שתף קטע נבחר

חוששים מהידבקות? שפעת החזירים: כל התשובות

שפעת החזירים ממשיכה להתפשט וכבר גבתה 13 קורבנות ישראלים. איך באמת נדבקים, מתי ייצא החיסון ומה עושים אם הילד נחשף לחבר חולה? מדריך שאלות-תשובות

שפעת החזירים ממשיכה להכות ברחבי העולם, ואף בארץ מתגברים הדיווחים על ריבוי המקרים. מאז ה-18 במרץ בו פורסם המקרה הראשון, הגיע הנגיף H1N1 ל- 160 מדינות. בישראל עד כה אובחנו מעל 2,000 חולים, מהם 15 במצב קשה ו-13 נפטרו. הנה לפניכם שאלות לכל התשובות הבוערות.

 

מה גורם לשפעת החזירים?

הגורם הוא הוירוס H1N1 המכיל מקטעים גנטיים של שפעת חזירים, שפעת

עופות ושפעת אנושית. קשה לדעת בדיוק איך החל התהליך שבסופו נוצר הנגיף. על פי ההשערה, חזירים נדבקו בנגיפים אנושיים ונגיפי עופות, והחלפת מקטעים גנטיים הביאה ליצירת נגיף חדש כמעט לחלוטין.

 

איך נדבקים בשפעת החזירים?

המדובר בנגיף שפעת המידבק בדומה לשאר נגיפי השפעת באמצעות רסיסי רוק או הפרשות אף. הנגיף עשוי לעבור בשיעול, התעטשות, או מגע ישיר עם אדם חולה, או חזיר חולה.

 

מה יותר מסוכן - שפעת רגילה של חורף או שפעת החזירים?

ללא כל ספק ועד עתה לפי שיעורי התמותה המדווחים - השפעת הרגילה המכה בנו מידי חורף, מסוכנת הרבה יותר משפעת החזירים. כך למשל, על-פי הנתונים של המרכז לבקרת מחלות בארה"ב, שפעת החורף גובה מדי שנה עשרות אלפי קורבנות. 

 

מהם התסמינים הראשונים של שפעת חזירים H1N1 בבני אדם?

ברוב המקרים מדובר על תחלואה נשימתית קשה ומלווה בחום. הנגיף גורם גם לכאבי שרירים, עייפות, חולשה וכאבי ראש עזים. במקרים נדירים ביותר שלא תועדו בארצות מערביות, עלול הנגיף לגרום לדלקות גם באיברים נוספים בגוף.

 

איך מאבחנים את שפעת החזירים?

האבחון הראשוני מתבצע אצל הרופא בקופת חולים ומתבסס על התסמינים מהם סובל החולה: חשיפה לחולה, לאיזור נגוע או לאדם נגוע בנגיף, בשילוב חום מעל 38 ואחד מתסמיני השפעת האחרים: שיעול, כאבי שרירים, חולשה ועייפות, וכאב ראש עז. האבחון הסופי מתבצע על ידי נטילת משטח מהאף ומהלוע: אחות מעבירה מקלון סטרילי דרך הנחיריים ודרך הלוע ומכניסה אותו למיכל סגור המועבר למעבדה המרכזית לנגיפים בבית החולים תל השומר. התוצאה מתקבלת לרוב בתוך כיממה.

 

האם קיים טיפול יעיל בשפעת החזירים?

לפי המידע הקיים כעת, תרופת ה"טמיפלו" יעילה כנגד המחלה. על פי הנהלים, חולה החשוד כנגוע בנגיף על פי תסמיני המחלה, מתחיל טיפול ב"טמיפלו" למשך חמישה ימים, אלא אם הבדיקה העלתה כי אינו נגוע בנגיף.

 

האם כדאי לקחת טמיפלו ליתר בטחון, כדי להיות מוגנים?

בפירוש לא. טמיפלו איננו חיסון, הוא מיועד לטיפול מיידי בנגיף ואינו מונע הדבקות. פרט לכך, ככל תרופה גם לטמיפלו ישנם דיווחים על תופעות לוואי ולפיכך נטילת התרופה צריכה להיעשות רק לאחר בדיקת רופא.

 

איך אפשר להפחית את סיכון ההדבקה?

הקפדה על היגיינה היא המפתח לכך. מומלץ להתרחק מאנשים שאובחנו כנשאי הנגיף. במקרה של התעטשות או שיעול יש להפנות את הראש אל המרפק ולא לכסות את הפה או האף עם כף היד. יש לקנח את האף באמצעות טישיו, ולאחר מכן מומלץ לחטא את היד באמצעות ג'ל אלכוהול אותו ניתן לרכוש בכל רשת פארם ובית מרקחת.  

 

האם מי שקיבל חיסון כנגד שפעת השנה, מחוסן מפני שפעת החזירים?

על פי המידע המצוי עד כה, החיסון נגד שפעת החורף אינו מגן בפני שפעת החזירים.

 

האם מותר לאכול בשר חזיר?

אלה שאינם שומרי כשרות יכולים להירגע: המחלה איננה מועברת במזון ולכן אין מניעה מלצרוך בשר חזיר או מוצרים אחרים מחזירים. נגיף שפעת החזירים מושמד בטמפרטורה של 70 מעלות צלזיוס.

 

האם לחולי סוכרת יש חשש להזריק אינסולין שמופק מחזירים?

בעבר אינסולין היה מופק מחזירים, אולם מזה שנים רבות אינסולין מיוצר בהנדסה גנטית ולכן אין כל חשש להמשיך ולהזריק אינסולין.


מגיפה כלל עולמית, עם אופנה משלה (צילום: AFP)

 

מדוע הנגיף גורם למוות?

ברובם המכריע של המקרים, מדובר בסיבוך של דלקת ריאות. בלא איבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית. לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים הדורשים לא רק טיפול ב"טמיפלו" – התרופה היחידה כנגד נגיף H1N1, אלא גם טיפול אנטיביוטי, הנדרש לעתים באמצעות עירוי.

 

קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שהווירוס עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר, ובהם דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי בו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב-מערכתית בכל רקמות הגוף.

 

איך יודעים אם זו סתם הצטננות או שפעת?

הצטננות היא המחלה השכיחה ביותר בעולם, ונקראת בשפה הרפואית "רינופארינגיטיס נגיפי". זוהי מחלה הנגרמת על ידי וירוסים הקרויים רינו-וירוס. ההדבקה נעשית באמצעות רסיסי רוק ונזלת. תסמיני הצטננות הם לרוב קלים וכוללים בעיקרם נזלת צלולה, עיטוש וגרון כואב. בניגוד לשפעת, הצטננות איננה מלווה בחום. אין כל מרפא להצטננות מלבד מנוחה, תרופות להקלה על נזלת ואף סתום, שתייה מרובה ושמירה על היגיינה.

 

מנגד, השפעת היא מחלה הנגרמת על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ובהם אינפלואנזה A, B, C. לאחר ההדבקה בוירוס השפעת, משתכפל הנגיף בתוך שבוע, אז פורצים הסימפטומים ביום אחד. אלה כוללים כמעט תמיד חום גבוה, כאב ראש עז, כאבי שרירים ועייפות. תסמינים אחרים כמו נזלת, כאב גרון, או תחושה של לחץ בחזה שכיחים פחות בשפעת.

 

האם יש חיסון למחלה?

המרכז האמריקני לבקרת מחלות (CDC) הודיע כי בשבועות הקרובים יחלו הבדיקות בחיסון החדש נגד הנגיף H1N1 וכי עד הסתיו הם צופים כי תהליך ייצורו יושלם. תוצאות המחקר המזורז צפויות להתפרסם רק חודש לאחר תחילת הניסויים, אולם עד תחילת הסתיו צופה ה-CDC כי ייצור החיסון יושלם. מדינות רבות כבר הזמינו מבעוד מועד מלאים עצומים של החיסון, שכן על פי תחזיות אחדות, מגיפת הנגיף צפויה להחריף במהלך החורף הקרוב.

 

נחשפתי לאדם שאובחן בשפעת החזירים. מה עליי לעשות?

לפנות לרופא בקופת החולים. הרופא יתשאל אותך, וישלח לבדיקות אצל האחות. במקרה הצורך ואם אתה סובל מסימני המחלה, תחל בטיפול ב"טמיפלו" על פי שיקול הרופא המטפל ותתבקש להישאר בבידוד בביתך.

 

הילד שיחק עם ילד אחר שאמו מצוננת, האם אני צריך לדאוג?

אם ילדך וחברו אינם סובלים מתסמיני השפעת (חום יחד עם עייפות, חולשה, כאבי ראש עזים וכאבי שרירים) אין כל סיבה לדאגה. אם הופיעו התסמינים, יש לפנות לרופא בקופת חולים.

 

בעלי אובחן כחולה בשפעת החזירים. האם אסור לי ללכת לעבודה?

לא, את ובני ביתך יכולים להמשיך בשגרת חייכם, כל עוד לא פיתחתם חום, יחד עם אחד הסימנים הנוספים של שפעת החזירים. במקביל מומלץ במהלך חמשת הימים הקרובים לשמור על היגיינה מירבית בבית, שימוש בג'ל אלכוהול לאחר מגע עם החולה, כלים נפרדים, אוורור הבית, שיעול ועיטוש אל טישיו או המרפק ועדיף - שינה בחדר נפרד לחולה.

 

האם יש טעם להתחסן נגד שפעת רגילה לקראת החורף?

אף שהחיסון נגד שפעת, אותו אישר אתמול ה-FDA, אינו מגן בפני שפעת החזירים, הרי שהוא מגלה רמת הגנה גבוהה ביותר נגד שפעת החורף הרגילה. החיסון הוכיח בשנים האחרונות שהוא מפחית בעשרות אחוזים תחלואה ותמותה ממחלת השפעת שהיא קטלנית הרבה יותר משפעת החזירים, במיוחד בקבוצות הסיכון - חולים כרוניים, קשישים ותינוקות.

 

הכותב הוא רופא ילדים והכתב הרפואי של ynet


פורסם לראשונה 29/07/2009 00:28

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נמל תעופה בהונג קונג. מסיכות לכל
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים