שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המסע לקוטב נעצר - בגלל הפשרת הקרח

משלחת שיצאה ברגל לקוטב הצפוני כדי לאסוף נתונים על השפעת התחממות כדור הארץ באזור, הפסיקה את מסעה משום שעליית הטמפרטורה העונתית המיסה את הקרח מתחת לרגליהם

משלחת מחקר שיצאה בתחילת השנה בצעידה רגלית לאזור הקוטב הצפוני כדי לאסוף עדויות על התחממות כדור הארץ, נאלצה להפסיק את מסעה מוקדם מהצפוי לאחר שהקרח באזור החל להתמוסס.

 

המשלחת הבריטית יצאה למסע המפרך והמסוכן כדי לאסוף נתונים על עובי הקרח הצף בחוג הארקטי. לאחר 73 ימים מפרכים, בהם עברו 434 ק"מ בקור של כ-70 מעלות מתחת לאפס, ובתנאי שטח קשים, עצרה המשלחת את התקדמותה משום שעליית הטמפרטורה העונתית הפכה את הקרח שמתחתם לבלתי יציב. הם הגיעו לנקודה המרוחקת כ-500 ק"מ מהקוטב הצפוני.

 

"השנה, הפשרת הקיץ הגיעה מעט מוקדם מהצפוי", אמר ראש המשלחת פן האדו במסיבת עיתונאים ברזולוט ביי, בצפון קנדה. "היינו מגיעים לקוטב הצפוני אם יכולנו, אבל תמיד אמרנו שהגעה לשם היא בבחינת 'דובדבן שבקצפת', ולא המטרה המוגדרת של המשלחת". האדו אמר כי כבר בשלבים מוקדמים יותר של המסע הבינו הוא ועמיתיו שהגעה לקוטב הצפוני לא תהיה אפשרית ולכן היה להם קל להקריב זאת לטובת התמקדות באיסוף כמות גדולה ככל הניתן של נתונים.

 

עוד על שינוי האקלים והשפעתו בקטבים:

 

מדידות עובי הקרח נועדו להעשיר ולהעמיק את המידע אודות ההשפעות של שינוי האקלים על הקרח באזור. במהלך המסע ביצעו החוקרים כ-16 אלף מדידות אלקטרוניות וכ-1,500 מדידות פיזיות של עובי וצפיפות הקרח על ידי קידוח ושליפת ליבות קרח ממעמקי המשטחים הקפואים,

 

על פי המדידות, העובי הממוצע של הקרח הצף הוא כמטר וחצי. "הדבר מלמד ככל הנראה שמדובר בקרח צעיר שנצבר בשנה האחרונה. המומחים עימם נועצנו אמרו לנו לצפות לקרח עבה יותר - כלומר עתיק יותר בדרך, ולכן השאלה לאן נעלם הקרח הוותיק נותרה בלתי פתורה. יהיה מעניין לגלות כיצד ינתחו זאת המדענים", אמר האדו.

 

חוקרים סבורים ששינוי האקלים הגלובלי ממיס את כיפת הקרח בקטבים, וגורם להפשרה גוברת והולכת של הקרח הצף באוקינוס הסובב את אותה כיפת קרח. על פי הערכות, אם תימשך המגמה הנוכחית, בעוד מספר לא רב של שנים לא יהיה עוד קרח צף בחוג הארקטי בחודשי הקיץ כלל.

 

הפשרת הקרח בחודשי הקיץ מאפשרת פתיחה של נתיבי שיט שהיו סגורים עד כה, וגם גישה למרבצי נפט או גז טבעי בקרקעית הים, שהיו חבויים עד כה מתחת לשכבות קרח עבות. מדינות האזור כבר החלו במאמצים גדולים להגיע לאותם אזורים ולנסות ולקבל אישור לבצע שם חיפושי נפט או גז.

 

הממצאים ממסע המחקר ומסקנות המדענים יוצגו בכנס האקלים המרכזי של האו"ם בקופנהאגן בדצמבר. באותו כנס צפויה להחתם אמנה בינלאומית בנושא הפחתת פליטות גזי החממה, במקומה של אמנת קיוטו שתוקפה יפוג ב-2012.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הולך ונעלם. כיפת הקרח בקוטב הצפוני
צילום: רויטרס/NASA
נתיבי שיט ייפתחו בחודשי הקיץ. הדמיית לווין
צילום: ESA/ איי אף פי
מומלצים