שתף קטע נבחר

צילום: AFP

חמינאי: "הראנו לעולם מהי דמוקרטיה דתית"

אחרי שבוע של מהומות והרג באיראן בעקבות הבחירות לנשיאות, המנהיג העליון לא מוותר על נצחונו של אחמדי-נג'אד. חמינאי הזהיר את המפגינים "שיישאו בתוצאות" אם ימשיכו במחאה, הדף טענות למהפכה חדשה, תקף את "כלי התקשורת הקשורים לציונים" וגם את אובמה. מוסווי לא בא

הסערה באיראן התחלפה לפחות לכמה שעות בשקט מתוח - והכל הטו אוזן בצהריים (יום ו') לדבריו של המנהיג הרוחני, האיתוללה עלי חמינאי. אלפי מתפללים וכל בכירי השלטון באיראן באו לתפילת יום שישי באוניברסיטת טהרן, הראשונה מאז הבחירות לנשיאות לפני שבוע. בדרשתו הזהיר חמינאי את המפגינים המוחים והתפאר: "הבחירות האלה הראו לעולם מהי דמוקרטיה דתית".

 

מהומות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

 

חמינאי שיבח את הליך הבחירות וגיבה את התוצאות הרשמיות וניצחונו של הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד. במיוחד התפעל מהשקיפות לאזרחים ואחוז ההצבעה הגבוה (שיא של 82 אחוזים): "לא שמעתי על דבר כזה בדמוקרטיות אחרות בעולם. אם אנשים לא היו מרגישים חופשיים הם לא היו מצביעים. האויבים רצו שהבחירות האלה יתרסקו".

 

בנוגע לטענות לזיופים, חמינאי דרש הוכחות משפטיות. להאשמות לפיהן איראן הפכה לרודנות התייחס בביטול כשאמר: "הדרישות שמעלה האופוזיציה לאחר הבחירות הן הן תחילתה של דיקטטורה", ואת המפגינים הזהיר: "אם קבוצות פוליטיות רוצות להתעלם מהחוק ולעבור עליו הם יהיו אחראים לכל הדם והאלימות". הקהל השיב בקריאות "מוות לישראל".


מאזינים בשקיקה לדברי חמינאי (צילום: AP)

 

בהתייחסו למחאת תומכי הרפורמיסטים בראשות המועמד שהפסיד, מיר-חוסיין מוסווי, אמר חמינאי "שהם צריכים להיות בטוחים שהמשטר האיסלאמי לעולם לא יזייף את הבחירות.

 יש הבדל של 11 מיליון קולות, איך יכול להיות שהיה כאן זיוף?", תהה - וקהל המתפללים השיב לו בקריאות תמיכה.

 

את היריבות בין המועמדים לנשיאות כינה חמינאי "ויכוח בין זרמים שונים במהפכה האיסלאמית", והאשים: "יש כלי תקשורת, שחלקם קשורים לציונים, שמנסים לגרום להאמין שיש מאבק בין תומכי המשטר והמתנגדים לו. זה לא נכון, אין להם זכות לומר זאת".


חמינאי הזהיר את המפגינים "שיישאו בתוצאות" (צילום: רויטרס)

 

בהמשך פירט חמינאי את הרקורד של ארבעת המועמדים לנשיאות והראה שהם חלק בלתי נפרד מהמשטר הדתי. "אני מחשיב חלק מהם כיותר מתאימים לשרת במשטר, אבל זה היה נתון לבחירת העם, ההעדפה שלי מעולם לא נמסרה לציבור", הוא אמר, על רקע האשמות כי סייע לאחמדי-נג'אד.

 

אחמדי-נג'אד עצמו לא יצא נקי, והמנהיג העליון מצא "נקודות שליליות ולא נעימות" לגביו בעימותים טלוויזיוניים לפני הבחירות. הנשיא האשים אז את אנשי מוסווי, ברומזו לשחיתות של הנשיא לשעבר האשמי רפסנג'אני ובניו, והטיל ספק בתואר הדוקטור של אשתו של מוסווי, זהרא רהנברד. "אם למישהו יש טענות הוא צריך לפנות לערכאות משפטיות", טען חמינאי.

 

מה בדיוק אובמה רוצה?

רבבות ואולי אף מאות אלפי אנשים התאספו ברחובות מסביב לאוניברסיטה. "האומה האיראנית זקוקה עכשיו לשקט. התרגשות פוליטית לא צריכה להשכיח את אלוהים והמהפכה", הדגיש חמינאי בדרשה. "ויכוחים שאכן קורים באופן טבעי, לא צריכים לגרום לנו לזנוח ולשכוח לאן אנו הולכים. המהפכה הזו מבוססת על אמונות טהורות. עם כל הסחות הדעת שלוקחות אותנו מהדרך הישרה אנשים עדיין מעוניינים בדרך הרוחנית, למרות הכל".


יהיה להן את האומץ להמשיך? (צילום: חאמד סאבר)

 

הוא הגיב לדברי נשיא ארצות הברית ברק אובמה על המהומת באיראן ואותת כי היחסים בין המדינות לא יתחדשו כל כך מהר, מאחר שאיראן מקבלת מסרים סותרים. "אובמה אמר שהוא מחכה לראות מה יהיה עם התהלוכות, ומצד שני הם

כותבים מכתבים ואומרים שהם מוכנים לדיאלוג מתוך כבוד. לאיזה מהאמירות אנחנו צריכים להאמין?", שאל חמינאי.

 

מוקדם יותר הבוקר דווח בעיתון הלונדוני "טיימס" כי חמינאי העביר מסר למוסווי,

 כי עליו לקבל את הפסדו בבחירות - אחרת יגורש. לפי דיווח ברשת CNN, מוסווי לא הופיע לדרשה, וגם לא המועמד הרפורמיסט השני, מהדי כרובי. לעומתם, השמרן מוחסיין רזאי הגיע.

 

השקט המתוח שצפוי לשרור היום ברחובות הבירה, יפנה בשבת את מקומו להפגנה שמתוכננת להיות הגדולה ביותר עד כה - למרות איסור השלטונות אותו הדגיש מוסווי. מיליונים מכל רחבי המדינה צפויים להשתתף בתהלוכה שתצא מהכיכר המרכזית בעיר, כיכר אזאדי ("חופש" בפרסית).

 

הכוח הערבי של האייתוללות?

בתוך כך, איתותים נוספים רומזים לכך שמשטר האייתולות עושה שימוש במיליציות ערביות כדי לדכא את המהומות. כך מסרו שני מקורות איראניים שונים ליומון הערבי הלונדוני א-שרק אל-אווסט. דיווח זה מצטרף לדבריו ברוח דומה שמסרו השבוע מקורות איראניים גולים ל-ynet.

 

על פי הדיווח "מיליציות ערביות" משתלבות במסגרת פעולתם של כוחות הביטחון האיראניים המדכאים את מהומות המפגינים ברחובות. מקור איראני אמר לעיתון כי שמע מפי עד ראייה ישיר כי ראה כוחות ביטחון שונים שהיו בלבוש אשר ניתנו להם פקודות בפרסית ואחר כך תרגם את אותן הפקודות אדם אחר לערבית. על פי אותו עד ראייה לאחר התרגום החלו המיליציות לתקוף את המפגינים.

 

לקולות בעולם המגנים את האיראנים הצטרפה היום נציבת זכויות האדם של האו"ם, נבי פיליי, שהודיעה כי מעצרם של המפגינים באיראן מעלה "שאלות מטרידות". היא קראה לרשויות במדינה להבטיח משפט הוגן וצודק.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמינאי, היום. הכל חלק מהמהפכה
צילום: AP
מוסווי בין תומכיו
צילום: רויטרס
אבל בטהרן על ההרוגים בהפגנות
צילום: פרמרז השמי
המונים האזינו מחוץ לאוניברסיטה
צילום: רויטרס
מומלצים