שתף קטע נבחר

"בושה" בבית היהודי, "קרקעות לכסאות" בעבודה

יו"ר הבית היהודי הרשקוביץ זגזג והצביע בעד חוק הפרטת הקרקעות, עמיתיו לסיעה אורבך ואורלב הביעו צער על "כניעתו לפיתויים". כבל במכתב לחברי העבודה: זה סוף תנועת העבודה ההיסטורית. החברה להגנת הטבע: הממשלה הובילה מהלך שהופך את הקרקע ממוצר ציבורי למוצר שוק

המתנגדים בתוך הקואליציה נכנעו, הקרקעות יופרטו - והמערכת הפוליטית סוערת. אחרי שראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוריד מהעץ את שרי מפלגת העבודה וגם את השר הרשקוביץ מהבית היהודי, הוטחה ביקורת קשה בתומכים בחוק גם מתוך המפלגות שבקואליציה.

 

להצבעה קדמה דרמה בבית היהודי. הסיעה הודיעה שהשר הרשקוביץ ייעדר מההצבעה, אך הוא "התיישר" לבסוף מאחורי נתניהו שהבטיח להקים ועדת שרים שתדון בהשלכות החוק.

 בין היתר התנגד הרשקוביץ להסתייגות שהגיש חבר סיעתו, ח"כ זבולון אורלב. גורמים בסיעה כינו את הצבעתו של הרשקוביץ "בושה וחרפה".

 

לדברי אורלב, "על-פי החלטת הסיעה, הייתה הזדמנות בלתי חוזרת לבית היהודי להוכיח עמדה אידיאולוגית, ערכית, הזוכה לגיבוי מקיר לקיר בציונות הדתית. יש בי צער עמוק שהשר הרשקוביץ נכשל בשליחותו, והפר באופן ברור את החלטת הסיעה בכך שתמך בהפרטת הקרקעות. אני מלא בושה נוכח התנהגות פוליטית זו המחייבת חשבון נפש". ח"כ אורי אורבך אמר: "אני שמח על הזכות שהיתה לי היום להצביע נגד מכירת קרקעות הלאום לכל המרבה במחיר. צר לי על חברי כנסת ושרים שנכנעו ללחצים, איומים ופיתויים".

 

השר הרשקוביץ ניסה להסביר את הזגזוג: "היה דיון ממצה בבית היהודי. הסיעה אמרה באופן ברור שהיא אינה מתכוונת לפרוש מהקואליציה. עברו הימים שהימין מפיל ממשלה של הימין. התכוונתי להיעדר, אך ראש הממשלה הבהיר לי שגם היעדרות מקוזזת פירושה פרישה מהקואליציה. בפגישות עם אהוד ברק ומשה (בוגי) יעלון, ראש הממשלה הסכים ללכת לפשרה. הבית היהודי יישאר מאוחד. כעת, במסגרת צוות השרים שיוקם, אפעל לשנות את סעיף מכירת הקרקעות. פעלתי בהתאם לאחריותי כיו"ר המפלגה".

 

כבל לחבריו: אתם עובדים של השררה

מעבר לסערה בציונות הדתית, חלק נכבד מהביקורת על החוק מופנית אל מפלגת העבודה המפולגת. "העבודה קברה היום סופית את דרכה, נטשה את מייסדיה והיא האחראית הישירה להפרטת אדמות הלאום", נכתב בהודעה שפרסמה קדימה. "כך נראית מפלגה באפיסת כוחות אשר מספסרת באדמות העם היהודי תמורת כסא בממשלה".

 

בין חברי הקואליציה שהצביעו נגד הרפורמה נמנים גם ארבעת "המורדים" בעבודה - אופיר פינס, איתן כבל, עמיר פרץ ויולי תמיר - אליהם הצטרפה ח"כ שלי יחימוביץ'. היא הביעה אכזבה מאישור החוק ואמרה כי "הפרטת קרקעות הלאום נעשית בניגוד לערכי הציונות, החברה והסביבה. אני בושה בכך שמפלגת העבודה היתה שותפה מלאה של נתניהו בצעד חמור זה".

 

ח"כ כבל שיגר מכתב זועם לחברי סיעתו וכתב: "מה ניתן לומר שלא נאמר כבר? שאינכם אלא עבדים של השררה? שאידיאולוגיה רחוקה מכם מזרח ממערב? שהיום סתמתם את הגולל על קיומה של מפלגת העבודה כנושאת הדגל של תנועת העבודה ההיסטורית? אני מתבייש להיות חלק מסיעת העבודה ומודה לאלוהים על כך שנמצאו עוד ארבעה חוץ ממני שעוד מאמינים במשהו, וגורמים לי לחשוב שלא נותרתי הנורמלי האחרון בסיעה הזאת".

 

יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, אמר כי "ממשלת נתניהו מאיצה מהלך שעיקרו התרוששות ציבורית ושסופו שיותר ויותר נכסים ממלכתיים יועברו לפחות ופחות אנשים". בהתייחס לתמיכת העבודה בחוק אמר אורון כי מדובר "בעדות טרגית לפשיטת רגל רעיונית".

 

גם במפלגות הערביות זועמים על אישור הרפורמה, אשר לטענתם תעמיק את האפליה בכל הקשור למכירת קרקעות לערבים. "מדובר בחוק גזעני הממשיך את שוד האדמות הערביות ואת העוול ההיסטורי", אמרה ח"כ חנין זועבי מבל"ד. יו"ר המפלגה, ג'מאל זחאלקה, כינה את החוק "שוד הקרקעות הגדול" ואמר כי "יחסום בפני ערבים קנייה ומגורים במאות יישובים שיתנו את תנאי הקבלה בהסכמות של ועדות קבלה והסוכנות היהודית". לדבריו, הציבור הערבי אינו מכיר בתוקפו של החוק וכל ההסכמות הנובעות ממנו אינן לגיטימיות.

 

יו"ר צוות התגובות של הליכוד, ח"כ אופיר אקוניס, הביע שביעות רצון מאישור החוק הרפורמה ותקף את האופוזיציה. "יש ממשלה בירושלים. ההצבעות היום בכנסת הוכיחו שוב כי הקואליציה יציבה והאופוזיציה רעועה". לדבריו, "משחקי הילדים של קדימה לא מובילים אותה לשום מקום, אלא להישאר עוד זמן רב באופוזיציה".

 

הופכים את הקרקע למוצר שוק

ביקורת קשה על אישור חוק הקרקעות נשמעת גם מארגוני הסביבה והארגונים הירוקים. "ממשלת נתניהו הובילה מהלך חטוף לשינוי במדיניות המקרקעין הערכית והייחודית של מדינת ישראל, שמשמעותו הפיכת הקרקע ממוצר ציבורי, השייך לכולנו למוצר שוק", מסרה החברה להגנת הטבע.

 

"מובילי הרפורמה ניסו להסוות את משמעותה האמיתית מאחורי אמירות פופוליסטיות בדבר 'סגירת מרפסות' ו-'דאגה לאזרח הקטן'.

 בעלי הדירות אכן 'מטורטרים' על-ידי הביורוקרטיה הקשה של המנהל, אולם אין כל קשר בין הצורך החיוני להתגבר על התחלואים החמורים הללו ובין הפרטה גורפת של הקרקע".

 

מנכ"ל "אדם טבע ודין", עו"ד ציפי איסר-איציק, אמרה כי "הציבור בישראל מתעורר היום ליום חדש שבו הממשלה בחרה להעניק לקומץ בעלי ההון את אחד הנכסים הלאומיים החשובים ביותר, ולהפקיר את האינטרס הציבורי בשטחים הפתוחים. בל נטעה, שיווק קרקעות בהיקף כזה משמעותו מכירת חיסול של עתודות הקרקע. אנו נעשה כל שביכולתנו כדי להילחם ברוע הגזירה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, שרון רופא-אופיר ורונן בודוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלושה ח"כים - שתי דעות. חברי הבית היהודי
צילום: דודי ועקנין
כבל. מה עוד יש לומר?
צילום: דודי ועקנין
בושה לעבודה. יחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן
זחאלקה. החוק לא לגיטימי
צילום: עידו ארז
מומלצים