שתף קטע נבחר

המחאה באיראן: מנהיגי הרפורמיסטים במעצר בית

מקורבים למועמדים הרפורמיסטים, שהפסידו בבחירות לנשיא המכהן, אמרו כי השניים נצטוו לשהות במעצר בית ועשרות מתומכיהם נעצרו. בניסיון לבלום את מחאת תומכיהם, נערכו כוחות משטרה באוניברסיטת טהרן וגם עשרות עיתונאים נעצרו

השלטונות באיראן פתחו במאמץ לרסן את מתנגדי הנשיא אחמדי-נג'אד: לפי דיווחים מקומיים, המועמדים הרפורמיסטים לנשיאות - מיר חוסיין מוסווי ומהדי כרובי - נתונים במעצר בית, והרשויות עצרו עוד עשרות פעילים בארגונים שתמכו בשניים. עוד דווח על התפשטות המהומות על רקע תוצאות הבחירות השנויות במחלוקת לערים נוספות: משהד במזרח, רשת בצפון, שיראז בדרום.   

 

באיראן דווח כי המשטרה נערכת לסגור את האוניברסיטאות ותגברה את כוחותיה. אמש דווח במספר כלי תקשורת כי המהומות הקשות שפרצו בבירה טהרן אחרי ההכרזה על אחמדי-נג'אד כמנצח הגדול של הבחירות, גבו את חייהם של לפחות שלושה בני אדם. עקב כך קרא מוסווי לתומכיו באתרו הרשמי לשמור על קור רוח ולהימנע מאלימות. אחמדי-נג'אד צפוי לכנס היום מסיבת עיתונאים ולאחריה עצרת תומכים גדולה.

  

הבחירות באיראן - עדכונים אחרונים ב-ynet

  

כבר אמש נעצרו כמה מבכירי הזרם הרפורמיסטי הנחשבים לתומכיו של מיר-חוסיין מוסווי, המועמד הבולט שהפסיד בסוף השבוע בבחירות לנשיאות. מקור המקורב למיר-חוסיין מוסווי מסר לסוכנות הידיעות האיראנית "אנתחאב" כי מנהיגי הרפורמיסטים עצמם נצטוו לשהות במעצר בית, וביניהם מיר-חוסיין מוסווי, מהדי כרובי ויועצו הבכיר רולאם-חוסיין כרבאסצ'י.

 

בין העצורים אמש - מזכ"ל מפלגת "חזית השיתוף האסלאמית", חסן מיר-דמאדי. יחד איתו נעצרו עבדאללה רמדאן-זאדה, מי שהיה דובר ממשלתו של הנשיא לשעבר מוחמד חאתמי. בכיר בתנועת הרפורמיסטים מסר כי יותר ממאה פעילים נעצרו, בהם אחיו של הנשיא לשעבר מוחמד חאתמי, רזא חאתמי. "הם נלקחו הלילה מבתיהם", אמר מוחמד-עלי אבטחי, סגנו לשעבר של חאתמי, שהעריך שצפויים מעצרים נוספים.


אוטובוס עולה באש בבירה טהרן, אתמול (צילום: AP)

 

בדיווחים לא רשמיים עלו עוד שמות של עצורים, בהם מוחמד-רזה חאתמי, אחיו של הנשיא לשעבר מוחמד חאתמי, אשתו וכן פעילים בארגון הרפורמיסטי "המוג'האדין של המהפכה האסלאמית" מוסטפא תאג'-זאדה, בהזאד נבווי ואחמדי זיד-אבאדי. דובר מערכת המשפט אמר כי הפעילים הרפורמיסטים לא נעצרו, אלא זומנו ו"הוזהרו לבל ילבו את המתיחות". לדבריו, לאחר שהוזהרו, הם שוחררו.

 

עיתונאים נעצרו, המשטרה באוניברסיטה

בדיווח נמסר כי בין 10 ל-30 עיתונאים מהעיתון "אעתמד מלי", השייך לכרובי, נעצרו על ידי כוחות הביטחון. כמו-כן הוגברה הנוכחות המשטרתית בשטחה של אוניברסיטת טהרן מחשש להפרות סדר והפגנות של הסטודנטים. עוד בטרם הבחירות נמסר כי אתמול והיום לא ייערכו בחינות באוניברסיטה בעקבות הבחירות.

 

שני הארגונים האלה -"המוג'האדין של המהפכה האסלאמית" ומפלגת "חזית השיתוף הלאומית" - הנחשבים לשני הארגונים הפוליטיים המובילים של הזרם הרפורמיסטי באיראן, הואשמו בשבוע שלפני הבחירות על-ידי אנשיו של אחמדי-נג'אד כמי שמנסים לעשות באיראן מהפכה שקטה. בכיר במשמרות המהפכה אף שיגר לעברם אזהרה ימים ספורים לפני הבחירות.


תומכי מוסווי התפרעו במרכז טהרן (צילום: AP)

 

למרות הקריאות להרגעת הרוחות, אמש והלילה המשיכו המחאות ברחובות הערים הגדולות באיראן. רשות השידור הבריטית BBC דיווחה כי מלבד טהרן, היו עימותים גם בערים משהד, שיראז, איספהאן, באבול שבצפון המדינה וערים כורדיות במערב המדינה. אתמול נמסר על מהומות בקזווין, אהווז וזהאדאן. עדיין לא ידוע על נפגעים.

 

ניצחון מוחץ: רצון העם, או זיוף ענק?

בתום ספירת הקולות, מסר שר הפנים כי הנשיא אחמדי-נג'אד ניצח בבחירות עם 62.6 אחוזי תמיכה. מוסווי זכה ב-33.75 אחוזים בלבד. 35,434,404 בני אדם הצביעו בבחירות, שהם 85 אחוז מבעלי זכות ההצבעה - מה שקבע שיא חדש של השתתפות.

 

בעולם כולו הובעה דאגה מהבחירות באיראן, ממהלכן ומהשלכותיהן.

 נשיאות האיחוד האירופי בצ'כיה פרסמה הודעה לפיה האיחוד "מודאג מהאי-סדרים בבחירות" ומהאלימות שבאו בעקבותיהן. בארצות הברית הטילו ספק במהימנות התוצאות, אך שמרו על זהירות. "נמשיך לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות כולל הדיווחים על אי-סדרים", נמסר מהבית הלבן.

 

הנשיא אחמדי-נג'אד הדף את הטענות על זיופים ואי-סדרים. בנאום טלוויזיוני לאומה, אמר כי "אמצעי התקשורת הזרים ניסו לפגוע בעם האיראני", אך הוסיף כי "הבחירות היו חופשיות... הציבור הצביע לטובת המדיניות שלי". הדיווחים על הנעשה באיראן דלים עקב הפלת רשתות הסלולר ורשתות חברתיות באינטרנט על-ידי השלטונות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פצוע במהומות בטהרן
צילום: AFP
אחמדי נג'אד. מנצח - ומשתיק
צילום: AFP
מוסווי. במעצר בית
צילום: AP
מומלצים