שתף קטע נבחר

צילום: AFP

צעיר איראני ל-ynet: קשה גם מחוץ לטהרן

הדיווחים על המהומות זורמים בעיקר מטהרן, אבל בשיחה עם ynet שופך תושב העיר אור על המתרחש במחוזות המרוחקים. אחר הצהריים שוב יתייצבו תומכי מוסווי מול הכוחות הסרים למרותו של אחמדי-נג'אד. בינתיים ברשת נמשכים "שידורי המהפכה": "כל הלילה שלחתי אי-מייל לחברים כאן ובחו"ל. אסור שהקשר הזה יינתק"

בימים האחרונים, מאז התבררו תוצאות הבחירות באיראן, מתקבלים דיווחים בעיקר על המהומות האלימות בטהרן. אבל מעדותו של אמיר, תושב הבירה, ששוחח בצהריים (יום ג') עם ynet ונמצא בקשר עם מפגינים בערים נוספות - מתברר כי המצב במחוזות האחרים קשה לא פחות.

 

טלטלה באיראן - עדכונים אחרונים:

 

צעירים רבים, מספר אמיר (שם בדוי), מרוכזים במשימה אחת - להפיץ לעולם את המידע על הדיכוי האלים של ההפגנות. "כל הלילה הייתי עסוק באינטרנט, בעדכון חדשות ובהעברתן באי-מייל לחברים אחרים באיראן ובחו"ל. אנחנו חייבים ליצור קשר עם ערים נוספות כי זה ממש קריטי, כך שהאינטרנט מאוד עוזר לנו. אסור לנו שהקשר הזה יינתק".

 

הוא מספר כי מעבר לחדשות, שמגיעות בעיקר מטהרן ומערים מרכזיות נוספות כמו שיראז, תבריז, איספהאן ומשהד - מתקבלים דיווחים על מתח במקומות קטנים יותר. "החברים שלי מספרים ששם המצב גרוע יותר. כמו בבירג'נד (שבמזרח איראן). כוחות הביטחון נמצאים ברחובות, ורודפים את המפגינים. המצב מתוח".  

 

כמו צעירים רבים הצביע אמיר למוסווי, וכמותם גם הוא מאוכזב, מיואש וכואב. הוא מיישם כעת את כישורי האנגלית והאינטרנט שלו. כמו כל חבריו, הוא יצא להפגנה הגדולה בטהרן לתמוך במוסווי. "היו שם צעירים, צעירות, סטודנטים, גם מבוגרים, עניים, עשירים, מכל שכבות החברה".

 

הוא סיפר שבשעות הלילה ניתן לשמוע מאות אנשים בטהרן קוראים מעל הגגות קריאות בגנות אחמדי-נ'גאד, וקריאות "אללה אכבר". אמש, הוא מספר, לאחר שמשמרות המהפכה ירו באוויר - האנשים חזרו לבתים. הבוקר (יום ג') יצא לכיכר ולי עסר, לפני ההפגנה הצפויה שם. כרגע הכל שקט - "אבל זה השקט שלפני הסערה", הוא מוסיף.

  

אחר הצהריים עשויות להתחדש המהומות, כאשר שני המחנות - של תומכי מוסווי ותומכי אחמדי-נג'אד - יתעמתו אלו מול אלו בכיכר הגדולה. הנפיצות של האירוע הזה - שאפשר שיתקיים חרף קריאתו של מוסווי לבטלו - אינה מוטלת בספק, אך עדיין לא ברור אם העולם יזכה לחזות בתמונות. זאת, מאחר שמשרד התרבות באיראן אסר על כלי תקשורת זרים לסקר את העצרת ה"אסורה", ועיתונאים שנראו באזורים הסמוכים לכיכר הורחקו.

 

שידורי המהפכה

עם זאת, ברשת האינטרנט, המחאה נוכחת בכל מקום כמעט. הצעירים ממשיכים כל העת להפיץ מסרים קצרים, חדים וברורים בזמן אמת - בבלוגים וברשתות החברתיות, בתגובה לאירועים בעודם מתרחשים. נוכח החלטת מועצת שומרי החוקה לספור מחדש חלק מהקלפיות, כותב בלוגר אחד: "העם האיראני עדיין ממתין - ספירה מחודשת לא, עריכת בחירות נקיות - כן".

 

במתקפה ישירה על אחמדי-נג'אד, כתב אותו בלוגר: "אחמדי-נג'אד הוא לא הנשיא שלי", וקישר לווידאו הבא:

כך נראית אוניברסיטת טהרן בעקבות הדיכוי האלים של המהומות.

ואלו כבר המראות מההפגנות בשיראז: לקטע הראשון ביוטיוב.  

והנה סרטון נוסף ביוטיוב, אף הוא משיראז.

 

כלי התקשורת הרשמיים באיראן דיווחו כי הלילה נהרגו שבעה אזרחים במהומות הענק שנערכו אתמול בבירה האיראנית. נוסף על הדיווח הרשמי, דווח על לפחות עוד 17 הרוגים בתקריות שונות שאירעו בטהרן ובערים אחרות באיראן ביומיים האחרונים. הפרטים על הנעשה באיראן זולגים באיטיות רבה, וחלק מהמידע מטפטף באמצעות רשתות חברתיות באינטרנט.

 

במקביל, דיווחו כלי תקשורת רשמיים במדינה כי הגוף המפקח על הבחירות הסכים כאמור לספור מחדש חלק מהקולות בבחירות לנשיאות השנויות במחלוקת, שבהן ניצח הנשיא, מחמוד אחמדי-נג'אד. על פי הדיווחים, ייספרו מחדש רק קלפיות שנויות במחלוקת.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"העם עדיין ממתין"
צילום: AP
"איפה הקול שלנו", בפייסבוק
השקט שלפני הסערה?
צילום: רויטרס
מומלצים