שתף קטע נבחר

ירידה בזכאי בגרות: פער עצום בין יהודים לערבים

נתונים חדשים מציירים תמונה קשה של מערכת החינוך: בשנה שעברה ירד שיעור הזכאים ב-2%, וכך גם שיעור הניגשים לבחינות. הפער בין יהודים לערבים - 28%. במשרד החינוך מסבירים כי אחת הסיבות העיקריות לירידה העקבית היא הגידול בחלקם של ערביי מזרח ירושלים והחרדים, שמורידים את הממוצע

מערכת החינוך ממשיכה במגמת צניחה חופשית: בשנה שעברה חלה ירידה של 2.4% במספר הניגשים לבחינות הבגרות וירידה של כ-2% בזכאים לתעודה. כך עולה מנתונים שמפרסם בצהריים (ה') משרד החינוך (להורדת נתוני הזכאות - לחצו כאן). המצב קשה במיוחד בקרב הערבים. מהנתונים מתברר כי שיעור הזכאים לבגרות בקרב תלמידים יהודים עומד על 59.74%, ואילו במגזר הערבי עומד שיעורם על 31.94%.

 

שר החינוך, גדעון סער, אמר בתגובה, כי "נתוני הזכאים לבגרות הם עדות נוספת לצורך לחולל מפנה במערכת החינוך. המפנה הנדרש הוא גם במימד הישגי המערכת ובמימדים נוספים, כגון חינוך לערכים". הוא ציין כי בין יעדי המשרד לשנת הלימודים הקרובה, גם העלאת אחוז הזכאות לבגרות.

 

 

במשרד החינוך טוענים כי הסיבה לירידה בשיעור הזכאים לבגרות היא המצב הרע בקרב הציבור ההחרדי וערביי מזרח ירושלים. לטענתם, אוכלוסיות אלה לא ניגשות לבחינת בגרות ישראלית או שאינן ניגשות כלל, אך בחישוב הנתונים הכולל הם נכללים - ומורידים את הממוצע. ללא שתי האוכלוסיות האלה, טוענים במשרד החינוך, הייתה נרשמת יציבות בשיעור הזכאים.


 

במסמך שפרסמה לשכת המדען הראשי במשרד החינוך טוענת ד"ר נורה כהן כי בעבר, חלקן של אוכלוסיות אלה באוכלוסייה לא השפיע על אחוז הזכאים לבגרות. אולם בשנים האחרונות המשקל של שתי הקבוצות הללו גדל באופן יחסי בשל הריבוי הטבעי שלהן, ולכן נרשמת ירידה עקבית. במסיבת העיתונאים הסבירה ד"ר כהן כי בתוך שש שנים, ירד שיעורה החלקי של האוכלוסייה בחינוך הרגיל, שאינו חרדי או ערבי, בקבוצת גיל זו, ביותר מ-10 אחוז - מ-71.54 אחוז ל-61.3 אחוז.

 

על הכוונת: מועדי ב' ומיקוד

על פי הנתונים, ב-2008 ניגשו לבחינות הבגרות כ-84 אלף בני נוער בישראל - כ-72 אחוז מכלל התלמידים בקבוצת הגיל הנבחנת. לשם השוואה, בשנה שעברה עמד אחוז הניגשים לבגרות על 74.4 אחוז, שהם 85.5 אלף תלמידים. שיעור הזכאים לתעודה החשובה ירד מ-46.3 אחוז בשנת 2007 ל-44.4 אחוז בשנה שעברה. בנוסף, חלה ירידה משמעותית בזכאות לבגרות בקרב הערבים מ-35.53 בשנת 2007 ל-31.94 ב-2008.

 

מבדיקת הנתונים בשש השנים האחרונות עולה מגמה מדאיגה ביותר. בשנת 2003 עמד אחוז הניגשים לבגרות על 48.3 אחוז. מאז ועד היום ירד שיעורם בארבעה אחוזים.  

 

מנכ"ל משרד החינוך, ד"ר שמשון שושני, אמר היום במסיבת עיתונאים מיוחדת שכונסה לרגל פרסום הנתונים, כי "התוצאות לא מתייחסות לקדנציה הנוכחית. אנחנו ניבחן בתוצאותינו רק ב-2011. אנחנו עומדים להשקיע הרבה מאוד גם במגזר הערבי כדי לנסות להעלות את הגרף. מדאיג יותר מה שקורה במגזר הערבי". 

 

בהתייחסו לשיעור הזכאות הנמוך בקרב החרדים והערבים, אמר שושני כי "מבחינתי, אני מנכ"ל של כולם. אנחנו מנתחים את המציאות שהיא לא פשוטה, זה לוקח זמן".

 

עוד הוסיף שושני כי בין היתר, בוחנים במשרד את חשיבותם של מועדי ב' לבחינות, משום שהתוצאות מראות שלאחר מועדי ב' אין שיפור משמעותי בהישגי התלמידים. גם סוגיית המיקוד (הורדת חלק מהחומר לפני הבחינה), נמצאת לדבריו בבחינה. 


 

עלייה אצל לבנת, ירידה אצל תמיר

מהנתונים עולה כי בתקופת לימור לבנת במשרד החינוך, בין 2001 ל-2006, הייתה עלייה עקבית במספר הניגשים והזכאים לבגרות. מגמה זו לא נמשכה לזמן רב.

חודשים ספורים לאחר שנכנסה השרה יולי תמיר לנעליה של לבנת, חלה ירידה דרסטית, שאותה טענה ש"ירשה" מקודמתה. בהמשך כהונתה של תמיר נרשמה עלייה קלה, אך זו נמשכה רק לזמן קצר ובמהרה שוב חלה ירידה. 

 

כעת נראה כי גדעון סער, קיבל "מתנה" דומה לזו שזכתה תמיר. מהנתונים החדשים עולה כי שר החינוך החדש נאלץ להתמודד כיום אף הוא עם ירידה משמעותית שהועברה לו בירושה. הוסיפו לכך את התוצאות המביכות במבחני טימ"ס הבינלאומיים, שתוצאתם פורסמה לראשונה ב-ynet, וקבלו תמונה רעה המצטיירת על מערכת החינוך הישראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכדור עבר אליו. סער
צילום: דודי ועקנין
צרה בירושה. תמיר
צילום: מוקי שוורץ
עלייה עקבית ואז נפילה. לבנת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים