסקר שנערך על ידי האגודה לבריאות הציבור במספר בתי ספר בקרב כ-150 הורים לילדים בכתה א', מתברר שכ-30% מהילדים אוכלים דגני בוקר בארוחת הבוקר מדי יום לפני יציאתם לבית הספר ויותר מ-50% מהם אוכלים דגני בוקר

מתוקים. בסקר אחר שנערך בבתי ספר ברחבי הארץ בקרב כ-170 ילדים בכתות ג', נמצאים דגני הבוקר בין המזונות הנפוצים הנאכלים במשך השבוע בארוחת הבוקר. כ-40% מהילדים נוהגים לאכול דגני בוקר בארוחת הבוקר, כש-57% מהם משתמשים בדגני בוקר מתוקים.

 

בשל הפופולריות הרבה של דגני הבוקר, החלה האגודה לבריאות הציבור לפני כשנה בפרוייקט בדיקות תכולת דגני הבוקר. במסגרת הבדיקות נבדקו מספר פעמים מותגים שונים של דגני בוקר מחברות שונות. בין המותגים שנבדקו היו דגני "קראנצ'" של אוסם, "טריקס פירות" של אוסם, "קוקו פופס" של קלוגס, "עוגי שוקו", "קוקומן חום לבן" ו"אלופים", שלושתם של חברת תלמה-יוניליוור.

 

החוקרים בדקו את רכיבי התזונה הכוללים סוכרים פשוטים, שומן רווי, שומן טרנס, סיבים תזונתיים ונתרן. משרד הבריאות מחייב סימון תזונתי של אנרגיה, פחמימות, שומנים, חלבונים ונתרן ל-100 גרם מוצר, ולכן לא כל הרכיבים שנבדקו מופיעים בסימון התזונתי שעל גבי האריזה.

 

לצורך הבדיקה, נלקחו דגימות רבות של אותם דגנים במהלך מספר חודשים. הבדיקה הראשונית נערכה בחודש יוני בשנה שעברה, בדיקה נוספת נערכה במרץ השנה. הדגימות נרכשו מרשתות מזון שונות ברחבי הארץ. הבדיקות נערכו במעבדה המוסמכת על ידי הרשות להסמכת מעבדות והמוכרת על ידי משרד הבריאות. במקרה של תוצאה חריגה במיוחד באחד מרכיבי התזונה נבדקה הדגימה שנית. לצורך הבדיקה של כל מותג נלקחה דגימה של 150 גר' מתוך 5 אריזות מתאריכים שונים.


הממצאים המדאיגים בדגני תלמה

ממצאי דגני תלמה
רכיב תזונה (גרם) עוגי שוקו   קוקומן   אלופים  
 

הצהרת תלמה

(ל-100 גרם)

ממצאי מעבדה

(ל-100 גרם)

הצהרת תלמה

(ל-100 גרם)

ממצאי מעבדה

(ל-100 גרם)

הצהרת תלמה

(ל-100 גרם)

ממצאי מעבדה

(ל-100 גרם)

סוכרים פשוטים 20.7 40.7 32 40.1 לא מוצהר 9.7
שומן 6.4 9.4 נמצאה התאמה נמצאה התאמה 0.2 1.8
סיבים תזונתיים חריגה מותרת (20%) חריגה מותרת (20%) 5.4 3.6 4.5 1.8
נתרן נמצאה התאמה נמצאה התאמה 0.272 0.32 (פי 2 מהסטנדרט האירופי) נמצאה התאמה נמצאה התאמה

 

סוכרים: 8 כפיות סוכר ב-100 גר' דגנים

החריגה הגבוהה ביותר נמצאה בתכולת הסוכרים הפשוטים במותג 'עוגי שוקו' של חברת 'תלמה': בדיקת המעבדה גילתה כי תכולת הסוכרים היא 40.7 גר' ל-100

גרם (שווה ערך לכ-8 כפיות סוכר). מנת דגנים כזו בתוספת חלב או יוגורט יכולה בקלות להגיע לתכולה של 10 כפיות סוכר.

 

בסימון התזונתי של המוצר לא מפורטת תכולת הסוכרים הפשוטים (אין חובה לפרטם), אלא רק תכולת הפחמימות (80 גרם). סוכרים פשוטים מהווים כ-50% מתכולת הפחמימות, כפי שנמצא בבדיקת המעבדה (78.1 גר'). בעבר הלא רחוק פירטה תלמה בסימון התזונתי של מוצר זה את הסוכרים הפשוטים בהצהירה על 20.7 גר' ל-100 גר'.

 

ב'קוקומן חום לבן' של אותה החברה, שנבדק במעבדה לפני כשנה, מוצהר על תכולת סוכרים פשוטים של 32 גרם ל-100 גרם, אך תוצאת המעבדה הצביעה על

40.1 גרם. בדגני הבוקר 'אלופים', גם הם של תלמה, נמצאה כמות סוכרים סבירה, 9.7 גרם ל-100 גרם.

 

בשלושה מוצרים אחרים שנבדקו נמצאו אמנם חריגות קלות, אולם מדובר בחריגות המותרות על-ידי משרד הבריאות (עד 20% טעות). כך נמצא שבמותג 'טריקס פירות' של אוסם תכולת הסוכר היא 40.3 גרם ל-100 גרם מוצר, ולא 38.8 גר' סוכר לכפי שמפרסם היצרן. חריגה קלה, אך מותרת נמצאה גם ב"קוקו פופס" של קלוגס: 37.1 גרם בפועל, בעוד הצהרת היצרן מציינת 34 גרם סוכרים. במותג קראנצ', גם הוא של אוסם נמצאה כמות סוכרים פחותה דווקא מהמוצהר על האריזה: 34.3 גרם במקום 36 גרם.

 

שומנים: "אלופים" של תלמה עם פי 9 מהמוצהר

גם בגזרת תכולת השומנים נמצאו אי התאמות במוצר של תלמה: החברה מצהירה שתכולת השומן במותג 'עוגי שוקו' היא 6.4 גר' ל-100 גרם מוצר, אולם מבדיקת המעבדה עולה כי תכולת השומן במוצר זה עומדת על 9.4 גרם שומן ל-100 גרם, תכולה גבוהה, בעיקר כשמדובר בדגני בוקר המבוססים על גרעיני חיטה, אורז, תירס או שיבולת שועל הדלים בשומן.

 

בדיקת השומן הרווי באותו מותג העידה על כמות של 5.33 גרם ל-100 גר', פי 2.8 מהמוצהר (1.9 גרם). תכולת שומן טרנס אינה רשומה בסימון התזונתי, כי

היצרן אינו מחויב לציינה. מומלץ שמוצר מזון לא יכיל שומן טרנס בשיעור הגבוה מ-1% מהאנרגיה ועד למכסימום של 0.2 גרם ל-100 גרם. ממצאי המעבדה העידו על תכולה של 0.35 גרם שומן טרנס.

 

בדגני בוקר 'קוקומן חום לבן' ו'אלופים' - שניהם של תלמה - תכולת כלל השומנים אינה גבוהה וכפועל יוצא גם תכולת השומן הרווי ושומן הטרנס הינה נמוכה. אבל, ב'אלופים' אין התאמה בין מה שמצהיר היצרן, 'יוניליבר', לגבי תכולת כלל השומן, 0.2 גרם ל-100 גרם, לבין הממצא המעבדתי, 1.8 גרם, תכולה הגבוהה פי 9 בדיוק מהמוצהר.

 

בבדיקת המותג קראנצ' של אוסם נמצאה חריגה קלה בכמות השומן: מ-7 גרם כמוצהר על האריזה, ל-8.1 גרם על פי ממצאי המעבדה. במותג טריקס פירות, גם הוא של אוסם, נמצאה חריגה קלה בכמות השומן מ-6 גרם על פי המוצהר, ל-6.6 גרם בממצאי המעבדה. במותג קוקו פופס של קלוגס נמצאה כמות שומן נמוכה מהמוצהר: מ- 2.5 גרם על פי המוצהר, ל- 1.6 גרם לפי ממצאי המעבדה. חריגות נמצאות בטווח המותר על פי משרד הבריאות.

 

סיבים תזונתיים: לאן נעלמו הסיבים של "אלופים"?

סיבים תזונתיים הוכרו, בשנים האחרונות, כמרכיב חשוב בתזונת האדם. יצרני דגני בוקר הפכו אותם לגימיק פרסומי, כשהם מדגישים על האריזה: "עשוי עם דגנים מלאים" או "מכיל סיבים תזונתיים". במותג 'אלופים' מצהיר היצרן על 4.5 גרם סיבים תזונתיים ל-100 גרם מוצר, בו בזמן שנמצאו בבדיקת המעבדה 1.8 גרם בלבד. בשל הפער הגדול, נערכה בדיקה חוזרת שבה נמצאה תוצאה דומה, 1.7 גר.

 

ב'קוקומן חום לבן' של תלמה נמצאו 3.6 גרם סיבים תזונתיים, כמות הנמוכה מהמוצהר בסימון התזונתי (5.4 גרם ל-100 גרם). ב'שוגי שוקו', גם הוא של תלמה, החריגה היא בתחום 20% המותרים (3.1 גרם לעומת 4.6 גרם המוצהרים על גבי האריזה) על פי תקנות משרד הבריאות.

 

כמות הסיבים התזונתיים במותגים קראנצ' וטריקס פירות של אוסם נמצאו בחריגות קלות מהמוצהר ובמסגרת 20% חריגה המותרת. במותג קוקו פופס של קלוגס לא נמצאה חריגה בכמות הסיבים התזונתיים מהמוצהר.

 

נתרן: פי 2.5 מהמוצהר ב"קוקומן"

רכיב תזונה נוסף שנבדק הוא הנתרן, אשר תכולתו בדגני בוקר 'קוקומן חום לבן' של תלמה גבוהה (0.32 גר) פי 2.5 מהמומלץ בתקנים של הרשות האירופאית לבטיחות המזון. ב'עוגי שוקו' וב'אלופים', גם הם של תלמה, תכולת הנתרן עומדת

בתקנים אלו. נתרן ידוע כאחד מגורמי הסיכון להתפתחות יתר לחץ דם. עקב כך קיימות המלצות מחמירות להפחתתו במזון.

 

"הממצאים שלנו מתבססים על מרחב גדול מאוד של בדיקות", אומר יהודה כהן, מנכ"ל האגודה לבריאות הציבור, "הבדיקות נערכו על פני מספר רב של חודשים, מדגימות שנלקחו ממקומות קמעונאיים שונים. כל דגימה נבדקה פעמיים באופן קפדני במעבדה מוסמכת כך שאין לנו ספק באמינות הבדיקות".

 

לדבריו של כהן, "חברות רבות מייצרות דגני בוקר מתוקים מאוד, וכתוצאה מכך עתירי אנרגיה בשל ההרגל: "זה מה שילדים אוהבים, אבל לאהוב מתוק זה עניין של הרגל, חשוב וניתן להרגיל אותם כבר מגיל צעיר לאכול מוצרי מזון בעלי תכולה נמוכה יותר של סוכר. רצוי להעדיף את הדגנים המכילים כמות נמוכה של סוכרים פשוטים, נתרן ושומן והמכילים כמות גבוהה יותר של סיבים תזונתיים".

 

"לצריכה עודפת של סוכרים פשוטים השפעה שלילית על בריאות הילדים. הם גורמים לעששת בשיניים ועלולים לגרום למחלת חניכיים. צריכה לאורך זמן של מזונות עתירי סוכר עלולה לגרום להיפראינסולינמיה (רמות גבוהות של אינסולין בדם) ולהשמנה. כתוצאה מעלייה בשיעור השמנה והיפראינסולינמיה חלה לאחרונה עלייה בשיעור הילדים הסובלים מסוכרת מסוג 2. יתר על כן, הורמון האינסולין מעודד איחסון רמות עודפות של גלוקוז כטריגליצרידים (שומנים) ברקמת השומן. השמנה ורמות גבוהות של טריגליצרידים בדם קשורים, כידוע, בהתפתחות מחלות לב וכלי הדם".

 

תלמה: לא ברור לנו מהיכן נלקחו הנתונים

תגובת תלמה: "האגודה לבריאות הציבור פנתה אלינו בעבר בנושא. מיד לאחר פנייתם, נפגשו נציגים של חברתנו עם נציגי האגודה ומסרו את תשובות החברה. לא ברור לנו מהיכן נלקחו הנתונים, היכן נבדקו המוצרים ובאילו תנאים. חברתנו פועלת על פי תהליכים מסודרים ובמסגרתם נעשה הסימון על גבי אריזות המוצרים. חברת יוניליוור פועלת מזה מספר שנים על פי אסטרטגיית הוויטליטי, במסגרתה שוקדת החברה על פיתוח מוצרים בעלי ערכים תזונתיים טובים יותר, מופחתי סוכר, נתרן ושומן. יוניליוור ישראל רואה עצמה מחויבת לציבור הצרכנים. חברתנו תמשיך לפעול לשביעות רצונם של צרכנינו ובשקיפות מלאה מולם ואנו מקווים כי ימשיכו ליהנות ממגוון מוצרי החברה גם בעתיד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חריגה בדיווח על כמות השומנים. אלופים של תלמה
חריגה בדיווח על כמות הסוכרים. קוקומן של תלמה
צילום: גבי מנשה
חריגה קלה ומותרת בדיווח על סוכרים. קוקו פופס של קלוגס
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מומלצים