שתף קטע נבחר

הר ציון: סוד צבאי בבית המלון

בית המלון "הר ציון" שבירושלים אפוף מעללים צבאיים מהעבר - החל בטורקים שהשתמשו בו במלחמת העולם הראשונה, וכלה ברכבל ממלחמת השחרור שנשמר כסוד צבאי במשך 24 שנה. והמקום התחיל בכלל כבית-חולים לעיניים

מלון הר ציון הצופה לעיר העתיקה בירושלים נחשב אחד המבנים ההיסטוריים המרתקים בעיר הקודש. כיום מדובר במלון בוטיק, ואולם בעבר שכן במבנה זה בית-חולים לרפואת עיניים. האתר היפה צופן בחובו עבר קרבי עשיר, ובין השאר סוד צבאי שנשמר שנים רבות.

 

ראשית המבנה בשנות ה-80 של המאה ה-19, כאשר הדוכס מקנט, חבר המסדר הבריטי "Knights St. John of Jerusalem", החליט עם חבריו למסדר להקים בית-חולים לנוכח ריבוי חולי העיניים בעיר הקודש. גם כיום ניתן להבחין בסמלים של אבירי המסדר על גבי המבנה שנמצא מעל לסינמטק, בדרך חברון.

 

המבנה המשמש מלון כיום היה הבניין המרכזי המקורי ששימש את ביה"ח עד מלחמת העולם הראשונה. במשך המלחמה, שבה ספג המבנה הפגזות כבדות, השתמש בו הצבא העותמאני כמחסן נשק. היו אלה הבריטים שהכירו במיקום המיוחד של המבנה, והחליטו לשפצו בשנות ה-30 של המאה שעברה. על השיקום הופקד האדריכל הבריטי קליפורד הולידיי, שבנה, בין השאר, את הכנסייה הסקוטית הסמוכה ואת מבנה עיריית ירושלים ההיסטורי.

 

המתחם שוקם, ונבנו שני אגפים חדשים: הראשון סמוך למבנה המקורי, והשני בצדו השני של הכביש - כיום בית אות המוצר הירושלמי, מקום ששווה ביקור לכשעצמו. בין שני מבנים אלה היה כבר אז כביש ראשי (דרך חברון), ולכן נחפרה מנהרה מתחת לדרך כדי לחבר בין האגפים. כיום לא ניתן לבקר במנהרה. המתחם שימש ביה"ח עד 1948.

 

שתי דקות לכל כיוון

כיום ניתן לסייר עצמאית ובחינם במתחם המלון. מומלץ להגיע לכניסה הראשית שבדרך חברון, אך לפני שנכנסים רצוי לבקש מהשומר שמוצב בכניסה שיפתח לכמה דקות את המרפסת הפתוחה של המלון, מימין לכניסה. הנוף מרהיב - מתחתינו בריכת השחייה של המלון ומתחתיהָ גיא בן הינום לכל אורכו. מולנו למעלה הר ציון, מדרום לעיר העתיקה ובסמוך לה.

 

ניכנס אל הלובי - שגם ממנו ניתן לצפות בנוף - ונחוש באווירה של המלון, שמחזירה אותנו למאה ה-19. נרד ברגל או במעלית לכיוון הבריכה, ומדרום לה נבחין בווילה - כיום אולם אירועים קטן, ובעבר מעונו של מנהל ביה"ח. קצת צפונית לנו החמאם הטורקי והפעיל של המלון. הג'קוזי המבעבע תחת כיפת השמיים עם הנוף לחומות ירושלים הוא עניין נפלא - אבל לא בג'קוזי עסקינן.

 

אם נחזור ללובי נוכל להגיע דרכו אל האגף הצפוני, שבו מוזיאון הרכבל. בדרך למוזיאון ניתן להציץ לחדרי המלון ששומרים על הצביון של המקום מן העבר.

 

וזהו סיפור הרכבל - במלחמת השחרור נוצרה בעיית נגישות ממערב העיר להר ציון. בתחילה נשמר קשר דרך מנהרה שחצתה את הוואדי. ניתן להבחין כיום בפתחיהּ בכניסה למשכנות שאננים וכן בעלייה להר ציון, מהרמזור שמעל לבריכת הסולטן. המנהרה איפשרה להעביר אספקה להר ולפנות פצועים, אם כי באופן מוגבל.


פתרון לבעיית הקשר עם העמדות בהר ציון (צילום: רון פלד)

 

את הפיתרון הגה קצין ההנדסה של חטיבת עציוני, אוריאל חפץ, בדצמבר 1948. כדי שחיילי הלגיון הירדני לא יבחינו בדבר, מדי לילה נמתח כבל פלדה באורך 200 מטר מעל לוואדי (גיא בן הינום) - מביה"ח לעמדה בבית הספר "ארץ הצבי" שעל הר ציון.

 

הרכבל הגיע לגובה מרבי של כ-50 מטר מעל לוואדי, והקרונית יכלה לשאת משקל מרבי של כרבע טונה. שלושה חיילים בכל צד היו אחראים על ההפעלה של הרכבל, והנסיעה נמשכה כשתי דקות לכל כיוון (טיסה לילית קצרה). בתום כל לילה הורד הכבל. הרכבל נשמר כסוד צבאי במשך שנים רבות, ונחשף לציבור רק ב-1972.

 

חפץ ז"ל עזר כאזרח בחילוץ פצועי הטבח במעלות במאי 1974 ונפצע קשה. על פעולותיו ותרומתו לצה"ל עוטר בעיטור המופת ובצל"ש הרמטכ"ל, נוסף על פרס ביטחון ישראל. בשנים האחרונות הנציחה ירושלים את פועלו בשם רחוב "נתיב הרכבל". במוזיאון הרכבל ניתן להתרשם מהקרונית האותנטית, ולהתבונן בצילומי קצינים וחיילים השותפים לסיפור, בהם משה דיין. על שולחן עץ ניתן למצוא מסמכים הקשורים לרכבל ולסוד הכמוס. 

 

סמוך למלון הר ציון ולרכבל כמה אתרים ששווים ביקור, ובהם המוזיאון למורשת בגין ומבני הקברים שבחצר המתחם, הכנסייה הסקוטית, בית אות המוצר הירושלמי, גשר בני ברית ובסמוך לו פסלו של יגאל תומרקין, וכמובן משכנות שאננים וימין משה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית המלון הר ציון
צילום: רון פלד
מומלצים