שתף קטע נבחר

הסחורות לעזה: "מה שמגיע ממצרים לא מספיק"

ב-ynet פורסם על התוכנית לאשר העברת סחורות לרצועה, אך בינתיים מספרים בעזה על מחסור. המוצרים עוברים במנהרות ברפיח, מחיריהם יקרים ואיכותם נופלת מאלה שמגיעים מישראל

"חסרים לנו כל חומרי הבניין, מוצרי חלב, קמח, דלקים, חסר ציוד מחשבים, חומרי גלם לחקלאות - ציוד, דשנים ועוד. החומר שמגיע ממצרים אינו מספיק והוא יקר מאוד". כך סיפר אתמול (יום ו') תושב רצועת עזה, בעקבות חשיפת ynet על אודות רשימת הסחורות שישראל מתכוונת להעביר כדי לזרז את העסקה לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט.

 

המסמך שהוכן במערכת הביטחון מפרט את ההקלות במעבר סחורות במגוון תחומים.

ההמלצות - שחלקן כבר אושרו בפועל על-ידי שר הביטחון, ומונחות בפני הדרג המדיני - כוללות בין היתר הכנסת קפה, תה, מרק ושימורים, שעד כה לא הורשו לעבור לעזה, וגם דלקים לייצור חשמל.

  

ברצועה מקווים כי התוכנית הישראלית אכן תצא לפועל ושהיא תביא לשיפור באיכות החיים, הן מבחינת איכות המוצרים הנצרכים ברצועה והן מבחינת המצב הכלכלי. תושבים ברצועה סיפרו ל-ynet כי מחירי המוצרים הנמכרים בשווקים ברצועה יקרים בעשרות ומאות אחוזים, בשל המאמץ להביאם לרצועה דרך המנהרות ממצרים.


פועלים פלסטינים בונים בחימר. אין מלט או בטון (צילום ארכיון: AFP)

  

אחד התושבים בעזה סיפר כי קנה לאחרונה צמיגים, שמחירם האמיר: "שני צמיגים שעלו פעם 400 שקלים, קניתי אותם ב-1,400 שקלים, כמעט פי 4, ובאיכות גרועה לעומת אלה שהיו נכנסים מישראל. גם כשאנחנו אוכלים אנחנו יודעים שאנחנו לא אוכלים את הקמח באיכות הטובה ביותר ואותו דבר לגבי מוצרי החלב".

 

לדבריו, משפחה פלסטינית ממוצעת הפסידה בשנות המצור עשרות אלפי שקלים על הפרשי המחירים בין המוצרים שהוכנסו בעבר דרך ישראל לבין המוצרים שמגיעים דרך המנהרות. "אחרי המצור אנחנו משלמים הרבה יותר ומקבלים איכות יותר נמוכה". הוא הוסיף כי ככל שחולף הזמן, פוחת המחסור במגוון המוצרים - בזכות ההברחות במנהרות - אך "עיקר הבעיה באיכות ובמחיר".

 

המחסור העיקרי בעזה הוא של חומרי בניין. "הרבה מאוד פרויקטים ואנשים תקועים בגלל המחסור שמייקר באלפי אחוזים את תהליך הבנייה ואני מקווה שהקלות יכללו גם את חומרי הבניין". במערכת הביטחון טוענים כי חומרי הבנייה, מלט, בטון וברזל - מסייעים לארגוני הטרור לשפר את התשתית הצבאית.

 

דו"ח שפרסם השבוע ארגון הצלב האדום קובע כי כ-70% מתושבי רצועת עזה משתכרים פחות מדולר ביום. 40% מהפלסטינים בעזה משתכרים פחות מחצי דולר ליום.

הדו"ח מתייחס לתקופה שבין החודשים אפריל-מאי 2008 ולדברי הארגון המצב ברצועה רק החמיר מאז בעקבות מבצע "עופרת יצוקה".

 

לדברי שליח הארגון, אנטואן גרנד, אין ייצוא מרצועת עזה והיבוא מאוד מוגבל עקב סגירת המעברים. "הכלכלה בעזה קרסה לחלוטין. אנשים איבדו את עבודתם ומתקשים למצוא מאיפה להרוויח. הם מוכרים את כל רכושם - בעיקר תכשיטים ורהיטים - כדי לממן חינוך לילדיהם. אין בטון ברצועה ולכן אי אפשר לשפץ את המבנים שנהרסו במהלך המבצע. הצעירים סבורים שאין ברצועה עתיד. לא רק שאין להם כסף ללימודים, גם אם הם יצליחו לסיים אותם - הם לא ימצאו עבודה. חשבנו שאחרי המלחמה הדברים ישתנו אבל שום דבר לא קרה".


פורסם לראשונה 03/07/2009 22:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תפוחי אדמה בעזה. ארכיון
צילום: AFP
מבריחים גם עזים. מנהרה ברפיח
צילום: AP
משלוח הומניטרי לרצועה
צילום: AFP
מומלצים