שתף קטע נבחר

חג מאכלי החלב: בית ספר לקישים

לכבוד שבועות, הלא הוא חג מאכלי החלב, מגישה יעל גרטי מדריך מלא להכנת קישים: איך מכינים קלתית, מהו רויאל, מהי אפייה עיוורת והאם זה הכרחי. כל התשובות לכל השאלות - וארבעה מתכונים טעימים

"ישראל נמנית עם המדינות המובילות בעולם בצריכת קישים", אומרת השפית רביבה אפל, הבעלים של 'רביבה וסיליה' ברמת השרון, "אם פעם היה נדמה שזהו אוכל של נשים, כיום נִטשטשו הגבולות וכולם אוכלים קישים". גם טרנד האוכל הבריאותי, הפושה בארצנו בשנים האחרונות לא הצליח, לדבריה, לצמצם את צריכת הקישים, עתירי השומן והקלוריות. אך לא בבריאות עסקינן, כי אם בשבועות, הלא הוא חג מאכלי החלב, או אם נרצה לדייק: חג הקישים. לשם כך התכנסנו כאן, ללמוד כיצד מכינים קיש, שלב אחר שלב.

 

מילון מונחים

קיש (Quiche) – מונח צרפתי, שמתייחס למאפה מלוח בלבד, שבבסיסו בצק.

טארט (Tarte) – מונח צרפתי, שמתייחס למאפה מלוח או מתוק, שבבסיסו בצק.

פאי (Pie) – מונח אמריקאי, שמתייחס למאפה מלוח או מתוק, מכוסה או לא מכוסה בשכבת בצק.

פשטידה - לפי מילון אבן שושן, פשטידה היא מאפה שבבסיסו קלתית בצק, ממולאת בבשר, ירקות, גבינות ועוד. קיש, אם כן, לפי הגדרה זו, הוא פשטידה. בפועל, הפך המונח פשטידות לשמם הכולל של מאפים שבהם הירקות, הגבינות, הביצים והקמח מעורבבים יחדיו ואפויים כמקשה אחת. המונח קיש, לעומת זאת, תמיד יצביע על כך שמדובר במאפה שבבסיסו נח בצק פריך.

 

הכלים הדרושים

להכנת קיש תזדקקו למעבד מזון או מיקסר עם וו גיטרה, אם כי ניתן להכין בצק פריך גם ידנית, אלא שאז יש להקפיד שהחמאה תהיה מאוד קרה ולעבוד מהר, פן תימס החמאה בחום הידיים. עוד תזדקקו למערוך, לרידוד הבצק, אם כי בעתות מצוקה ניתן לרדד את הבצק ישירות בתבנית, בעזרת הידיים. אם במערוך עסקינן, לאחרונה עברתי ממערוך עץ למערוך פלסטי שקניתי בארה"ב, מתוצרת "Oxo" (ראו צילום) – וההבדל הוא אדיר. כיף לרדד, הבצק אינו נדבק למערוך – והמערוך קל מאוד לניקוי. ניתן להשיג מערוך זה גם בארץ, בחנויות המתמחות, אלא שמחירו גבוה פי-כמה ממחירו בארה"ב. לאפיית הקיש תזדקקו כמובן לתבנית (ראו בהמשך) ולתנור, אם כי ניתן לאפות קישים בטוסטר אובן, כזה שמצליח להכיל תבנית בקוטר 26-28 ס"מ.

 

מבנה הקיש

נהוג לומר שהקיש מתחלק לשלושה חלקים: קלתית, ירקות ובלילה, שנקראת בעגה המקצועית רויאל. אני ברשותכם אחלק את הקיש לארבעה חלקים: קלתית, ירקות, גבינה ורויאל- שהרי הגבינה אינה ממרכיבי הרויאל.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירן כרמל
ליצירת קשר הקליקו על התמונה
ליצירת קשר הקליקו על התמונה
צילום: אסף רונן
מומלצים